nye statsråder

Kari Nessa Nordtun presentert som ny kunnskaps­minister

Den avtroppende Stavanger-ordføreren fra Arbeiderpartiet tar plass ved siden av Sandra Borch som en av to statsråder i Kunnskapsdepartementet. Karianne Tung blir «KI-minister».

Kari Nessa Nordtun er ny kunnskapsminister i Støre-regjeringen.
Publisert Oppdatert

Mandag var det duket for ekstraordinært statsråd, og etter noen dager med heftige spekulasjoner i media, skulle statsminister Jonas Gahr Støre omsider presentere fasit.

Den viste blant annet at avtroppende Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister.

37-åringen tar med det plass ved siden av forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Broch (Ap) som en av to ministere i Kunnskapsdepartementet.

Daglig leder for medlemsforeningen Trondheim Tech Port, Karianne Tung, er utnevnt som digitaliseringsminister. Hun får dermed ansvar for regjeringens politikk rundt kunstig intelligens (KI) og skal lede det nyopprettede departementet digitaliserings- og forvaltningsdepartementet.

Karianne Tung.

Tung var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet mellom 2013 og 2017. 39-åringen har en bachelorgrad i statsvitenskap fra NTNU å skilte med av utdanning, og startet på sin politiske karriere helt tilbake i 2002, da hun meldte seg inn i AUF. Hun har også tidligere vært ansatt som seniorrådgiver ved NTNU.

NTNU-rektor Anne Borg sier i en uttalelse at NTNU er meget godt fornøyd med at Tung er utnevnt som statsråd.

— Solid kompetanse og forståelse for fagfeltet er en stor fordel for den som skal ha ansvar for og se mulighetene som ligger i digitaliseringen. Digitale verktøy og tjenester gjennomsyrer hverdagen vår. Her ser jeg for meg at det nye departementet, under ledelse av Tung, skal bli en kraftfull ladeplate for den store omstillingen som nasjonen skal gjennom, sier Borg.

Utdannet jurist

Statsviter ved Universitetet i Stavanger (UiS), Svein Erik Tuastad, har tidligere uttalt at Kari Nessa Nordtun er Arbeiderpartiets neste statsministerkandidat, dersom hun ønsker det.

Nå kan første steget på veien mot det være tatt. Nessa Nordtun er utdannet jurist ved Universitetet i Bergen, og har arbeidet som advokatfullmektig og advokat for advokatfirmaet Sjødin, Meling & Co, og i en periode for Elden DA.

Hun har vært folkevalgt i Stavanger bystyre siden 2011, og medlem av formannskapet i rogalandshovedstaden siden 2013. Nessa Nordtun har vært ordfører siden oktober 2019, men skal nå erstattet av Høyres Sissel Knutsen Hegdal.

Andre endringer

Tonje Brenna forlater kunnskapsministerposten til fordel for arbeidsministerposten.

Andre endringer i Støres statstrådkabal:

  • Andreas Bjelland Eriksen (Ap) blir klimaminister etter Espen Barth Eide (Ap). Eriksen er i dag statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) og for olje- og energiminister Terje Aasland. Departementet skifter navn til energidepartementet.
  • Cecilie Myrseth (Ap) blir fiskeriminister og overtar for Bjørnar Skjæran (Ap). Myrseth er i dag stortingsrepresentant og sitter i helse- og omsorgskomiteen.
  • Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. Anniken Huitfeldt går ut av regjeringen.
  • Erling Sande (Sp) blir ny kommunal- og distriktsminister etter Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Sande kommer fra Sogn og Fjordane, og er i dag stortingsrepresentant og leder for transport- og kommunikasjonskomiteen.
Powered by Labrador CMS