Agneta Bladh leder arbeidet med å finne ny rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus, og håper fortsatt at tilsetting kan skje som planlagt 24. mars.

Tre rektorkandidater til finale

Det et tre aktuelle kandidater igjen til rektorstillingen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Torsdag møter de innstillingsrådet i en ekstra finalerunde.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingenting er ennå avgjort, men høyst sannsynlig vil den nye rektoren ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) hete Morten Irgens, Nina Waaler eller Curt Rice. Alle tre bekrefter overfor Khrono søndag at de er innkalt til en siste finalerunde med innstillingsrådet torsdag 12.mars.

Prorektor ved HiOA, Frode Eika Sandnes, som var den som først lanserte sitt kandidatur, bekrefter overfor Khrono at han ikke er en av finalistene. 

— Jeg er for åpenhet, så ja, jeg kan bekrefte at jeg ikke er videre til finalen, sier Eika Sandnes. Han var også den av kandidatene som i utgangspunktet var for fortsatt valgt, og ikke ansatt, rektor. 

Les også: Sandnes vil bli HiOA-rektor

Tre i semifinale

Etter det Khrono erfarer var det de samme tre kandidatene som sist torsdag møtte det 25 personer store innstillingsutvalget i det som skulle være en siste finalerunde i rekrutteringsprosessen av ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA): Morten Irgens, Nina Waaler og Curt Rice.

Etter planen skulle det mange færre personer store innstillingsrådet vært ferdig med sitt arbeid sist uke, men det skjedde ikke. Innstillingsrådet ble ikke enige og var ikke klare til å konkludere, så det er satt av tid til et nytt møte og intervju med kandidater, torsdag 12. mars.

Skal holde fristen

Agneta Bladh, som leder både det store innstillingsutvalget og det mindre innstillingsrådet, sier likevel at hun regner med å klare fristen for å sende inn en innstilling til høgskolestyret. Fristen blir etter all sannsynlighet utsatt fra 16. til 18. mars, hvis høgskolestyret vedtar dette på sitt møte tirsdag.

— Enn så lenge regner jeg med at vi skal klare fristen, sier Bladh på telefon fra en T-banestasjon i Stockholm sist fredag.

Bladh sitter som eksternt oppnevnt medlem i høgskolestyret på HiOA og er svensk akademiker med doktorgrad i statsvitenskap og er den som leder rekrutteringsprosessen, med støtte fra HR-seksjonen ved høgskolen, rekrutteringsselskapet Experis og altså det interne innstillingsrådet.

Nytt møte torsdag

Bladh bekrefter at det sannsynligvis blir nytt møte i innstillingsrådet neste uke, men tror ikke det blir nødvendig med noe nytt møte i det store innstillingsutvalget, som består av i alt 25 personer.

— Ifølge mandatet er det innstillingsrådet som skal skrive innstillingen til styret, sier hun.

— Hvor mange kandidater er fortsatt med i prosessen?

— Det vil jeg ikke uttale meg om, men det er flere, og det er gode kandidater, sier hun.

— Er du fornøyd med prosessen så langt?

— Ja, vi har hatt en veldig bra prosess, både i rådet og i utvalget, sier hun.

(Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm)

Tre ulike finalister

Det er tre ganske ulike rektorkandidater som stiller i finaleheatet førstkommende torsdag. Forskningsdirektør Morten Irgens (54) (bildet over),  som har en ph.d i Computer Science fra Simon Fraser University, vokste opp på Senja. Han har også bodd 16 år i Canada og Nordamerika. 

Irgens etablerte programvarefirmaet Actenum Corp. i Canada tidlig på 2000-tallet og satt flere år i styret i Precarn Inc., et føderalt Canadisk forskningsfond. Fra Vancouver flyttet han til Gjøvik der han var blant annet dekan og viserektor for forskning.

Rett før han kom til HiOA i oktober 2014 var han med på åpningen av Center for Cyber and Information Security, CCIS, som ble opprettet ved Høgskolen i Gjøvik i samarbeid med en rekke statlige myndigheter, blant annet politiet og forsvaret. Irgens har sin egen blogg irgens.com og er aktiv i sosiale medier. 

Curt Rice (52) (bildet over) er opprinnelig amerikaner, men har bodd i Norge siden tidlig 90-tall. Han er i dag lingvistikkprofessor ved Universitetet i Tromsø og tidligere prorektor samme sted og satt i ledelsen ved universitetet gjennom fusjonsprosesser med flere høgskoler. Han har også tidligere jobbet ved NTNU.

Rice har også vært leder for Senter for fremragende forskning i teoretisk lingvistikk (CASTL). Nå er han blant annet leder for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskningen (KiF) og styreleder i forskningsdatabasen Cristin. Rice har også sin egen blogg curtrice.com og er aktiv i sosiale medier. Han skriver også fast i blant annet The Guardian og Huffington Post.

Nina Waaler (54) er i dag dekan og øverste leder ved det største fakultetet på Høgskolen i Oslo og Akershus, Fakultet for helsefag (HF).

I forrige runde, 2011, stilte hun til valg som rektor, men tapte i siste valgrunde mot dagens sittende rektor, Kari Toverud Jensen, som dengang var øverste leder for sykepleieutdanningen ved Høgskolen i Oslo.

Waaler, er født i Bangalore i India, men oppvokst i Oslo. Hun har en doktorgrad fra Idrettshøgskolen om kroppsbilde og fysisk aktivitet, og har også bakgrunn fra kriminologi. Nina Waaler har ingen blogg, men har en twitterkonto som ikke er veldig aktivt i bruk.

14 søkere

Tilsammen var det 14 søkere til rektorstillingen, flere av dem var ikke kvalifisert da det var formelt krav om doktorgrad hos søkerne. Tre av søkerne var interne fra HiOA: prorektor Frode Eika Sandnes, dekan Nina Waaler ved Fakultet for helsefag og forskningsdirektør Morten Irgens.

Khrono inviterte alle søkerne med doktorgrad til intervju for å si hva de ønsker ønsker og ville prioritere ved jobben som rektor ved HiOA. To av de interne søkerene, Morten Irgens og Nina Waaler, takket nei til intervju, sammen med Peter Wide. Sistnevnte fordi han ikke ble kalt inn til intervju. Lydia Evdoxiadi har ikke svart på Khronos henvendelse.

Men søkerne,  Ragnhild Solheim, forskningsdirektør ved NMBU på Ås, Frode Eika Sandnes, prorektor HiOA,  Curt Rice, professor Universitetet i Tromsø,  Erlend Kvaal, BI-professor og professor og næringslivsmann Terje Gjengedal, har presentert vyene sine for HiOA gjennom Khrono. Én av søkerne er konfidensiell. 

Les også: 14 vil bli rektor på HiOA

Frist 16.mars

Høgskolestyret har tidligere satt fristen for å sende inn innstilling på ny rektor til 16. mars, men på vegne av innstillingsutvalget ber administrasjonen på høgskolen nå styret om at fristen utsettes til 18. mars. Det skjedde allerede før det ble klart at arbeidet med å enes om en kandidat ikke ble ferdig denne uken som planlagt. 

Agneta Bladh mener fortsatt at det er mulig å få ansatt rektor på det ekstraordinære høgskolestyremøtet som er satt opp 24. mars.

— Jeg håper fortsatt at det skal være mulig, ja, sier hun.

Ekstraordinære tilsettingsmøter

Det ekstraordinære styremøtet 24.mars, som skal gjøre den historiske tilsettingen av rektor ved høgskolen,  vil være lukket, slik som er vanlig ved tilsettingssaker. Det samme vil styremøtet i mai som skal ansette prorektorer, dekaner og leder ved Senter for profesjonsstudier (SPS). 

Neste ordinære styremøte etter tirsdag 10.mars, og det siste møtet til dagens sittende styre og styreleder og høgskoledirektør, blir 17.juni. 

Nytt styre, ny ekstern styreleder oppnevnt av Kunnskapsdepartementet, ny rektor to prorektorer og fire dekaner skal etter planen være på plass 1.august 2015, da åremålene til de som i dag innehar vervene og stillingene går ut. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS