NTNU og ytringer

NTNU har hyret advokater for å granske anonym Facebook-konto

NTNU-ledelsen vil komme til bunns i påstander om en anonym Facebook-konto som det hevdes tilhører en av deres ansatte. Begge parter har nå advokatbistand, og vil ikke kommentere saken.

Tull og tøys, sa Øyvind Eikrem til Khrono i februar i år, etter Filter Nyheters sak. Nå er både NTNUs ledelse og Eikrem tause om saken.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av februar skrev nettstedet Filter Nyheter at førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved Institutt for sosialt arbeid ved NTNU, over tid skal ha hatt en skjult rolle i ordskiftet på nettet, gjennom en anonym Facebook-profil, om noen av de samme temaene han også fronter som fagperson.

Eikrem har selv hele vegen hevdet at han ikke står bak kontoen.

— Dette er min kommentar: Tull og tøys. Jeg leser ikke Filter, og synes ikke akkurat at likes, delinger o.l. på en tulleprofil på Facebook er verd å bruke noe tid på. Ha en utmerket kveld, skrev han til Khrono i en e-post i februar.

Siden den gang har ledelsen ved universitetet holdt kortene tett til brystet. Det eneste Khrono har fått vite om er at Eikrem skal ha blitt kallet inn til et møte for å forklare sin versjon av saken. Når møtet skulle finne sted har vært uklart.

Advokater inne siden mars

Men fredag i forrige uke fikk ansatte og studenter ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap en melding på NTNUs intranettsider med overskriften: «Ekstern granskning av påstander om rasistiske ytringer». Meldingen gir et lite innblikk i hva som har skjedd i kulissene de siste månedene:

«Ledelsen ved NTNU engasjerte tidlig i mars advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig til å undersøke saken. Arbeidet er ikke ferdig. Det gjenstår fortsatt undersøkelser og det er ennå ikke konkludert.»

Det samme firmaet inngikk i mai 2019 en rammeavtale med NTNU for å gjennomføre faktaundersøkelser ved univerisitetet, med en prislapp på 4 millioner, ifølge anbudsportalen Doffin.

Årsaken til at de har hyret inn advokatfirmaet, er blant annet at ledelsen ser det som svært viktig å få endelig avkreftet, eller bekreftet, påstandene som kom fram i Filter Nyheters sak i februar, skriver de i meldingen på intranettsidene.

— En belastning for arbeidsmiljøet

Ledelsen mener det er viktig av flere grunner, både for rettssikkerhet, hensynet til den ansatte, samt tilliten til universitetet, arbeidsmiljøet og studentenes læringsmiljø ved instituttet der den ansatte underviser, står det i meldingen på intranettsidene.

De skriver videre at «saken har blitt en belastning for arbeidsmiljøet blant ansatte og studenter ved instituttet der vedkommende jobber, også for vedkommende selv».

Det var Filter Nyheter som først skrev om meldingen på intranettsidene.

Nettstedet har fått informasjon om at advokatfirmaet allerede har vært i kontakt med ansatte ved universitetet som skal sitte med informasjon om den anonyme Facebook-profilen.

En av advokatene som nå bistår NTNU i saken er Marianne Kartum, som ifølge Filter Nyheter, er ekspert på arbeidsrett.

Dekan Marit Reitan ved NTNU ønsker ikke å kommentere saken.

— Ingen kommentar

Khrono har stilt dekan Marit Reitan flere spørsmål i forbindelse med saken. Blant annet om det har vært møte mellom NTNU-ledelsen og Eikrem om saken og hva som er tidsperspektivet for undersøkelsene advokatfirmaet er i gang med.

Svaret på spørsmålene kommer på e-post: «Dette har jeg ingen kommentar til».

Khrono har også forsøkt å komme i kontakt med Øyvind Eikrem, men har så langt ikke fått svar. Eikrem har også hyret advokat i saken, Torfinn Svanem. Han har heller ikke ønsket å kommentere saken overfor Filter Nyheter.

Powered by Labrador CMS