Swiftisme

Kalles litterær gigant av Shakespeare-professor og settes på pensum i Belgia

Belgisk universitet lanserer litteraturkurs med Taylor Swift i sentrum. Artisten har også inntatt amerikanske universiteter.

Taylor Swift på en konsert under The Eras Tour.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): Hva har forfattere som Charlotte Brontë, William Shakespeare og Geoffrey Chaucer til felles med den amerikanske popgiganten Taylor Swift?

De står alle på pensum for litteraturstudenter ved Universitetet i Gent i Belgia denne høsten. 

Taylor Swift svinger ikke innom Belgia på sin Eras Tour, men hun skal nå gjeste campus i Belgia, indirekte. Bare uker etter at en Swift-konsert i Seattle slo ut som et jordskjelv med styrke 2,3 på Richters skala, spiller Swift en sentral rolle når studenter ved Universitetet i Gent skal undervises i engelskspråklig litteratur. 

De skal riktignok ikke undervises av Swift selv, men av universitetslektor Elly McCausland, som tidligere har undervist ved Universitetet i Oslo. 

Skriver om «Swifterature»

I et intervju med The Guardian forteller McCausland at hun fikk ideen om å sette Swift på pensum etter å gjentatte ganger ha blitt slått av paralleller mellom Swifts låttekster og engelskspråklig litteratur hun har studert.

Hun finner blant annet ekko av Sylvia Plaths dikt Daddy i Swifts låt The Great War og trekker linjer fra den amerikanske forfatteren, feministen og forskeren Charlotte Perkins Gilmans novelle The Yellow Wallpaper fra 1892, til Swifts låt Mad Woman.

Det er slike linjer hun skal trekke i kurset Literature (Taylor's Version), en tittel som spiller på Taylor Swift-utgivelser som årets Speak Now (Taylor's Version).

McCausland er en selverklært Swiftie, som Taylor Swift-fansen kalles. Det er dessuten ikke første gang hun trekker linjer mellom Swift sitt tekst-univers og klassisk engelskspråklig litteratur. Hun gjør det samme på bloggen Swifterature, med undertittelen A love story: English literature and Taylor Swift.

Trekker linjer til Shakespeare

— Shakespeare behandler på sett vis mange av de samme spørsmålene Taylor Swift tar opp i dag, det kan virke sprøtt, men han gjør det, sier McCausland i intervjuet med The Guardian. 

Hun er ikke den første som trekker linjer til Shakespeare. Ved inngangen til sommeren gjorde professor og Shakespeare-ekspert Jonathan Bate det samme i en tekst med tittelen Why Taylor Swift is a literary giant. Der forteller Bate at han og kona fikk billetter til åpningskonserten på Swift's Eras Tour i julegave fra datteren. Han innrømmer også at han er en Swiftie. 

«This isn’t just high-class showbiz, Taylor Swift is a real poet», mener Bate.

Han trekker linjer ikke bare til Shakespeare, men også andre forfattere, blant andre Emily Dickinson. Bate viser til at Swift i 2020 slapp albumet Evermore på Dickinsons fødselsdag, 10. desember, viser til at et av Dickinsons mest kjente dikt avsluttes med ordet «forevermore» og mener deler av teksten på Swifts låt Evermore føles «extraordinarily Dickinson-like».

Flere Swift-kurs

McCauslands kurs i Gent skal være første gang Swift får en sentral plass i undervisningen på et europeisk universitet, men det er ikke første gang internasjonalt. 

Clive Davis Institute ved New York University skal ha vært først ute da de i januar 2022 introduserte et kurs om Swift, ledet av Brittany Spanos fra magasinet Rolling Stones. 

Flere har fulgt etter

Ved Stanford University har for eksempel studenter kunnet ta kurset All Too Well (Ten Week Version), der de analyserte Swift-låten «All Too Well». Neste vår følger de opp med «The Last Great American Songwriter: Storytelling With Taylor Swift Through the Eras».

Professor Elizabeth Scala ved University of Texas har tidligere skrevet om hvorfor hun underviste i kurset The Taylor Swift Songbook, der hun trakk linjer fra Swift-låter til arbeid av Shakespeare, Hitchcock og Plath.

Skal ikke samle alle «Swifties»

Men tilbake til Belgia. McCausland sier til The Guardian at hun aldri har fått så mange e-poster fra studenter som vil ta et kurs. Hun understreker samtidig at det skal være akademisk basert og tilpasset alle, enten de liker Swift eller ikke. Det skal primært handle om litteratur, det er dessuten ikke snakk om en fanklubb, hun vil også ha en kritisk tilnærming. 

— Jeg samler ikke alle Swifties for å bruke tre timer hver mandag på fangirling, sier hun. 

Powered by Labrador CMS