NSO-leder Anders Kvernmo Langset under et stort øyeblikk i året som har gått: Sammen med rektor på Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, under høstens demonstrasjon mot skolepenger. FOTO: Wanda Natahlie Nordstrøm

Mulig ny nestleder for NSO trakk seg

Hanne Marie Pedersen-Eriksen har valgt å trekke seg som nestlederkandidat i Norsk studentorganisasjon (NSO).

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at den ene nestlederkandidaten, Hanne Marie Pedersen-Eriksen fra Meninghetsfakultetet, trakk seg fra kampen om toppvervene i Norsk Studentorganisasjon (NSO) er det nå 12 studenter som kjemper om 6 fulltidsstillinger. Hvem det blir avgjøres på landsmøtet 17.-19. april.  

Pedersen-Eriksen er ferdigutdannet prest, og ble tirsdag innstilt av Møre bispedømmeråd som den første lesbiske presten i Møre og Romsdal noensinne, ifølge rbnett.no

Ikke ny lederperiode

Det har lenge vært spenning knyttet til om sittende leder for Norsk studentorgansiasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset, ville gå for å få en periode til eller ikke. Men nå har han bestemt seg.

— Jeg har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, men måtte vurdere om jeg hadde lyst til å sitte nesten ett og et halvt år til, forteller Langset som legger til:

— Jeg har kommet frem til at jeg heller vil gjøre ferdig siste biten på masteren og gå av sammen med arbeidsutvalget i sommer.

Han synes også det er spennende at så mange har meldt seg på både i lederkampen men også om de andre plassene i arbeidsutvalget.

— Det er deilig å se at det blir kamp om AU-vervene allikevel, det er slik det skal være, sier Langset.

Det er to kandidater som er aktuelle for å ta over som leder: Therese Eia Lerøen fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Tommy Aarethun fra Universitetet i Bergen (UiB). 

Det er viktig at og delegatene på landsmøtet tar ansvar for helheten når de velger våre tillitsvalgte for året som kommer.

Tuva Aune Wettland

Hun jakter ny ledelse

Kampen om toppvervene i Norsk studentorganisasjon (NSO) spisser seg til. HiOA-student Tuva Aune Wettland leder jakten på det nye arbeidsutvalget. 

Så langt har 12 kandidater meldt seg på i kampen om de seks toppvervene i arbeidsutvalget Norsk Studentorganisasjon (NSO), og fortsatt er det muligheter for å melde sitt kandidatur. Tidligere leder av Studentparlamentet på HiOA, Tuva Aune Wettland, leder valgkomiteen som skal sette sammen den nye ledelsen. Ifølge Aune Wettland er det svært mange ting som må tas hensyn til i en slik prosess. 

— Målet er å sette sammen et arbeidsutvalg og et sentralstyre med folk som utfyller hverandre. Vi er avhengige av å få inn ulike typer folk som kan jobbe godt sammen, ettersom et arbeidsutvalg jobber veldig tett på hverandre, sier Aune Wettland. 

Kjønn og geografi

Det vil ifølge Aune Wettland (bildet under9 bli viktig både å skape god geografisk spredning, og samtidig ha representanter både fra små og store institusjoner. 

— I helhetsvurderingen er selvfølgelig geografisk tilhørighet en av flere ting vi må ta hensyn til, men det avhenger av at det finnes nok kvalifiserte kandidater fra alle landsdeler, sier Aune Wettland. 

De to siste arbeidsutvalgene har bestått av fem menn og en kvinne. Aune Wettland mener at det ikke er valgkomiteen som har skyld i dårlig kjønnsbalanse, men at landsmøtet må ta sin del av ansvaret. 

— Kjønnsbalansen blir viktig i år som alle andre år. Valgkomiteen leverer stort sett en balansert innstilling, men til sist er det landsmøtet som velger. Det er viktig at og delegatene på landsmøtet tar ansvar for helheten når de velger våre tillitsvalgte for året som kommer, sier Aune Wettland. 

Sentralstyreutfordringen

I år er det første året valgkomiteen også skal innstille på et sentralstyre. Sentralstyret skal bestå av 13 personer med vararepresentanter, og skal erstatte dagens landsstyre, hvor det sitter representanter fra alle medlemsinstitusjonene. 

— Utfordringen med å sette sammen et sentralstyre er at det er veldig mange plasser som skal fylles. Vi håper at vi får mange nok kandidater med ulik kompetanse og ulik bakgrunn, sier Aune Wettland. 

Fordi valgkomiteen har begrenset med tid, har de valg å ikke kalle alle sentralstyrekandidatene inn til intervju. De kommer til å basere seg på skriftlige oppgaver, referansesjekker og kandidatskjemaene alle kandidatene må levere inn for å kunne stille til sentralstyret. 

Fristen for å stille til enten AU eller sentralstyret og bli vurdert av valgkomiteen er 24. mars.

Lederstrid

Så langt har to kandidater meldt sin interesse for ledervervet. Therese Eia Lerøen fra HiOA sitter i dagens arbeidsutvalg, som fag- og forskningspolitisk ansvarlig. Tommy Aarethun, hennes motkandidat, leder i dag studentparlamentet ved Universitetet i Bergen. 

— Det hadde vært veldig kult å bli den første kvinnelige lederen av NSO på en god stund, og den første lederen fra HiOA på enda lenger, sier Lerøen til Khrono. 

Aarethun har sagt at han i den kommende perioden blant annet ønsker å prioritere å utvikle organisasjonen, samtidig som han understreker at innkjøringsfasen til den nye sentralstyremodellen 

— I tillegg til mange viktige politiske saker det kommende året blir det viktig å utvikle organisasjonen slik at den er best mulig rusta for å sikre politiske gjennomslag, sier Aarethun. 

Tommy Aarethun, leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen

Mange kandidater

Så langt har Khrono fått bekreftet at disse kandidatene stiller, men har også fått tips om at det er flere andre som vurderer å stille, men som ikke har bekreftet dette overfor Khrono. 

 • Leder: Therese Eia Lerøen, Høgskolen i Oslo og Akershus
 • Leder: Tommy Aarethun, Universitetet i Bergen
 • Nestleder: Synne T. Grønvold, Høgskolen i Sør-Trøndelag 
 • Nestleder: Tine Borg, Universitetet i Agder
 • Internasjonalt ansvarlig: Helge Sander Lie Schwitters, Universitetet i Oslo 
 • Internasjonalt ansvarlig: Øyvind Dammerud, Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet 
 • Internasjonalt ansvarlig: Daniel Hernández, Universitetet i Stavanger
 • Fag- og forskningspolitisk ansvarlig: Amanda Schei, Universitetet i Oslo 
 • Fag- og forskningspolitisk ansvarlig: Nina Tollehaug, Høgskolen i Sør-Trøndelag
 • Fag- og forskningspolitisk ansvarlig: Susann Strømsvåg, Universitetet i Bergen 
 • Velferds- og likestillingsansvarlig: Joanna Antoniak, Høgskolen i Volda 
 • Velferds- og likestillingsansvarlig: Jørgen Ringen Andersen, Høgskolen i Oslo og Akershus 

Hvis både Therese Eia Lerøen og Jørgen Ringen Andersen fra HiOA blir valgt, blir dette første gang to HiOA-studenter sitter i arbeidsutvalget sammen.

Sindre Dueland fra Universitetet i Bergen meldte sin interesse for nestledervervet, men har nå trukket sitt kandidatur.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS