TIL MINNE

Larry Bakken (1944 - 2024)

Tidligere i vår mottok vi den triste beskjeden om at professor Larry Bakken sovnet stille inn 19. mars 2024. Larry var en sann bergensvenn, og var en viktig støttespiller for Det juridiske fakultet. I tillegg hadde han norske røtter, slik etternavnet hans forteller oss.

Samarbeidet mellom Det juridiske fakultet og Hamline University i St. Paul, USA sin law school begynte i 1995. Da kom Bergen inn som vertskap for Hamlines årlige sommerskole der de tok med seg amerikanske jusstudenter til et kort studieopphold Norge. Etter få år ble Larry den ansvarlige for sommerskolen på Hamlines side. Ansatte ved Det juridiske fakultet bidro med forelesninger som del av sommerprogrammet, og i bytte for dette underviste Larry et valgemne i American Law for studenter ved juridisk fakultet. 

Larry Bakken ble 80 år gammel.

Etter hvert begynte Larry også å undervise andre valgemner: Arbitration Theory and Practice, Alternative Dispute Settlements, og Comparative Constitutional Law. Han ble dermed en viktig brikke i fakultetets engelske emneportefølje og fakultetets internasjonaliseringsarbeid, siden engelske emner er en forutsetning for å kunne tilby inn- og utreisende studentutveksling. Larry var tilsatt som professor II i perioden fra 2012-2016, men fortsatte som timelærer helt frem til 2020. Den siste gangen Larry besøkte Bergen for å undervise var i mars 2020 da pandemien brøt ut. Han ankom Bergen samme dag som Norge stengte, og Larry og konen måtte snu i hotellresepsjonen og umiddelbart gjøre vendereis. Vel hjemme igjen I USA ble Larrys undervisning isteden tilbudt digitalt.

Larry var en populær underviser som studentene våre, både utvekslingsstudentene og de norske, alltid likte og satte stor pris på. Larry hadde bred kunnskap og en unik evne til å formidle jus på en inspirerende måte. Han formidlingsevne, i kombinasjon med varme og omsorg, ga et godt læringsmiljø.

Hamline University var gjennom mange år en ettertraktet utvekslingsdestinasjon for studentene på Dragefjellet. Flere titalls jusstudenter har tilbrakt ett semester eller to ved Hamline University som del av studiene sine, og under oppholdet ved Hamline fikk de unik oppfølging av Larry. Studentene som skulle utveksle til Hamline University hadde også fordelen av at Larry besøkte Bergen hvert semester, og dermed også kunne treffe studentene på forhånd, og bistå dem i forberedelsene til utvekslingsoppholdet.

I 2020 hadde vi planlagt et jubileumsseminar i Minnesota for feiring av 25 års samarbeid mellom Hamline and Bergen (nå Mitchell Hamline School of Law). På grunn av pandemien måtte markeringen utsettes flere ganger, men i september 2022 kunne jubileumsseminaret endelig gjennomføres. Mitchell Hamline School of Law var vertskap, og på dette seminaret fikk vi også anledning til å ære og takke Larry for hans utrettelige arbeid og store innsats for internasjonalt samarbeid.

I dag drar halvparten av jusstudentene ved UiB på utveksling som del av studiet, mens på midten av 90-tallet var det bare en håndfull studenter som dro ut. Hamline University var en av fakultetets aller første internasjonale samarbeidspartnere, og samarbeidet og med Hamline generelt og med Larry spesielt var helt avgjørende i den spede begynnelsen av fakultetets arbeid med å internasjonalisere studiet og forskningen, og for å tilby utvekslingsmuligheter for jusstudentene.

Hver gang Larry besøkte Bergen var han alltid levende interessert i å høre om de dagsaktuelle sakene ved juridisk fakultet, og i å diskutere nye ideer til videre utvikling av fakultetet. Larry var i tillegg alltid oppdatert på norske samfunnsspørsmål.

Utallige studenter har hatt Larry som en inspirerende underviser, og fakultetet har nå mistet en mangeårig hjørnestein og bidragsyter i internasjonaliseringsarbeidet. Våre tanker går til Larrys kone Cathy og resten av familien.

Vi minnes Larry i takknemlighet!

På vegne av Larrys venner og kollegaer ved Det juridiske fakultet,Karl Harald Søvig, dekan, Ernst Nordtveit dekan 1999-2009, Asbjørn Strandbakken dekan 2009-2017

Powered by Labrador CMS