— Vi vil også tilby økonomisk støtte, hvis det skulle være et problem sier Oddrun Samdal, viserektor for utdanning. Foto: Tor Farstad

Oppfordrer sine studenter i Hongkong til å dra hjem

Utenriks. I løpet av dagen har Universitetet i Bergen kommet fram til at de råder sine utvekslingsstudenter i Hongkong om å reise hjem.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Viserektor for utdanning på Universitetet i Bergen (UiB), Oddrun Samdal, sier til Khrono at de nå har landet på å oppfordre sine utvekslingsstudenter i Hongkong om å dra hjem til Norge, i tråd med Utenriksdepartementets anbefalinger.

— Vi vil også tilby økonomisk støtte, hvis det skulle være et problem, sier Samdal til Khrono.

Utenriksdepartementet endret onsdag reiserådet sitt til Hongkong. De ber nå norske studenter i byen om å gjøre en forløpende vurdering av sikkerheten.

Alle har meldt at de har det bra etter forholdene.

Oddrun Samdal

Alle skoler ble onsdag morgen stengt i Hongkong. Flere bedrifter er også stengt som følge av økt vold. 17:30 lokal tid valgte Hongkong Baptist University også å stenge skolen på grunn av de mange demonstrantene, skriver NRK.

Ti studenter

UiB har 10 studenter som er på utveksling i Hongkong, på ulike universiteter.

Samdal forteller at UiB har hatt dialog med både studenter, vertsinstitusjoner i Hongkong og departement i dag. Tidligere på dagen var deres beskjed til studentene i Hongkong at de ville bistå dem om nødvendig, og at de ville stille opp med den støtten de måtte trenge.

Klokken 16.10 informerte Samdal Khrono om at de nå har gått et steg lenger og sterkt anbefaler studentene å dra hjem til Norge.

Viktig med dialog

— Vi har hatt kontakt med studentene de siste dagene, for å høre hvordan det står til. Alle har meldt at de har det bra etter forholdene, sier hun.

Samdal forteller at når denne typen situasjoner oppstår er UiB opptatt av å ha dialog.

— Vi har en 24 timers beredskap, sier hun.

NTNU har fem studenter på utveksling i Hongkong. Ifølge Universitetsavisa er NTNU i kontakt med Utenriksdepartementet for å få vurderinger derfra.

BI-studenter i Hongkong kan fullføre semesteret i Norge

Handelshøyskolen BI informerer på sine nettsider om at studentenes sikkerhet er BIs høyeste prioritet og at de forholder seg til Utenriksdepartementets råd.

Høstsemesteret 2019 har BI totalt 18 utvekslingsstudenter ved fem ulike universiteter i Hong Kong. To av de fem universitetene BI samarbeider med har bekreftet at de vil tilrettelegge for at studenter som ønsker å reise hjem vil kunne fullføre semesteret fra Norge. BI skriver at de jobber med å avklare med de øvrige tre universitetene om studentene der vil få den samme muligheten.

Dansk universitet ber sine studenter om å reise hjem

Den danske kanalen DR informerer om at det danske universitetet DTU har bedt sine 36 utvekslingsstudenter i Hongkong om å reise hjem til Danmark.

Rektoren ved DTU sier til kanalen at flere av studentene har blitt nødt til å flytte fra studentboligene sine, da noen satt fyr på dem. Han forteller også at det er blitt kastet brannbomber utenfor vinduene på studentboligene.

Demonstranter på universitetsområdet

Onsdag samlet flere demonstranter seg inne på universitetsområdet til Hongkong Baptist University. Ifølge NRK laget de små bomber av ølbokser og olje.

Universitetet frykter sammenstøt hvis politiet marsjerer inn på området.

Elina Neverdal Hjønnevåg og andre utvekslingsstudenter ble i all hast bedt om å pakke alle sakene sine og raskt flytte seg vekk fra universitetet.

— Folk gikk ute med koffertene sine. Mange gråt, forteller Hjønnevåg til NRK

Én UiO-student i Hongkong

Khrono har vært i kontakt med pressekontakt ved UiO, som informerer om at de har én utvekslingsstudent i Hongkong.

UiO har vært i kontakt med vedkommende, som har fortalt dem at han vurderer situasjonen fortløpende. Vertsuniversitetet hans i Hongkong skal ha vært stengt en uke.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS