Kjeller-studentene er ganske positive til flytting av campus Kjeller til Lillestrøm sentrum og det samme er flere av de ansatte. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Flere positive til flytting fra campus Kjeller til Lillestrøm

Både studentene og arbeidsmiljøutvalget ved Høgskolen i Oslo og Akershus applauderer en flytting fra campus Kjeller til sentrum av Lillestrøm. Høgskoletyret skal diskutere saken 9.mars.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På møte sist uke behandlet Studentparlamentet ved høgskolen blant annet en sak om flytting av Høgskolen i Oslo og Akershus’ campus fra Kjeller til Lillestrøm.

Studentparlamentet vedtok etter en kort debatt enstemmig at studentene ved høgskolen «stiller seg positive til å utrede en flytting ».

Studentene bare litt positive

I debatten kom det fram både bekymringer og positive konsekvenser. Campus Kjeller er representert i Studentparlamentet med kandidater fra alle de tre fakultetene som holder til der.

— Jeg har snakket med klassen min og vi tror det vil være en fordel å være plassert mer sentralt i Lillestrøm, sier vernepleiestudent Kjerstin Teigen (23) og mener det vil være lettere med tverrfaglig samarbeid med de andre studiestedene.

(Foto: Øystein Fimland)

Kjellerbenken i parlamentet mener kommunikasjon vil ha både positive og negative sider. Tog eller buss mener de er hipp som happ.

Det er bra at flytting vurderes, men et ja eller nei fra produktdesign avhenger veldig av at man kan ivareta arbeidsområder slik man har på Kjeller idag.

Einar Belck-Olsen

— Fra studentboligene på Åråsen må man ta to busser for å komme seg til Kjeller, sier Helene Kongerud (25) fra samfunnsernæring.

Rakel Lier (26) tar master i helse og empowerment og mener at den eneste fordelen med å flytte er å få basen nærmere et bysentrum:

— Vi har tette og nære fagmiljøer, mye plass, mange leseplasser og har det egentlig veldig fint på Kjeller, sier hun.

Kjeller naturlig for teknologimiljø

Einar Belck-Olsen, representant fra Fakultet for teknologi, kunst og design, formidlet i diskusjonen studentene fra produktdesigns naturlige forbehold:

— Det er bra at flytting vurderes, men et ja eller nei fra produktdesign avhenger veldig av at man kan ivareta arbeidsområder slik man har på Kjeller idag, sa han. Produktdesign har i dag store verksteder på Kjeller, og er en utdanning som trenger stor plass.

Under diskusjonen kom William Sæbø med etterpåklokskap fra bakbenken:

— På Kjeller er det et betydelig teknologimiljø og HiOA burde ha flyttet teknologiutdanningene sine til Kjeller under fusjonen i 2011, sa han og viste til at Universitetet i Oslo og NTNU har et universitetssenter på Kjeller for å dra nytte av forskningssentrene der til undervisning og veiledning av studenter på master- og doktorgradsnivå.

Kjellermiljøet er i dag et av Norges største forsknings- og utviklingsmiljøer med mer enn 3000 ansatte, blant dem nærmere 1500 forskere, heter det på hjemmesiden deres. Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Institutt for energiteknikk (IFE), Norsk institutt for luftforskning (NILU), Norwegian Seismic Array (NORSAR) og Kjeller Innovasjon er noen av dem som holder til der.  Forskningsparken-Kjeller er medlem i The International Association of Science Parks.

Lillestrøm var planen for 15 år siden

Etter at vedtaket var gjort konkluderte ordstyrer Andreas Faye-Lund med at da Høgskolen i Akershus for femten år siden skulle fusjoneres lå førstevalget på en tomt i Lillestrøm. Men Telenorbygget på Kjeller viste seg å forenkle prosessen.

Daværende rektor Nina Tollefsen var da svært skuffet over vedtaket:

«Dampsagstomta ligger 2-3 minutter fra jernbanestasjonen. Det ville gitt oss muligheter til å bli synlige, og skape et spennende studentmiljø i Lillestrøm. Kjeller ligger lenger unna, og det blir en viktig forskjell for studentene, tror vi», sa Nina Tollefsen til Østlandssendingen 10. september 2001.

Applaus fra AMU

Eiendomsdirektør Mariann Hole orienterte om flytteplanene fra Kjeller til Lillestrøm på det siste møtet i Arbeidsmiljøutvalget (AMU) på HiOA. Der var det ingen innsigelser mot planene, og bare applaus å få.

— Jeg har stor tro på denne saken, og håper på ja fra høgskolestyret til å jobbe videre med den, sa hun og understreket at det skal kjøres en grundig prosess blant annet med høringer internt og også eksternt mot fylkeskommunen og andre interessenter.

Høgskolestyret får saken på bordet på sitt møte 9. mars, og hvis styret sier ja til å gå videre, er planen å gjøre et endelig flyttevedtak i første kvartal 2017. Flytting kan skje høsten 2021, hvis man lykkes med å fristille HiOA fra leiekontrakten på Kjeller, som løper til 2023.

Flere tomtemuligheter

Ifølge Hole er det flere tomtealternativer i nærheten av togstasjonen i Lillestrøm somd et kan bygges på.

— Da får vi enkel togforbindelse mellom Sandvika, Oslo og Lillestrøm, og det vil være en stor fordel, sa hun til arbeidsmiljøutvalget (AMU).

Hun understreket at hun kun beskjeftiger seg med lokalisering, og at det også skal utredes hvilke fagmiljøer som skal være på Lillestrøm.

Instituttleder Sidsel Øiestad Grande, som leder AMU, sa at det er ulike synspunkter ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning (YFU) om Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) bør samlokaliseres. I dag er YFU på Kjeller og resten av fakultetet i Pilestredet.

— Men det er stor enighet om at vi bør flytte fra Kjeller til Lillestrøm. Det ville være veldig gledelig, og jeg håper at høgskolestyret sier ja, sa hun.

Waaler avventer styrevedtak

Prorektor Nina Waaler (bildet over) vil ha ansvaret for det faglige innholdet på et eventuelt nytt campus Lillestrøm, men sier til Khrono at det arbeidet ikke har startet ennå:

— Vi venter på et vedtak i høgskolestyret om det faktiske bygget først, og så tar vi det derfra, sier hun.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS