organisasjon

Klimarealistene forsøkte å stoppe lærebok

Universitetslektor Ronny Kjelsbergs lærebok anklages for «klimaindoktrinering» av Klimarealistetene, som vil at Universitetsforlaget skal trekke boken.

Klimarealistene ønsker ikke at boka til Ronny Kjelsberg (bildet) skal være på markedet.
Publisert

Læreboka «Teknologi og vitenskap» av Ronny Kjelsberg brukes som innføring i ingeniørfaglig yrkesutøvelse. Den finnes blant annet på pensum hos Universitetet i Agder.

Et kapittel på 12 sider førte i fjor til en rapport på 28 sider utarbeidet av Klimarealistene. De hyret advokat og tok kontakt med Universitetsforlaget for å få den nye utgaven av boken stoppet fra å komme på markedet i høst.

«Teksten er sterkt uegnet til bruk på et universitet», påstår organisasjonen i sin rapport.

Det var Klassekampen som først omtalte saken.

Forlaget: Ytterst sjeldent

Universitetsforlaget er utgiver av boka.

— Det er ikke aktuelt for oss å trekke boka. Den er forankret i forskning, og Ronny Kjelbergs kildehenvisninger er i henhold til akademisk standard, skriver redaksjonsleder Heidi Norland i en e-post til Khrono.

Det er ytterst sjelden at de får slike henvendelser, påpeker hun. Men når det først inntreffer, går de grundig gjennom påstanden.

— Vi tar dette på alvor, sjekker hver enkelt sak. I slike sjeldne tilfeller jobber vi alltid tett med forfatterne for å svare på henvendelsen. I dette tilfellet er forfatteren erfaren og trygg. For oss som forlag er det alltid viktig å være samtalepartner og støtte for forfattere når slike henvendelser dukker opp. Mange ferske lærebokforfattere vil jo syns at dette er en krevende henvendelse å få, vi er opptatt av å bidra til at våre forfattere kan delta i ytringsrommet – også når det spisser seg til, skriver Norland.

Ikke imponert over rapporten

Klimarealistene er uenige i den vitenskapelige konsensus som ligger til grunn for konklusjonene i FNs klimapanel.

Forfatter og universitetslektor Ronny Kjelsberg er ikke imponert over rapporten organisasjonen har laget.

— Her er det stort sett bare «varm luft», sier Kjelsberg til Klassekampen.

Det er omtalen av to de to avdøde amerikanske fysikerne Fred Seitz og Fred Singer Klimarealistene reagerer på. Kjelsberg skriver blant annet at disse to var finansiert av industri og næringsliv for å så tvil om klimaforskningen.

Kjelsberg syns Klimarealistene oppfører seg hyklersk.

— Dessuten er det noe hyklersk med metodene til Klimarealistene, for de roper til stadighet høyt om ytringsfrihet, samtidig krever de at boka mi skal trekkes fra markedet, sier han til avisen.

«Vi er absolutt for ytringsfrihet, men ytringene må være etterrettelige og korrekte. Dette er ikke tilfellet med viktige deler av kapittel 16. Er det slik at Kjelsberg her forsvarer sin rett til å villede? Det er i så fall oppsiktsvekkende,» svarer fysiker Stein Storlie Bergsmark i en e-post til Klassekampen.

— Lar være å svare

Klimarealistene forklarer på e-post til Khrono at de i første omgang gikk gjennom bøker brukt på ungdoms- og videregående nivå, noe som resulterte i en rapport i 2019. Etter innspill fra en student på UiA tok de for seg Kjelbergs bok brukt på høyere utdanningsnivå i 2021.

— Vi arbeidet først med lærebøkene for skoleverket, etter hvert dekket vi hele utdanningssystemet fra barnetrinnet til universitet (UiA), og kunne dokumentere at det foregikk klimaindoktrinering på alle trinn, inklusive universitetet, hevder daglig leder Hans Borge i Klimarealistene i e-posten.

De har vært i kontakt med både Universitetsforlaget og UiA, som begge har svart organisasjonen med at de ikke har gjort noe galt med boken. Nå har saken stått stille i ett år før det ble omtalt i Klassekampen nylig.

— Vår erfaring er at forlagene enten lar være å svare eller at de forsvarer bøkene i runde vendinger. Vi har ikke fått en eneste faglig kommentar tilbake. Hadde de oppdaget feil i våre rapporter, hadde det jo vært veldig enkelt å påpeke disse, skriver Borge.

Powered by Labrador CMS