Det var god stemning på Stortinget etter dagens lovendring. Henrik Asheim (H), Therese Eia Lerøen (NSO) og Kristian Myhre (NSO) var blant dem som feiret med kake.

Studentseier på tinget

I dag innfridde kunnskapsministeren og Stortinget et valgløfte: Studentene har fått tilbake styringen av samskipnadene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På landsmøtet til Norsk Studentorganisasjon (NSO) i 2014 kom kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) med et løfte til studentene: Dere skal få tilbake styringen av Samskipnadene. I dag vedtok Stortinget regjeringens forslag, og studentene feiret med kake sammen med politikerene. 

— Vi er bare blide, glade og fornøyde, sier nestleder i Velferdstinget i Oslo og Akerhus, Simen Eriksen til Khrono.

Han er en av rundt 15 som har blitt med til Stortinget for å feire dagens studentseier sammen med politikerene i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. 

Reverserte de rødgrønne

Den rødgrønne regjeringen fikk gjennom en lov med virkning fra 1. januar 2013, som innebar at større saker må ha to tredjedels flertall i studentsamskipnadene for å bli vedtatt, noe som førte til at studentene ikke lenger hadde flertall i styrene alene. Lovendringen fra de rødgrønne ble oppfattet som mistillit av en samlet studentbevegelse.

Dette var opprinnelig mis-tillit mot studentflertallet i samskipnadene. Denne endringen vil tilbakeføre makten til studentene, noe vi er veldig fornøyd med.

Torbjørn Røe Isaksen

Norsk studentorganisasjon (NSO) har jobbet for reverseringen, og i dag ble den vedtatt med stort flertall på Stortinget. Kun representantene fra Arbeiderpartiet stemte imot dagens forslag om reversering av endringen. 

Glad minister

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen kommer tilfeldigvis (?) forbi studentens feiring, og har derfor tid til en kommentar. Han er svært fornøyd med dagens lovendring. 

— Dette var opprinnelig mistillit mot studentflertallet i samskipnadene. Denne endringen vil tilbakeføre makten til studentene, noe vi er veldig fornøyd med. Det har også kommet flere andre krav som ivaretar hensynene for god styring av samskipnadene, sier statsråd Isaksen. 

Leder av Norsk Studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset er også glad for dagens vedtak. 

— Det er veldig bra at Stortinget gir studentene tilliten tilbake, og at et stort flertall sikrer at det blir gjennomført. At studentene selv skal styre over sitt eget velferdstilbud burde være selvsagt, og har vært en del av samskipnadsmodellen i over 70 år. Dette er viktig for studentene, sier Langset. 

Studentsamskipnadene har ansvar for studentenes velferdstilbud ved alle universiteter og høyskoler landet rundt. De driver blant annet kafeer, kantiner, idrettsanlegg, barnehager, studentboliger og helsetjenester over hele landet. Samarbeidsorganet for studentsamskipnadene i Norge, Samskipnadsrådet, var også imot endringen som kom i 2013.

— En gledens dag

Forslaget fra den rødgrønne regjeringen om å endre loven møtte kraftig motstand fra mange hold allerede før det ble vedtatt. Lederen i Samskipnadsrådet, Lisbeth Dyrberg er opptatt av å understreke deres motstand mot de rødgrønnes forslag fra første stund. 

— Dette er en gledens dag. Samskipnadene har arbeidet for dette siden før den rødgrønne regjeringen gjorde vedtaket som endret loven. Nå har endelig studentene fått tilbake den reelle styringen, som de har hatt nesten sammenhengende siden 1939, sier leder av Samskipnadsrådet Lisbeth Dyrberg.

(Bildet over: Lisbeth Dyrberg, leder av Samskipnadsrådet)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen slapp nyheten om at samskipnadsloven skulle endres på NSOs fjerde landsmøte i 2014. Da var det nettopp tilliten til studentene han framhevet som en av de viktigste årsakene til at han ønsket å reversere de rødgrønnes vedtak. 

Også saksordfører i Kirke- utdanning- og forskningskomiteen (KUF-koiteen) på Stortinget, Sivert Bjørnstad (Frp), er glad for at regjeringen fikk reversert lovendringen. 

— Vi har snudd #mistillit til #tillit, og det er alltid gøy. Dette er en sak som vi har visst at skal komme, og det er fint å se at vi fikk et så bredt flertall av Stortinget bak oss, sier Bjørnstad. 

#Mistillit er kampanjen Student-Norge satte i gang da studentene mistet flertallet i Samskipnadene. 

(Bildet over: Sivert Bjørnstad (Frp))

SV og SP snudde

Da den rødgrønne regjeringen innførte lovendringen i 2013 var det med støtte fra både Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV). I dag stemte begge partiene for å reversere politikken de selv var med på å innføre. 

SVs representant i KUF-komiteen, Torgeir Knag Fylkesnes er glad for at partiet snudde i denne saken. 

— Det var en kritisk situasjon som var bakgrunnen for denne endringen i utgangspunktet, hvor man i praksis fratok studentene makten og flertallet. I dag har vi fått tilbake et viktig prinsipp, at studentene skal styre egen velferd, sier Fylkesnes. 

Bakgrunnen for innføringen var at samskipnaden ved Høgskolen i  Narvik i praksis gikk konkurs, og drev mange ting utenfor kjernevirksomheten bolig, velferd og barnehager. Det førte til at samskipnaden tapte hele 33 millioner kroner fra 2007-2008, ifølge dn.no. 

(Bildet over: Torgeir Knag Fylkesnes (SV))

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS