null Foto: Benjamin A. Ward / HiOA

Vil ha mer estetiske fag

Senterpartiet vil ha obligatorisk praktisk-estetisk fag i lærerutdanningen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet er bekymret for utviklingen for de praktisk-estetiske fagene og vil at alle grunnskolelærere skal ha med seg 30 studiepoeng innenfor enten dans, drama, kunst, musikk, mat og helse som en del av sin obligatoriske utdanning. 

— Av lærere under 30 år har nær 70 prosent av de som underviser i kunst- og håndverk ingen formell utdanning i faget. Særlig barneskolen har svært få lærere med kompetanse i kunst- og håndverk. Det er svært uheldig, sier Anne Tingelstad Wøien i en pressemelding fra partiet. Wøien er stortingsrepresentant for Senterpartiet og andre nestleder i KUF-komiteen på Stortinget.

Ved innføringen av Kunnskapsløftet ble estetisk kompetanse ikke definert som en grunnleggende kompetanse. De praktisk-estetiske fagene sin plass i grunnskolen er redusert fra 20 til 12 prosent fra 2000-2010.

— Noen hevder vi har det laveste tilbudet av kreative aktiviteter av alle PISA-land. Det bekymrer Senterpartiet at disse fagene ikke verdsettes på lik linje som andre fag. Australia har fastsatt ny læreplan der kunstfagene har styrket sin stilling. Også i Finland satser på de praktisk-estetiske fagene. Nå må vi også gjøre det, sier Wøien.

Senterpartipolitikeren er redd for at innen vi ser verdien av de praktisk-estetiske fagene så kan vi risikere at kompetansen har forsvunnet fra lærerutdanningsinstitusjonene.

— Det må ikke skje! Derfor kan vi ikke vente i flere år på at dette skal innføres. De siste årene har vi satset kraftig på å styrke realfagene og det er flott med etter- og videreutdanning i matematikk, men mens vi holder på med det må vi ikke la de praktiske fagene og kunstfagene dø, sier Wøien.

— Ønsker vi kvalitet, kreativitet og motivasjon i skolen så må vi ha lærere med kompetanse også i de kreative fagene. Vi trenger kritisk og kreativ tenkning i en fremtid vi vet ikke blir som nåtida, sier Wøien.

Foto: Benjamin Ward/HiOA

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS