Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø hadde gode nyheter til NSOs landsmøte i Tønsberg: Lovfestet rett til studentombud. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Nybø: Lovfesting av studentombud til Stortinget denne uken

Studentombud. — Målet er at studenter på universiteter, høgskoler og fagskoler skal ha tilgang til et studentombud så raskt som mulig, sa Iselin Nybø til studentenes landsmøte. Arbeiderpartiet er lite imponert.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tønsberg (Khrono): Forsknings- og høyere utdanningsminister kunne melde at regjeringen i løpet av neste uke sender et lovforslag til Stortinget om at alle studenter skal ha tilgang til studentombud, til jubel på studentenes landsmøte i Tønsberg.

#metoo-kampanjen har tydelig vist behovet for å ha tilgang til et studentombud som kan bistå studenter som har blitt utsatt for seksuell trakassering eller andre former for krenkende handlinger

Iselin Nybø

— Målet er at lovforslaget kan vedtas denne våren slik at studenter på universiteter, høgskoler og fagskoler skal ha tilgang til et studentombud så raskt som mulig, sa Nybø til landsmøtet lørdag.

— Fantastisk

Og nyvalgt og påtroppende leder for Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, er strålende fornøyd:

— Dette er fantastisk. Veldig gode nyheter, sier hun til Khrono.

— Studentene har lenge kjempet for å få studentombudene på plass. Det har de lykkes med når regjeringen nå foreslår å lovfeste tilbudet, og det er jeg glad for, sier Nybø i en pressemelding.

Studentombudene er uavhengige bistandsinstanser som skal veilede studentene i forbindelse med klager og bidra til å løse saker på lavest mulig nivå, og er noe forskjellig definert på utdanningsinstitusjonene. De skal gi studentene uavhengige og upartiske råd og bistand i saker som angår dem, for eksempel i spørsmål om studenters rettigheter og plikter.

#metoo har vist behovet

— I tillegg har #metoo-kampanjen tydelig vist behovet for å ha tilgang til et studentombud som kan bistå studenter som har blitt utsatt for seksuell trakassering eller andre former for krenkende handlinger, sier Nybø.

Sittende leder av NSO, Håkon Randgaard Mikalsen, sier at nyheten fra statsråden viser at regjeringen har lyttet til studentene.

— Dette kommer definitivt til å merkes for utdanningsinstitusjonene, og vi kan være sikre på at landets studenter sine rettigheter kommer til å bli bedre ivaretatt, sier han.

I dag har ti utdanningsinstitusjoner egne studentombud.

— Nybøs parti var mot studentombud for alle

Nina Sandberg (Ap) sier det er liten grunn til å takke regjeringen for at studentombud for alle nå blir en realitet. Foto: Siri Øverland Eriksen

— Det har gått drøyt 13 måneder siden Arbeiderpartiet fikk gjennomslag for forslaget vårt om studentombud for alle. Nå kommer omsider regjeringen med lovforslaget Stortinget ba om, sier Nina Sandberg, Arbeiderpartiets talsperson for høyere utdanning og forskning.

Hun sier det er liten grunn til å takke høyreregjeringen for at studentombud for alle blir en realitet.

— De tok aldri initiativet, og statsråd Nybøs parti Venstre var helt i mot. Det måtte dessverre noe så alvorlig som #metoo-kampanjen til for at regjeringen skulle snu og støtte Arbeiderpartiets forslag, avslutter Sandberg.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS