Ansettelser

Nederlandsk universitet dropper «impact factor» i ansettelser

Heretter skal Universitetet i Utrecht ansette og forfremme på helt andre premisser.

Universitetet i Utrecht ønsker å gå vekk fra «impact factors» når de skal ansettelser og forfremmelser i fremtida.
Publisert

Innen starten av 2022 skal Universitetet i Utrecht si farvel til «impact factor», eller innflytelsesfaktorer på godt norsk, i alle ansettelser og forfremmelser.

Det skriver Nature.

Paul Boselie, dekan ved Universitetet i Utrechts «School of Governance» forklarer avgjørelsen med et behov for forandring.

— «Impact factors» reflekterer ikke kvaliteten på den enkelte forskeren. Vi har en sterk tro på at noe må forandres, og gå vekk fra «impact factors» er én av slik forandring, sier Boselie til Nature.

Signerte DORA i 2019

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Diskusjonen rundt åpen publisering og The San Francisco Declaration on Research Assessment, kjent som Dora-erklæringen, har pågått lenge.

Dora-erklæringen kommer med en oppfordring om at tidsskriftenes innflytelsesfaktor ikke legges til grunn for prosjektfinansiering, ansettelser eller opprykk, men at man skal vurdere de enkelte forskningsarbeidenes faktiske kvalitet.

Universitetet i Utrecht signerte DORA-erklæringen i 2019.

Til Nature sier Boselie at «impact factors» og h-indeksen (se faktaboks) bidrar til at mengden forskning er mer attraktivt enn kvaliteten på forskningen.

Fakta

H-indeks

H-indeksen ble utviklet av den argentinsk-amerikanske fysikkprofessoren Jorge Hirsch så seint som i 2005. Den forsøker å kompensere for at det har begrenset verdi å publisere forskningsresultat hvis ingen er interessert i dem. Det som gir høy skår på h-indeksen, høy h-faktor, er kombinasjonen av mange publikasjonspoeng og etterfølgende sitering.

— Denne strukturen fungerer dårlig og er lite relevant for forskningen og forskningens fremtid, sier Boselie.

Kan by på utfordringer

Ved Universitetet i Utrecht har de startet et nytt program de kaller «Open Science programme», som skal gjøre forskningen ved universitetet mer transparent og åpen for samarbeid.

Boselie er klar på at denne evalueringsmetoden kan by på utfordringer. Han forklarer til Nature at hver fakultet vil bli nødt til å utvikle sitt eget system for å identifisere forskere som bidrar med det viktigste arbeidet på sitt felt.

En mulig løsning kan være å invitere andre forskere i samme felt til intervju, sier Boselie.

— Det er ulike måter å evaluere forskere på kvaliteten i arbeidet deres, sier Boselie.

Han anerkjenner at det kan by på utfordringer for ansatte ved Universitetet i Utrecht når de nå går vekk fra et system som mange andre universiteter benytter.

— Det er usikkert blant de unge forskerne, men vi føler det er en sjanse vi er villig til å ta fordi vi tror at systemet vil forandres til slutt.

Powered by Labrador CMS