rekruttering

Lokker sykepleiestudenter med stipender

Flere kommuner kappes om å sikre seg sykepleiere og lokker sykepleiestudenter med stipender.

Sykepleiestudent Synniva Høivik ved Høgskulen p¨å Vestlandet har takket ja til stipendet fra Haugesund kommune.
Sykepleiestudent Synniva Høivik ved Høgskulen p¨å Vestlandet har takket ja til stipendet fra Haugesund kommune.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere kommuner prøver å lokke til seg sykepleiestudenter ved å tilby dem stipender. En av dem er Haugesund kommune, som tilbyr et stipend på 20.000 kroner i året til sykepleier- og vernepleierstudenter. Da forplikter de seg til å jobbe minst ti helger i løpet av et år. I tillegg er de sommervikarer, skriver NRK Rogaland.

«Travelt, men gøy»

Sykepleiestudent Synniva Høivik ved Høgskulen på Vestlandet har takket ja til stipendet.

– Det er travelt, men veldig gøy. Jeg er glad for at jeg takket ja til stipendordningen i Haugesund, sier hun.

Hun er tredjeårsstudent, og jobber helger for kommunen i tillegg til studiet. Det har hun gjort de tre siste årene mens hun studerer ved Høgskulen på Vestlandet. Til sammen har hun fått 60.000 kroner i stipend.

150.000 i stipend

En oversikt som tidsskiftet Sykepleien gjorde i 2018 viste at 165 kommuner tilbyr ekstra økonomiske goder for å rekruttere og beholde sykepleiere. Det kan dreie seg om ulike lokale tillegg, gratis barnehage og gratis bolig.

Høyanger kommune har i lengre tid manglet sykepleiere, spesielt på sykehjemmene, og har måttet leie inn sykepleiere fra vikarbyrå.

Nå oppretter kommunen fem stipender til sykepleiestudenter på 50.000 kroner per skoleår, eller 150.000 kroner over tre år. Det skrev avisen Ytre Sogn tidligere i høst.

— Det vil si at studentene får en utbetaling på 5000 kroner i måneden, mot at de binder seg til å arbeid hver tredje helg og i ferier gjennom studietiden, samt arbeider i kommunen i to år etter at de er ferdige med studiet, sa personalsjef Arnvid Hovland til avisen.

— Med full uttelling innebærer dette at vi om tre år kan ha fire-fem nye sykepleiere i kommunen i minst to år, og håpe på at de blir værende enda lengre, sa han.

Kritisk forbundsleder

Forbundsleder Lille Sverresdatter Larsen i Norsk sykepleierforbund er kritisk til en del av lokkemidlene.

– De beste tiltakene er de som gir varige lønnsløft. Vi er kritiske til signeringsbonuser og andre engangssummer. Det er mye bedre å heve lønnen lokalt på et fast høyere nivå, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk sykepleierforbund til NRK Rogaland.

Hun mener et tillegg som blir borte etter en tid ikke er en bærekraftig rekrutteringspolitikk.

Forbundslederen er spesielt bekymret for situasjonen hvis koronaepidemiem blir langvarig.

– Vi er særlig urolige for konsekvensene for pasienter og pårørende. Allerede i dag mangler vi 8000 sykepleiere og helsefagarbeidere. Og i løpet av få år vil dette tallet være økt til 38.000, sier Sverresdatter Larsen til NRK.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, Norsk sykepleierforbund
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, Norsk sykepleierforbund
Powered by Labrador CMS