Høgskolen i Østfold
Nedlegging i Østfold setter felles doktorgrad i fare
Universitetet i Innlandet og UiT Norges arktiske universitet er dypt bekymret for nedleggingsforslag i Østfold.
UiT Norges arktiske universitet (UiT), Høgskolen i Innlandet — nå Universitetet i Innlandet — og Høgskolen i Østfold har fått akkreditert et felles doktorgradsprogram i kunstnerisk utviklingsarbeid. Det skal etter planen etableres fra 1. januar 2025.
Førstkommende torsdag skal styret ved Høgskolen i Østfold behandle et forslag fra rektor om å legge ned Akademiet for scenekunst ved høgskolen. Dette er et av tre fagmiljøer bak den felles doktorgraden som er godkjent og som skal tre i kraft fra 1. januar 2025.
— Fellesgraden rakner
— Nå ser vi arbeidet med fellesgraden rakne, med store og umiddelbare konsekvenser for oss, sier ph.d.-ansvarlig ved Den norske filmskolen, Trond Lossius, om forslaget til styrevedtak ved Høgskolen i Østfold (HiØ).
Han mener det ikke vil være mulig å gjennomføre etableringen av fellesgraden i kunstnerisk utviklingsarbeid som planlagt fra 1. januar 2025, hvis styret ved Høgskolen i Østfold vedtar å legge ned Akademi for scenekunst.
— Det er selve forutsetningen for akkrediteringen at Østfold har et fagmiljø og underliggende studieprogrammer knyttet til doktorgraden. Jeg vil si at det rektor foreslår nesten er villedende overfor styret, sier han.
Den norske filmskolen ved Universitetet i Innlandet er en av partene i fellesgraden i kunstnerisk utviklingsarbeid, sammen med Musikkonservatoriet og Kunstakademiet ved UiT og Akademi for Scenekunst i Østfold. Bakgrunnen for at de tre ville slå seg sammen var at de dermed kunne oppfylle mengdekravet som settes til antall stipendiater på et doktorgradsprogram.
Høgskolen i Østfold fikk akkreditering for ph.d.-graden fra Nokut for sommeren, mens Universitetet i Innlandet har en midlertidig akkreditering som utløper ved årsskiftet.
— Vi har 13 stipendiater som risikerer å stå uten et doktorgradsprogram hvis fellesgraden rakner. Det er en svært alvorlig situasjon og vi er dypt bekymret for vår egen del, sier Lossius.
Lossius påpeker at fagmiljøet ved Akademi for scenekunst er høyt respektert, kompetent og veldrevet.
— Vil det være mulig for dere å gå videre med fellesgraden uten Østfold?
— Vi tre trenger hverandre for å rekruttere nok stipendiater. Uten Høgskolen i Østfold vil det bli svært vanskelig, men hvis styret vedtar rektors innstilling må vi eventuelt se oss om etter nye samarbeidspartnere, noe som vil ta tid, sier han.
Erkjenner ringvirkninger
Rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, skriver i sakspapirene at høgskolen vil spare drøyt 12 millioner kroner ved en nedleggelse av Akademi for scenekunst. Samtidig erkjenner han at en
nedleggelse av Akademiet vil få ringvirkninger.
— Fakultet for film, TV og spill ved Høgskolen i Innlandet er avhengig av at fellesgraden med HiØ og UiT blir etablert og igangsatt for å kunne fortsette å tilby ph.d.-utdanning innen kunstnerisk utviklingsarbeid, heter det i styrepapirene.
Det trekkes fram at Innlandet har 13 aktive ph.d.-studenter på sitt ph.d.-program som har en midlertidig akkreditering frem til 1. januar 2025. Rektor er også kjent med at det er en stipendiat som er tatt opp ved Høgskolen i Innlandet og som er tenkt overflyttet til Høgskolen i Østfold fra 1. januar 2025.
Rektor anbefaler derfor at høgskolen etablerer fellesgraden i kunstnerisk utviklingsarbeid i utøvende og skapende kunst som planlagt med oppstart 1.1.2025, selv om Akademiet legges ned.
Den eneste utdanningen for scenografer rammes
Rektor trekker også fram at en nedleggelse av Akademi for scenekunst vil ramme scenografifeltet, gitt at akademiet huser landets eneste utdanning av scenografer.
Prorektor for forskning, Trine Eker Christoffersen, understreker i en e-post overfor Khrono at situasjonen er krevende for alle parter ved høgskolen.
— Samtidig er saken fortsatt i prosess frem til styrets eventuelle vedtak, og styret må nå kunne diskutere åpent de forslag som rektor har lagt på bordet for å sikre økonomisk balanse. For Høgskolen i Østfold er og blir det viktig å være i dialog med våre eksterne partnere, både med tanke på ph.d.-utdanningen, men også med tanke på akademiets portefølje, sier Christoffersen.
— De konkrete grepene rundt dette må vi komme tilbake til etter et eventuelt vedtak. Det skal påpekes at det i rektors vedtaksforslag nå ligger et forslag om å etablere ph.d.-utdanningen som planlagt, slik at Høgskolen i Østfold og eksterne partnere har tid til å gå i dialog om løsninger, sier hun.
— Virker underlig
Førsteamanuensis Geir Davidsen ved Musikkonservatoriet ved UiT sitter i programstyret for fellesgraden.
Også han understreker at søknaden til Nokut bygger på fagmiljøene ved de tre institusjonene.
— Å etablere en doktorgrad i samme øyeblikk som man legger ned fagmiljøet som var en forutsetning for akkrediteringen, virker underlig, sier han.
— Dette kom veldig overraskende på oss, etter at vi har jobbet sammen i flere år med denne fellesgraden, sier han.
Davidsen understreker at Akademi for scenekunst har en viktig og imponerende kompetanse innen kunstnerisk utviklingsarbeid i Norge.
— Å legge ned denne scenekunstutdanningen har dramatisk betydning for dette arbeidet, sier han.
Nyeste artikler
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk