Det er hyggelig at vi får denne anerkjennelsen, sier administrerende direktør i Nokut, Terje Mørland. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Nokut får pris for sitt arbeid med godkjenning av flyktningers kvalifikasjoner

Pris. Nokut har utviklet en «verktøykasse» som skal gjøre godkjenning av flyktningers kvalifikasjoner enklere. Nå har prosjektet blitt hedret med internasjonal pris.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nokuts arbeid med godkjenning av flyktningers kvalifikasjoner har blitt verdsatt internasjonalt. Prosjektet Toolkit for Recognition of Refugees’ Qualifications har vunnet prisen Sepmeyer Award for Excellence in Credential Evaluation Research.

— Nokut har de siste årene vært internasjonalt ledende innen vurdering av flyktningers kvalifikasjoner. Arbeidet med kvalifikasjonspass for flyktninger er en sentral del i dette. Det er hyggelig at vi får denne anerkjennelsen, sier administrerende direktør i Nokut,Terje Mørland i en nettsak.

Fakta

Pris: Sepmeyer Award for Excellence in Credential Evaluation Research

Prisen er en nyopprettet pris og Nokut blir med dette første vinner av prisen.

Prisen deles ut av det amerikanske kvalifikasjonsvurderingsbyrået International Education Resarch Foundation (IERF) og er opprettet i forbindelse med 50-årsjubileet deres.

Prisen er oppkalt etter en av IERFs to grunnleggere, Inez Sepmeyer.

Sepmeyer-forskningsmidlene har historisk støttet pågående eller ny forskning. Den årlige Sepmeyer-prisen derimot er ment å hedre prestasjoner innenfor kreditering-evalueringsforskning som ble ferdig innen det siste året.

Skal gjøre godkjenning av kvalifikasjoner enklere

I forbindelse med flyktningestrømmen til Europa i 2015 startet Nokut et arbeid med å utvikle en spesiell vurderingsordning for flyktninger som ikke kan dokumentere utdanningen sin. Toolkit er en verktøykasse som skal gjøre godkjenning av flyktningers kvalifikasjoner enklere, både for søkere og de som skal vurdere.

Metodene har blitt utviklet som del av et Erasmus+-prosjekt (2016–2018) ledet av Nokut. Med mangeårig erfaring på feltet har Nokut bidratt til å utvikle en felles europeisk praksis for godkjenning i samarbeid med andre lignende organisasjoner i Armenia, Frankrike, Italia, Nederland, Storbritannia, Sverige og Tyskland.

Prosjektet er nå omtalt som best practice i tilleggsteksten til Lisboakonvensjonen om godkjenning av flyktningers kvalifikasjoner.

— Arbeidet har siden ledet til utviklingen av et europeisk kvalifikasjonspass i regi av Europarådet, og vi bidrar nå i utviklingen av et globalt kvalifikasjonspass i regi av Unesco, sier Mørland.

Et slags førstehjelpsskrin

— Vi ønsket å etablere et felles verktøy. Man har ingen tid å miste i slike prosesser, sier prosjektleder for Toolkit og seksjonssjef for intervjubaserte ordninger i Nokut, Marina Malgina til Khrono.

Toolkit er verktøy som kan tas i bruk av saksbehandlere som jobber med godkjenning eller opptak.

— Det er snakk om ti konkrete verktøy som er identifisert, beskrevet, og ment som et slags førstehjelpsskrin for alle som jobber med godkjenninger. Vi henviser også til relevante kilder man kan bruke i arbeidet og håper det kan være en døråpner for å etablere gode rutiner og prosesser i organisasjoner og på læresteder, sier Malgina.

Malgina forteller at metodene som Nokut har utviklet også ligger til grunn for «kvalifikasjonspasset», som nå er en realitet i Europa gjennom European Qualifications Passport for Refugees i regi av Europarådet.

— Metoden har også fått betydelig oppmerksomhet utenfor Europa, og vi bistår nå Unesco i utviklingen av et eventuelt tilsvarende globalt verktøy, sier hun.

Nokut nominert til enda en pris

Nokuts prosjekt, Toolkit for Recognition of Refugees' Qualifications, er også nominert til en annen pris - PIEoneer Awards. Det er den årlige prisen til utdanningsmagasinet PIE News. Prisen går til tiltak som utmerker seg i å gjøre høyere utdanning tilgjengelig for en underrepresentert gruppe. Denne prisen deles ut i London 19. september.

Nokut har også tidligere vært nominert og vunnet priser for innsatsen med godkjenning av flyktningers kvalifikasjoner. I 2017 ble medarbeidere i Nokut tildelt EAIE’s Bo Gregersen Award for Best Practice for utviklingen av kvalifikasjonspass, og i 2018 var Nokut nominert til PIOneer of the year for samme konsept.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS