EU-forskningens leder i Bergen: — Norge har nå blitt en nøkkelspiller i det europeiske forskningssamarbeidet, sa Robert-Jan Smits, generaldirektør for forskning og innovasjon i Europakommisjonen, under markeringen på Bryggen, onsdag. Fra venstre: Kari Balke Øiseth fra KD; statssekretær Bjørn Haugstad i KD; Robert-Jan Smits; Ron Dekker, leder av CESSDA i Bergen og Bjørn Henrichsen, leder av NSD. Foto: Tor H. Monsen.

EU-database i Bergen

Pan-europeisk forskningsbase etableres i Bergen. — Dette er en milepæl i forskningssamarbeidet vårt med EU, mener kunnskapsministeren.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NSD (Norsk senter for forskningsdata, tidligere Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste) er velkjent for de fleste forskere i Norge. Nå etableres en tilsvarende datatjeneste for forskere i hele EU-systemet - i Bergen, skriver På Høyden.

Begivenheten ble feiret med generaldirektøren for EU-forskningen, på Bryggen i Bergen. 

Karakterises som gullgruve for forskning

CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives) blir etablert her i byen. Enkelt fortalt har den samme funksjon som NSD har som base for allverdens samfunnsvitenskapelige data. CESSDA er del av den europeiske forskningsinfrastrukturenERIC.

— Dette blir en gullgruve for samfunnsforskere når de skal sammenligne utviklingen over tid i de forskjellige europeiske landene, sier Røe Isaksen i en pressemelding.  

— Mange i forsknings-Norge har jobbet i lang tid for å få dette til.

Bergen blir en sentral for samfunnsvitere og andre forskere over hele Europa. Målet med databasen er å gjøre det lettere for samfunnsforskere å finne og dele data fra flere land. Dette skal gi mer og bedre forskning. Det blir også lettere å etterprøve publisert forskning med en slik database. 

Deling av data i forskningsverden er ikke bare-bare. En slik base skal gjøre også dette lettere. Kunnskapsdepartementet og statssekretær Bjørn Haugstad håper tilgang til CESSDA vil bli viktig for åpen publisering (Open Access.)

— Dagens tidsskriftmarked er dysfunksjonelt, sa han.

Øker antall medlemsland

— Bergen blir nå knutepunktet for all denne aktiviteten, sier administrerende direktør for NSD, Bjørn Henrichsen. CESSDA sin administrasjon holder til i Parkveien, få hus fra kontorene til norske NSD.

Det er allerede syv arbeidsplasser tilknyttet aktiviteten. Det kan bli flere. Virksomheten dimensjoneres fortløpende. Flere land i Europa skal bli medlem av nettverket. Om relativ kort tid blir det 25 land som skal bidra og dele samfunnsvitenskapelige data, ifølge Henrichsen. 

— Hvorfor Bergen?

— Norge og Bergen er sterke på dette feltet, sier han til På Høyden. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS