pandemi

Koronalettelser gir åpne campus i øst, nord og vest

De siste dagene er det blitt lettet på koronarestriksjoner i 55 kommuner i Norge. Flere universitet og høgskoler vil dermed åpne campus igjen.

Høgskolen i Østfold får to campus med ulike regler etter at campus i Halden nå kan åpnes for gitt grupper. Fortsatt vil campus være stengt i Fredrikstad.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Smitteutviklingen har vært svakt nedadgående de siste ukene. Fra 15. mars er R-tallet beregnet til å være 0,86.

51 Viken-kommuner, samt Gran kommune i Innlandet, ble satt under tiltaksnivå A – det strengeste – 16. mars.

Ulike nivå

— Med de lettelser som kom før helgen betyr det nå at vi har et campus i Fredrikstad på nivå 5a og et på nivå 5b i Halden. Mandag førstkommende holder fortsatt begge campus stengt og kriseledelsen vil møtes for å legge planlegge åpning av campus Halden for gitte studentgrupper, skriver rektor Lars Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold i en epost til Khrono.

Han forklarer at i Fredrikstad vil campus være stengt tom 25.april.

Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, rektor HiØ.

— Samtidig håper vi at helseministerens henstilling til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet med tanke på å vurdere enkelte justeringer i paragraf 5a og også kan gi tilgang for studenter i Fredrikstad, og da spesifikt for de studenter hvor det er kritisk for gjennomføring, skriver Jelsness-Jørgensen.

Hjelper ikke

Fakta

Korona-lettelser

Regjeringen har de siste to dagene lettet på tiltak i en rekke kommuner i Viken, på Haugalandet, i Vestfold og Telemark og i Nordland. Andre kommuner fortsetter på samme nivå.

  • Går fra tiltaksnivå A til B (25 kommuner): I Viken er det lettelser i kommunene Aurskog-Høland, Frogn, Halden, Hole, Hurdal, Hvaler, Indre Østfold, Jevnaker, Kongsberg, Lunner, Marker, Modum, Nesodden, Nittedal, Ringerike, Skiptvet, Vestby, Våler og Øvre Eiker til 25. april. I Vestfold og Telemark er det lettelser i kommunene Færder, Holmestrand, Horten, Larvik, Sandefjord og Tønsberg til 22. april.
  • Tiltak opphevet (30 kommuner) : På Haugalandet oppheves tiltakene i kommunene Bokn, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær, Utsira og Vindafjord. I Viken avvikles tiltakene i Aremark, Flesberg, Flå, Gol, Hemsedal, Hol, Krødsherad, Nesbyen, Nore og Uvdal, Rollag, Sigdal og Ål i Viken. I tillegg avvikles de regionale tiltakene i Gran kommune i Innlandet. I Nordland oppheves tiltakene i kommunene Bodø, Beiarn, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Rødøy, Saltdal, Steigen og Sørfold.
  • Blir på tiltaksnivå A til 25. april (20 kommuner) : Asker, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Enebakk, Fredrikstad, Gjerdrum, Lier, Lillestrøm, Lørenskog, Moss, Nannestad, Nes, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Sarpsborg, Ullensaker og Ås.

Kilde: NTB

I 20 Viken-kommuner som har hatt høyt smittetrykk, videreføres de strengeste regionale tiltakene. Det omfatter store kommuner som Asker, Bærum, Drammen, Moss, Fredrikstad og Sarpsborg. Disse kommunene må nå leve med svært inngripende tiltak sammenhengende i minst seks uker.

Rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge mener man fortsatt er like langt.

Petter Aasen rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge.

— Det hjelper ikke å innføre dette regimet på institusjonsnivå da det enn så lenge ikke åpner for at studentene kan komme på campus under tiltaksnivå 5A i den nasjonale forskriften. Forskriften må endres, skriver Aasen i en e-postkommentar til Khrono.

Han viser til Oslo.

— Den kommunale forskriften i Oslo åpner for at studentene kan komme på campus, selv om den på andre områder er like begrensende som tiltaksnivå 5A. Da gir et hurtigtestregime en ekstra trygghet når smittetrykket er stort, skriver Aasen.

Lettelser og opphevinger

Men 19 kommuner i Viken, samt seks kommuner i Vestfold og Telemark, har gått fra tiltaksnivå A til B som følge av mindre smitte de siste to dagene.

Og en rekke småkommuner i Viken, samt Gran kommune i Innlandet, får tiltakene helt opphevet, opplyste regjeringen lørdag. Det kommer i tillegg til opphevelsene for ti kommuner i Nordland som regjeringen opplyste om fredag.

— For OsloMet blir det ingen endringer som følge av det som kom inn mot helgen. Studiested Kjeller (Lillestrøm) og Sandvika (Bærum) har fortsatt begge tiltak på strengeste nivå, 5A. Mens Pilestredet følger Oslos egne regler, og her er det heller ikke endringer per nå, skriver viserektor Per M. Norheim-Martinsen ved OsloMet i en e-post.
Han fortsetter: — Samtidig registrerer jeg at regjeringen varsler at FHI og Helsedirektoratet raskt vil se på endringer i nivå A og B. I så fall håper og forventer vi at vi kan få åpne studiested Kjeller noe, tilsvarende praksis i Oslo. Det vil si fortsatt strenge smitteverntiltak, men åpne lesesaler og bibliotek, samt muligheter for praksisforberedende undervisning. Særlig sistnevnte er viktig for å få våre studenter gjennom studiene og ut i viktige jobber i samfunnet, skriver Martinsen.

Som før påske

Ved Nord universitet går de nå tilbake til at lesesaler og bibliotek er åpne slik det var før de strenge tiltakene ble innført.

Kommunikasjonssjef Andreas Førde ved Nord universitet opplyser at det ikke har vært noe fysisk oppmøte hos dem i den første uken etter påske. Undervisningen starter igjen 12.april og blir som hovedregel digital ut semesteret, med unntak av de som har fått innvilget fysisk undervisning. Det er fortsatt mulig å søke dispensasjon fra digital undervisning for nye studentgrupper, ifølge Førde.

Praksis går som planlagt for studentene som skal ut. Det er fortsatt hjemmekontor som gjelder etter den nasjonale anbefalingen.

Alle åpne ved HVL

Smittesituasjon på Haugalandet er stabilisert etter å ha vært på det strengeste tiltaksnivået siden 16. mars. De regionale tiltakene oppheves nå helt for sju kommuner også her, opplyser regjeringen.

— Vi er veldig glad for å åpne campus Haugesund igjen fra i morgon måndag 12.april. Det betyr at vi har alle våre fem campus åpne. Bibliotek og leseareal er tilgjengelig. Dette er viktig, skriver rektor Gunnar Yttri ved HVL i en epost.

Rektor Gunnar Yttri ved HVL.

Han forklarer at HVL hele veien hatt som mål å ha åpne campus.

— I påskeuka holdt vi mellom anna K2-bygget i Bergen åpent. Dialogen med vertskommuner og praksisfeltet har vært jevn og god, og vi kjører praksis som normalt, skriver Yttri.

Han forteller ellers at digital undervisning blir hovedlinjen kommende uke, med unntak for de som trenger det. Ellers gjelder hjemmekontor for de ansatte som kan.

Mulige lettelser til uka

Tirsdag går de nasjonale tiltakene ut. Like før påske ble det innført blant annet skjenkeforbud, karantenehotell etter unødvendige utenlandsreiser, råd om maks to på besøk og en ny tometersregel på nasjonalt plan.

Det er ventet at regjeringen kommer med en oppdatering om tiltakene mandag eller tirsdag. Trolig vil mange av tiltakene videreføres, mens det kan bli lettelser på andre områder.

I tillegg går de strenge tiltakene i Oslo ut onsdag, men det er ventet at disse i stor grad blir videreført.

Powered by Labrador CMS