prisvinner

Mohnprisen til Arktis-forsker

— Vi er på et kritisk punkt for Arktis, sier professor Oran Young, som tildeles Mohnprisen for 2024.

Professor emeritus Oran Young vil ta i mot Mohnprisen under konferansen Arctic Frontiers i slutten av januar.
Publisert

Professor emeritus ved University of California Santa Barbara, Oran Young, tildeles Mohnprisen 2024 for sin ledende forskning og geopolitiske arbeid for Arktis. 

Prisen er på to millioner kroner og deles ut annethvert år. Den anerkjenner fremragende forskning relatert til Arktis og har som mål å bidra til å sette sentrale problemstillinger for den videre utviklingen i Arktis på den nasjonale og internasjonale dagsordenen.

Young har vært æresdoktor ved UiT siden 2015 og har også vært professor II ved universitetet.

«Eksepsjonelt verdig vinner»

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, leder styringskomiteen for Mohnprisen. Han mener Young er en eksepsjonelt verdig vinner: 

— Det Oran Young har gjort for tverrfaglig, geopolitisk samarbeid og forskning er uovertruffent. Hans arbeid har satt, og vil fortsette å sette, preg på hvordan vi snakker om og forstår Arktis, sier han i en pressemelding.

Mohnprisens faglige komité skriver i sin begrunnelse at Youngs forskning og lederskap over flere tiår har vært avgjørende for utviklingen av integrert og samarbeidsfokusert forskning i Arktis. 

Et kritisk punkt for Arktis

— Vi er på et kritisk punkt for Arktis’ framtid, og vi trenger å kalibrere institusjonene våre på nytt for de neste tiårene. Vi trenger et kreativt samarbeid mellom politiske og vitenskapelig fagmiljø for å møte de nye utfordringene i Arktis, sier Young selv i pressemeldingen.

Young er en av de mest siterte forskerne i sitt felt, og forfatter av 20 bøker og 150 fagartikler og bokkapitler, heter det.

— Jeg har en nær relasjon til Tromsø, og jeg gleder meg stort til å returnere til den arktiske hovedstaden for å motta prisen, sier Young. 

Han vil motta prisen under konferansen Arctic Frontiers i Tromsø i slutten av januar 2024.

Prisen er opprettet i samarbeid mellom Tromsø forskningsstiftelse, Academia Borealis, Nord-Norges vitenskapsakademi og UiT. Den har fått navnet sitt etter Henrik Mohn (1835-1916), som regnes som grunnleggeren av norsk forskning innen meteorologi og fysisk oseanografi.

Powered by Labrador CMS