HiOA brøt egen svarfrist for klage på karakter med 6 mnd.

Høgskolens egne regler tilsier at karakterklager som standard skal besvares senest fire uker etter klagefristens utløp. Likevel må enkelte studenter vente i månedsvis før de får klagen sin behandlet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det finnes ingen sentral oversikt over hvor lang tid det tar å behandle en klage ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), det kan variere fra fakultet til fakultet og eksamen til eksamen.

Ifølge en e-post sendt fra studentombud Anita Tøien Johansen til Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) som Khrono har fått innsyn i, har ombudet fått flere klager fra studenter ved fakultetet på lang behandlingstid for klager på eksamenskarakterer.

De to drøyeste tilfellene, som nevnes spesifikt i e-posten, er behandlingstid på henholdsvis sju (7) og over fire (4) måneder.

Les også: Slik kan du komme deg helskinna gjennom eksamen

Ifølge HiOAs egne nettsider skal klagesvar gis fire uker etter klagefristens utløp. Som standard vil dette si sju uker etter eksamen, da klagefristen er tre uker - men det kan variere.

Vi  beklager at det til dels har vært altfor lang saksbehandlings-tid ved klage på karakterer og har stor forståelse for de problemer dette medfører for studentene. 

Kari Kjenndalen

Om studenten ber om begrunnelse, løper fristen fra begrunnelsen er mottatt. Uavhengig av dette, i tilfellet på sju måneder har skolen gått månedsvis over sin egen frist.

Johansen (bildet over) reagerer på lang ventetid, og understreker at det kan få store konsekvenser for enkeltstudenten.

— Studenter kan få utsatt studieprogresjonen, som kan få konsekvenser hvis de skal søke jobb. For studenter som stryker er det ekstra alvorlig, da det for eksempel kan innebære at de mister retten til studentbolig, penger fra Lånekassa eller i verste fall, for utenlandske studenter, studentvisumet, sier hun.

Utsatt igjen og igjen

Khrono har vært i kontakt med studenten som har ventet i over fire måneder. Studenten ønsker ikke å stille opp på intervju, men bekrefter hendelsesforløpet.

Vedkommende klaget på karakteren sin i januar, etter å ha mottatt begrunnelse. Studenten kontaktet HiOA i mars, og fikk da beskjed om at behandlingen av klagen var forsinket, men ville komme 7. april.

Det kom ikke noe svar 7. april. Studenten kontaktet da HiOA igjen, og etter å ha snakket med flere personer fikk studenten omsider beskjed om at svaret igjen var blitt utsatt, men at siste frist ville være 29. april.

Da Khrono kontaktet studenten 29. april, opplyste vedkommende at svaret på klagen fortsatt ikke var kommet.

18 klager forsinket ved TKD

Ifølge eksamenskontoret mottok TKD-fakultetet 132 klager på eksamener i høstsemesteret, 18 av disse klagene er per dags dato forsinket.

Les også: Vil at sensurbrudd skal kartlegges

— Vi  beklager at det til dels har vært altfor lang saksbehandlingstid ved klage på karakterer og har stor forståelse for de problemer dette medfører for studentene. Fakultetet vil gjøre sitt ytterste for å  unngå en lignende situasjon i fremtiden, sier fakultetsdirektør Kari Kjenndalen til Khrono.

Hun sier videre at det er «ulike og sammensatte» grunner til at klagesaker blir utsatt.

— Bør gis bøter

TKD-fakultetet har vært preget av intern uro i fakultetsadeministrasjonen, flere ansatte og ledere ved fakultet har valgt å forlate jobben, uten at noen vil si at dette kan ha noen sammenheng med forsinket klagebehandling.

Flere av TKD-studentene Khrono har snakket med, reagerer når de hører at studentombudet har fått flere klager på fakultets klagebehandlingstid.

Les også: TKD: Sakene som bekymret ansatte og førte til krisen

— Jeg syns det er veldig frustrerende å tenke på. Det avskrekker studenter som vil klage, at behandlingstida er så lang, tror elektroingeniørstudent Weis Habibi (til venstre). Studiekameraten Said Ahmedi (til høyre) er enig.

Habibi har ikke selv klaget på karakterer, men mener det er viktig at fakultetene forholder seg til egne frister.

— Det burde komme konsekvenser når fristene brytes, for eksempel bøter, foreslår Habibi, som i utgangspunktet mener to uker til en måned er makstiden skolen bør bruke på å behandle klager.

Bøter er allerede foreslått av studentparlamentet som sanksjon mot treige sensorer.

— Inkonsekvente frister

Ikke alle TKD-studentene er like overrasket som Habibi over fakultetets treige klagebehandling. I kantina møter Khrono to studenter som ønsker å forbli anonyme (bildet under), men som begge to har klaget på karakterene. De klagde i januar i år, og fikk i utgangspunktet beskjed om at det skulle ta fire uker å få svar på klagen. Etter fire uker fikk de vite at klagesvaret var utsatt. Først 11. mars kom resultatet.

— Det er en altfor lang behandlingstid. Vi fikk klagesvaret så og si samtidig, noe som tyder på at de har samla opp flere klager og gir tilbakemelding på alle til samme tid, sier en av studentene.

Han er provosert over at HiOA er svært strenge på at studentene overholder frister, men ikke følger sine egne.

— Det er veldig inkonsekvent. De må være like gode som de krever at studentene er, mener han.

Den lange ventetida fikke ingen store konsekvenser for de to studentene, men de vet at det kan få alvorlige konsekvenser - spesielt for studenter som skal på utveksling, og er avhengige av et visst karaktersnitt for å få lov til å dra.

Flest klager på HF

Selv om TKD-fakultetet er det som har flest forsinkede klager og det fakultetet klagene til studentombudet har kommet fra, er det ikke dette fakultetet som får flest klager på eksamenskarakterer.

Det er Fakultet for helsefag (HF), som i 2014 mottok totalt 840 klager.

Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) fikk færrest karakterklager i 2014, med totalt 220. TKD har nest færrest, med 260 - men har til gjengjeld svært mange forsinkede klagesaker.

Total oversikt over klagesaker vår og høst 2013 og 2014

 2013 vår2013 høst20132014 vår2014 høst2014

Fakultet

AntallAntallSUMAntallAntallSUM
HF

284

234

518

409

431

840
LUI

133

95

228

137

83

220
SAM

181

166

347

185

208

393

TKD

164

117

281

128

132

260

Sum76261213748598541713
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS