Norce-oppsigelsene

Norce: 20 må ut, 30 har fått lønnskutt eller ny stilling

Fredag ble det klart hvor mange som til slutt må gå i forskningsinstituttet Norce. 20 må ut av selskapet, mens 30 er omplasserte. Samtidig slår selskapet flere avdelinger sammen.

Administrerende direktør Elisabeth Maråk Støle i Norce.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter det som mange har opplevd som en ragnarokk-uke i Norce, ble det i dag klart at 20 medarbeidere må gå fra selskapet. Det har tidligere vært antydet 35-40 stykker. I tillegg er 30 omfattet av såkalte endringsoppsigelser. Det vil si at de blir omplasserte og flere av disse går ned i lønn.

Blir uro i lang tid

Fakta

Norce

  • Forskningsselskapet Norce (Norwegian Resecarch Centre AS) er ett av Norges største uavhengige forskingsinstitutt. Inkludert datterselskapene har konsernet 1000 ansatte og en årlig omsetning på 1,3 milliarder kroner.
  • I januar 2018 overtok Norce eierskapet i Uni Research AS, International Research Institute of Stavanger AS (IRIS), Christian Michelsen Research AS (CMR), Agderforskning AS og Teknova AS. I oktober 2019 ble de fem instituttene fusjonert inn i Norce.
  • I desember 2019 overtok Norce eierskapet i Norut Northern Research Institute AS, som ble fusjonert inn i 2019.
  • Etter betydelige underskudd i 2018 og 2019 har ledelsen nå tatt initiativ til en nedbemanning på 35-40 årsverk.
  • Administrerande direktør er Elisabeth Maråk Støle (bildet over).

Kjelde: Norce

Leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Norce, Elisabeth Aaserød, beskriver stemningen som urolig.

— Denne uroen har vi hatt lenge, og den vil fortsette i lang tid. Dette er ikke noe som bare går over, sier Aaserød.

Hos Forskerforbundet opplever de mange frustrerte medlemmer.

— Det er mange som er sinte her i dag. Det har vært en brutal prosess, som også flere har stilt spørsmål ved nødvendigheten av, sier leder i Forskerforbundet i Norce, Atle Blomgren.

Han viser til at det ikke bare er de som må gå som et irriterte.

— Mange av dem som også blir fratatt ansvar og lønnsbetingelser er misfornøyde, sier Blomgren.

Fra 6 til 3 avdelinger

Etter det Khrono kjenner til vedtok styret i selskapet sammenslåing av flere fagavdelinger som et ledd i en omorganisering.

Det skal være gått ut en melding på intranettet i Norce som forteller at det reduseres fra seks til tre fagavdelinger.

Helseavdelingen og samfunnsavdelingen slås sammen til helse og samfunn, miljøavdelingen, energiavdelingen og teknologiavdelingen slås sammen til en, mens klimaavdelingen fortsetter som egen avdeling.

Det er også vedtatt endringer i ledelsesorganiseringen. Etter det Khrono kjenner til skal styrets vedtak ha vært i mot sittende ledelses forslag til hvordan ledelsens ansvar og struktur skal være fremover.

Organisasjonsdirektør Steinar Meling som tidligere har uttalt seg om nedbemanningene henviser nå til administrerende direktør og styreleder. Administrerende direktør Elisabeth Maråk Støle har ennå ikke besvart spørsmål fra Khrono om denne saken.

(Saken oppdateres.)

Powered by Labrador CMS