strømkrise

Mer enn dobler utgiftene til strøm og varme

Universitetet i Agder ligger an til to og en halv ganger så høy strøm- og fjernvarmeregning som budsjettert i år, men vil ikke som flere andre skru ned temperaturen.

Universitetet i Agder vil ikke senke temperaturen i byggene, selv om utgiftene til strøm og fjernvarme øker dramatisk i år.
Publisert Oppdatert

Grimstad (Khrono): Universitetet i Agder budsjetterte opprinnelig med 16 millioner kroner i energiutgifter i år, noe som var på samme nivå som i 2021.

Nå viser nye tall at utgiftene blir på et sted mellom 36 og 42 millioner kroner, det vil si cirka to og en halv ganger så mye som budsjettert.

Utgiftene er dels strømutgifter gjennom Statsbyggs fastprisavtale, dels fjernvarme basert på spotpris.

«Svært utfordrende»

Økonomi- og campusdirektør Kjetil Hellang sier at situasjonen er svært utfordrende. Han sier at det er lite UiA kan gjøre med kjøpsbetingelsene når det gjelder strøm og fjernvarme.

Vurderer dere tiltak, som for eksempel å sette ned innetemperaturen til 19 grader, slik NMBU har gjort og Universitetet i Bergen vurderer?

— Å sette ned temperaturen i byggene er det siste vi vil gjøre. Det er viktig for oss å beholde folk på campus når de endelig er tilbake etter pandemien. Men vi ser på hvordan vi kan styre energibruken etter aktivitet, for eksempel skru ned temperaturen i stille perioder og ferier. I flere bygg kan det også være aktuelt med behovsprøvd ventilasjon, sier han.

Behovsprøvd ventilasjon kan innebære at man måler CO2-nivået i et auditorium og kan skru ned effekten hvis det for eksempel bare er 50 personer i et auditorium som rommer 250.

Hellang sier at de også vurderer mer langsiktige tiltak.

— Vi ser på solceller og energibrønner, for eksempel, og hele tiden har vi fokus på energiøkonomisering, sier Hellang.

Powered by Labrador CMS