Kunsthøgskolen i Oslo holder høyt internasjonalt nivå, ifølge NOKUT. Her underviser programansvarlig for klassisk ballett John Magnus Johansen på balletthøgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kunsthøgskolen gjennom nåløyet

Godkjent. Kunsthøgskolen i Oslo oppfyller kravene for å bli vitenskapelig høgskole.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret i NOKUT vedtok tirsdag å akkreditere Kunsthøgskolen i Oslo som vitenskapelig høgskole, som betyr at høgskolen blir en institusjon på universitetsnivå og får de samme fullmaktene som et universitet.

Rektor Jørn Mortensen er svært fornøyd med akkrediteringen.

— Nå vil vi sporenstreks søke Kunnskapsdepartementet om å endre status til vitenskapelig høgskole, sier han.

— Hva betyr det for dere å bli vitenskapelig høgskole?

Nå vil vi sporenstreks søke Kunnskaps-departementet om å endre status til vitenskapelig høgskole

Jørn Mortensen

— Det betyr mye, for eksempel at vi kan opprette våre egne ph.d.-programmer uten å søke NOKUT, sier han.

De to andre kunsthøgskolene i Oslo; Norges musikkhøgskole og Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo, er allerede vitenskapelige høgskoler.

Ble forsinket

NOKUT vedtok allerede i 2015 å akkreditere Kunsthøgskolen i Oslo som vitenskapelig høgskole, men i 2017 ba Kunnskapsdepartementet om en supplerende vurdering. Det skjedde som følge av strukturreformen og at det var kommet skjerpede regler for institusjonsakkreditering.

I mai i år ba Kunnskapsdepartementet NOKUT om å gå i dialog med Kunsthøgskolen i Oslo om hvordan det kunne gjennomføres en supplerende vurdering, i henhold til de nye forskriftene.

14. november ble rapporten fra sakkyndig komité ferdig, og styret i NOKUT behandlet saken tirsdag 12. desember.

«Høyt internasjonalt nivå»

I rapporten konkluderer de sakkyndige blant annet med at utdanningen og det kunstneriske utviklingsarbeidet ved Kunsthøgskolen har et høyt internasjonalt nivå.

De sakkyndige som har vurdert søknaden er professor Johan Sandborg, Universitetet i Bergen, forskningsleder Henrik Oxvig, Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, København, seniorkurator Birgitte Sauge, Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og ph.d.-student Ellen M. Stabell, Norges musikkhøgskole.

I tillegg til Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole, er også Høgskolen i Molde, Norges handelshøyskole og Norges idrettshøgskole akkreditert som statlige, vitenskapelige høgskoler.

I tillegg er disse private vitenskapelige høgskoler: Handelshøyskolen BI, Det teologiske menighetsfakultet og VID vitenskapelige høgskole.

Resultat av fusjon

Kunsthøgskolen i Oslo ble etablert i 1996 som en oppfølging av den nasjonale høyskolereformen, og var en sammenslåing av Statens balletthøgskole, Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens kunstakademi, Statens operahøgskole og Statens teaterhøgskole. Alle avdelingene er samlokalisert på Grünerløkka i Oslo.

Fakta

Kunsthøgskolen i Oslo

Kunsthøgskolen i Oslo ble etablert i 1996 som en oppfølging av den nasjonale høyskolereformen.

Den var en sammenslåing av Statens balletthøgskole, Statens håndverks- og kunstindustriskole, Statens kunstakademi, Statens operahøgskole og Statens teaterhøgskole.

Alle avdelingene er samlokalisert på Grünerløkka i Oslo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS