student

Lokker studenter med 7000 kroner hvis de flytter til kommunen

Drammen gir 7000 kroner til studenter som melder flytting til kommunen. Forutsetningen er at de har gjennomført minst ett studieår som fulltidsstudent.

Portrett av Monica Myrvold Berg
Ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) ønsker flere velkommen til Drammen , og lover en skattefri pengesum i velkomstgave.

— Vi vil vise at vi satser på studentene, vi er glade over å være en studentby, og ønsker alle studenter hjertelig velkommen hit, sier ordfører Monica Myrvold Berg (Ap).

Vedtaket ble nylig enstemmig banket igjennom i kommunestyret. Pengestøtten gis i form av en skattefri engangsutbetaling.

Kommunen får et innbyggertilskudd fra staten når personer som er folkeregistrert i andre kommuner melder flytting. Dette var i 2022 på 26. 134 kroner. Det er noen av disse pengene som nå skal gis videre til studentene, forklarer Universitetet i Sørøst-Norge (USN) på sine nettsider.

Ordningen gjelder studenter på USNs campus i Drammen.

Ordføreren har ikke dårlig samvittighet overfor andre kommuner som kanskje vil miste innbyggere hvis studentene melder flytting til Drammen.

— Studentene bor jo her i kommunen, og vi leverer tjenester til dem, så det er bare naturlig at de melder flytting hit, sier hun.

Og ordfører Gunn Cecilie Ringdal (H) i nabokommunene Lier tar Drammens studentstunt med knusende ro.

— Her må vi ha et regionperspektiv. Det er bra om vi får unge folk til å bosette seg i regionen. Kommer de først hit, flytter de veldig enkelt til Lier, sier hun.

NSO oppfordrer til flytting

Norsk studentorganisasjon (NSO) oppfordrer også studenter til å melde flytting til kommunen de studerer i, slik at de kan være med og påvirke politikken der de bor.

Hvis studentene skal stemme i sin nye hjemkommune i høstens valg, må de melde flytting til folkeregisteret allerede 30. juni.

— Det er en kjempeviktig mulighet for studenter å påvirke hvordan det er å være student i den kommunene de faktisk studerer i, sier påtroppende NSO-leder Oline Sæther til NRK.

— Det er det vi også ønsker, sier ordfører Monica Myrvold Berg i Drammen.

— Vi ønsker at studentene skal ha en stemme og være med og bestemme i byen der de bor, sier hun, og legger til at kommunen allerede har etablert et eget studentråd.

Studentene jubler

Rose Jahanfarah i studenthuset 1. etasje som er studentenes nye samlingssted i Drammen
Rose Jahanfarah i studenthuset 1. etasje som er studentenes nye samlingssted i Drammen

Leder for Studentrådet i Drammen, Rose Jahanfarah, jubler over vedtaket i Drammen og tror det vil gjøre kommunen til en enda mer attraktiv studentby.

Vilkårene for ordningen er utarbeidet i samråd med Studentrådet, som vil få ansvar for å koordinere en informasjonskampanje om tiltaket.

— Det er viktig å få fram at dette ikke først og fremst skal være et lokkemiddel for å få folk hit, men heller en gevinst eller premie for at de har fullført et fulltidsstudium det siste året, sier hun.

Jahanfarah er også fornøyd med at det blir en kontantutbetaling, ikke gavekort eller busskort som andre kommuner har lokket med.

— Studenter er voksne mennesker, og kommunen stoler på at de selv vet hvordan pengene kan brukes best. Om de velger å bruke dem på husleie, mat eller på noe sosialt, så er det helt opp til studentene selv.

Studentlederen karakteriserer Drammen som en fantastisk studentby, med akkurat passe blanding av storby og småby.

— Det er storby nok til at det skjer noe hele tiden, og samtidig ikke større enn at man blir sett og ikke forsvinner i mengden.

Men én ulempe har byen, påpeker hun, og det er at det er for få boliger for studenter.

— Hvis det kommer flere studenter hit, håper vi det kan legge press på kommunen, samskipnaden og utbyggerne til å jobbe hardere for flere boliger til studentboliger, sier hun.

Ikke første gang

Flere andre kommuner har innført lignende ordninger. I vår kunngjorde Bergen at de ville gi gavekort på 2000 kroner til studenter som melder flytting til byen.

For noen år siden delte Kristiansand ut gratis busskort til studenter som ville gjøre sørlendinger av seg.

Bø har tidligere lokket studenter med 5000 kroner og kinobilletter for å få dem til å melde flytting til kommunen.

Flere av lokkeordningene har skapt reaksjoner i nabokommuner. Blant annet rykket ordførerne i Ullensvang og Sunnfjord ut med krass kritikk da Bergen annonserte sitt studentstunt tidligere i år.

Ordføreren i Sunnfjord beskyldte Bergen for å føre en ag­gres­siv po­li­tikk for å på­vir­ke hvor man skal være mann­talls­ført.

Powered by Labrador CMS