Statsråd Iselin Nybø møtte potensielle lærerstudenter ved OsloMet mandag som skal forbedre mattekarakteren sin på en måned. — Dette er topp motiverte studenter, sa Nybø.

Færre vil på sommerkurs i matte for potensielle lærerstudenter

Forkurs i matte. 42 av 112 påmeldte studenter møtte til første dag på forkurs i matte på OsloMet. Målet er å kvalifisere seg til lærerutdanning i høst.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søkertallet til forkurs i matematikk for potensielle lærerstudenter har gått ned i forhold til i fjor. I 2017 hadde over 1000 studenter meldt seg til å bruke fire sommeruker for å forbedre karakteren sin og få fireren i matte på plass.

I år er tallet lavere og nede på 2016-nivå igjen, med 768 forhåndspåmeldte studenter.

Usikre tall

Kristian Folkman i Samordna opptak gjør oppmerksom på at det kommer til å bli et langt lavere antall som faktisk møter opp og gjennomfører kurset og eksamen.

— Det skyldes at noen som ikke trenger å ta forkurs har søkt, og at andre som har søkt ikke er kvalifiserte, blant annet, sier Folkman.

I begge de tidligere årene hvor sommerkurset har vært arrangert har tallet på de som faktisk gjennomfører kurset vært langt lavere enn de som har meldt seg på.

I 2017 var det 1042 studenter som meldte seg på forkurs, og 605 som meldte seg opp til eksamen. Av disse igjen var det 441 som faktisk møtte opp til eksamen, og av disse var det bare 149 studenter som klarte kravet om 4.

Strykprosenten på forkursene har vært høy. Første året var den 75 prosent, men her fikk enkelte ta eksamen på nytt på grunn av feil ved eksamen. I fjor var det 66 prosent av de som tok eksamen, som ikke klarte å få en firer.

For å komme inn på grunnskolelærerutdanningene må man minst ha karakteren 4 i P-matte, som er den enkleste matematikken fra videregående skole. Hvis man har den mer avanserte matematikken, S-matte eller R-matte, holder det å ha bestått.

Etterhvert nå vil det bli slik at det er lærerstudenter som blir headhuntet.

Iselin Nybø

42 av 112 møtte

Årets forkurs ved OsloMet startet i dag, mandag 2.juli. Av de 112 forhåndspåmeldte kandidatene var det kun 42 av studentene som hadde møtt opp første kursdag.

En av de som ikke hadde meldt seg på kurset, men som likevel stakk innom, var forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Nybø berømmet studentene for at de ville bruke fire sommeruker på å kvalifisere seg til lærerstudier.

Hun la ikke skjul på at det ville bli noen krevende uker med mattekurs og at det ikke skal være noen enkel oppgave å bli lærer.

— Regjeringen er opptatt av lærerutdanningen og har hevet kravet for å komme inn. Det gjør vi blant annet fordi det er viktig å øke statusen til læreryrket og for at flere av de som kommer inn faktisk kan gjennomføre utdanningen, sa hun.

«Dere vil bli headhuntet»

Hun viste til at hun selv kommer fra oljebyen Stavanger, der var det slik i sin tid at studenter ble headhuntet inn i oljebransjen.

— Men etterhvert nå vil det bli slik at det er lærerstudenter som blir headhuntet, sa hun og viste til at det er en stor andel lærere som er i ferd med å oppnå pensjonsalder og at det er stort behov for lærere i framtiden.

Hun benyttet også anledningen til å reklamere for ordningen med nedskriving av studielån for lærerstudenter som fullfører.

Starter du på lærerutdanning til høsten, kan du få dekket inntil halvparten av studielånet. Mest penger får de som tar lærerutdanning for 1. til 7. trinn og de som tar lærerjobb i Nord-Norge, skriver departementet i en pressemelding.

Les også: Mer støtte til de som tar lærerutdanning

Fristes ikke av Nord-Norge

Av de frammøtte studentene Khrono snakket med var det ingen som var veldig fristet til lærerjobb i Nord-Norge.

Men med nærmere 30 grader og skyfri himmel utenfor auditoriet var de få som hadde møtt fram topp motiverte for sommerens oppgave.

Topp motiverte til å klare firerkravet i matte første dag på forkurs på OsloMet (f.v.): Ehlimana Visca, Maren Skappel, Maria Blix og Linn Benedicte Plassen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Linn Benedicte Plassen, Maria Blix, Maren Skappel og Ehlimana Visca var aller klare til å stå på for å bedre karakterene. For noen av dem var det ikke så mye som skal til, en hadde fått fire i standpunkt, men vært uheldig på eksamen og fått en treer. En annen hadde vært hjemme med små barn i to år og var nå super motivert for å komme inn på lærerstudiet.

— Ikke for å skremme, men dere vet at det er høy strykprosent på dette forkurset?

— Det gir jo bare enda mer motivasjon til å stå på litt ekstra, sier Blix.

Første dag var det ikt og arbeidsverktøy som sto på timeplanen, med blant annet GeoGebra og regneark.

Gode mattekarakterer

Både statsråd Nybø og rektor Curt Rice forlater studentene etter en skoletime.

Khrono spør hva Nybø fikk som mattekarakter i sin tid:

Iselin Nybø og Curt Rice på OsloMet mandag. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Nei, det vil jeg ikke svare på, sier hun, men legger til:

— Jeg gikk på naturfaglinjen, sier hun og i det ligger det nok at karaktern var høy.

— Og mattekarakteren til Curt Rice?

— Jeg gikk jo på skole i USA, så det kan ikke sammenlignes helt, men ja - jeg var god i matte, sier han, som etterhvert ble professor i lingvistikk før han nå er rektor ved OsloMet.

Fakta

Søkere forkurs i matte

2016: 769

2017: 1042

2018: 768

I 2017 meldte 605 seg opp til eksamen på forkurset. Av disse igjen var det 441 som faktisk møtte opp eksamensdagen, og av disse var det bare 149 studenter som klarte kravet om karakteren 4.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS