iran

NSO: — Fengslede studenter, akademikere og sivile i Iran må settes fri umiddelbart

Norsk studentorganisasjon (NSO) krever at norske myndigheter må fordømme volden i Iran, både bilateralt og multilateralt.

Demonstranter protesterer i Iran.
Publisert Oppdatert

Siden 16. september har voldsomme demonstrasjoner utfoldet seg i Iran. I førsterekken har akademiske institusjoner, studenter og ansatte vært tydelige stemmer.

— Studenter og akademikere blir anklaget av regimet for å skape uro i samfunnet, og blir møtt med vold når de tar til orde for grunnleggende menneskerettigheter. Som konsekvens er flere studenter fengslet og torturert, skriver Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.

NSOs sentralstyre, med leder Maika Marie Godal Dam i spissen, krever nå handling.

Maika Marie Godal Dam er leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

— Vi krever at norske myndigheter må videre fordømme volden i Iran, både bilateralt og multilateralt –og at iranske myndigheter må respektere grunnleggende menneskerettigheter, ytringsfrihet, akademisk frihet og likestilling, heter det i en uttalelse fra sentralstyret.

— Vi krever også at studenter, akademikere og andre sivile som har blitt fengslet på grunn av fredelig deltakelse i demonstrasjoner må settes fri umiddelbart.

Fortsetter å protestere

Iranske demonstranter fortsetter med sine protester, til tross for regimets harde framferd, arrestasjoner og trusler om lange fengselsstraffer og dødsstraff.

Myndighetene har advart demonstranter med at nok er nok og at de nå må forlate gatene, men demonstrantene viser ingen tegn til å gi seg. Protestaksjonene popper hele tiden, blant annet ved universiteter over hele landet.

I Ekbatan-distriktet i hovedstaden Teheran denne uka ropte demonstranter «Død over diktatoren» mens sikkerhetsstyrkene forsøkte å få kontroll over dem blant annet ved å bruke sjokkgranater.

Kampsanger på universiteter

Den Oslo-baserte eksilgruppa Iran Human Rights (IHR) opplyser at det denne uka også har vært demonstrasjoner ved Isfahan-universitetet.

IHR sier en stor folkemengde deltok tirsdag for å markere at det er 40 dager siden demonstranten Siavash Mahmoudi ble skutt og drept av sikkerhetsstyrkene på Behesht-e Zahra-gravplassen.

Studenter ved Beheshti-universitetet i Teheran, deriblant flere kvinner som ikke hadde på seg hodeskjerf, marsjerte mens de ropte og sang kampsanger, ifølge det New York-baserte Senter for menneskerettigheter i Iran (CHRI).

Skiller seg ut

Det har vært en rekke demonstrasjoner og protestmarkeringer i Iran de siste tjue årene, men denne protestbevegelsen skiller seg ut, både i hvordan protestene skjer og at de er så langvarige.

Menneskerettighetsgrupper opplyser at tusenvis er blitt arrestert over hele landet. Irans rettsvesen har opplyst at 1.000 mennesker er siktet i forbindelse med «opptøyer».

Rettssaken mot fem menn siktet for lovbrudd som kan medføre dødsstraff, ble innledet i Teheran i slutten av oktober.

NSO: — Lang tradisjon

Akademia har lang tradisjon for å slå ring om menneskerettighetene, som bærebjelken i et demokratisk samfunn, fastslår NSO i sin uttalelse.

— Situasjonen i Iran er nok et eksempel på at studenter og ansatte ved akademiske institusjoner i mange land blir forsøkt stilnet. Deres kamp er vår kamp. Derfor står norske studenter i solidaritet med studenter, akademikere og sivilbefolkning som trues til taushet og som har mistet sin stemme.

Powered by Labrador CMS