Valg av navn for universitetet Høgskolen i Oslo og Akershus lar vente på seg, i alle fall til over sommeren. Foto: Nicklas Knudsen

Universitetsnavn er utsatt

Prosessen med å finne et universitetsnavn til Høgskolen i Oslo og Akershus er satt på vent - på litt ubestemt tid.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi har hatt en god prosess og kan være trygge på at alle som har villet gi innspill til navn på det nye universitetet har fått muligheten, sa rektor Curt Rice, men la til at de nå er i «ventemodus».

Dette kom fram på seminaret som styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus avhold på Kjeller før dagens styremøte. Styret ble orientert om navneprosessen som har foregått siden oktober.

Venter i alle fall til over sommeren

— Vi avventer ny akkrediteringsforskrift og en klarere tidslinje. Vi er akkurat nå i ventemodus, sa Rice og viste til at departementet har lovet en ny forskrift før sommeren og at den vil gjøre det langt klarere når HiOA kan forvente å bli akkreditert som universitet.

Rektoren sa seg enig med innleder,  fungerende kommunikasjonsdirektør Tore Hansen, og en rekke styremedlemmer, i at navneprosessen nå vil fortsette og gå, og at det ikke haster med å finne et nytt navn.

— Det vil på et eller annet tidspunkt resultere i et vedtak, men ikke nødvendigvis ett navn, sa han.

Lingvisten Rice viste deretter til at «alle» får et navn til slutt. Nord universitet fikk også det,  «grammatisk korrekt eller ei» som han sa. UiT Norges arktiske universitet var ikke blant de to navnene som ble spilt inn til departementet i forbindelse med fusjonen med Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø. Der var forslagene Universitetet i Nord-Norge eller Universitetet i Tromsø, men departementet gikk for sitt eget og statsråd Kristin Halvorsens forslag om UiT Norges arktiske universitet, fortalte Rice. 

Ikke «Norsk» eller «Norges» 

Vi har hatt en god prosess og kan være trygg på at alle som har villet gi innspill til navn på det nye universitetet har fått muligheten.

Curt Rice

Dersom vi gjør det godt så vil folk like navnet uansett.

Philip Stampe

På dagens styreseminar kom det også fram at nytt navn var blitt drøftet uformelt med departementet, og de var ikke særlig positive til at man skulle ta navn som het noe med “Norges” eller “Norsk”, for eksempel Norges profesjonsuniversitet. 

Departementet hadde vist til at NTNU fikk bruke «Norges» i navnet fordi gamle Norges Tekniske Høgskole (NTH) var en del av det nye navnet. Det samme med NMBU, som består av sammenslåing av Norges landbrukshøgskole og Norges veterinærhøgskole blant annet. 

Kan bli et helt annet navn

Det ble dermed åpnet for at navnet kan bli et annet enn de tre navnene som har endt opp i siste runde: NOVA, Aker Universitet eller Profesjonsuniversitetet i Oslo og Akershus.

Akkreditering av HiOA som universitet vil tidligst bli gjeldende fra 1. januar 2018, og Rice pekte på at det kan bli vanskelig å binde en eventuell ny regjering til et nytt navn.

— Et tidlig vedtatt innspill på navn vil kreve dialog med styresmaktene.

Innhold viktigere enn navnet

De tre navnene som kom best ut av paneltestingen er:

  • Aker Universitet
  • Profesjonsuniversitetet i Oslo og Akershus
  • NOVA

Eksternt styremedlem Torger Ødegaard sa til styreseminaret at han har stor respekt for slike prosesser.

— Det pleier å være mye temperatur i starten, og så får man et navn og så går det bra. Samtidig synes jeg at profesjon som begrep høres faginternt ut, sa han og presenterte sitt forslag til navn på det nye universitetet:

— «Universitetet for yrkesutdannelse» er et godt navn som skiller oss fra gamle Universitetet i Oslo, presenterte han.

Philip Stampe, student og nylig gjenvalgt styremedlem, sa seg enig med Ødegaard i at institusjonens innhold uansett er det viktigste:

— Dersom vi gir god utdanning så vil folk like navnet uansett, sa Stampe.

Aker-konsernet hørt

Det var fungerende direktør for organisasjon og virksomhetsstyring Tore Hansen som holdt en innledning for styret, forklarte hvordan og hva prosessen har vært og hvilke navn som har blitt vurdert på veien.

— Er det mulig å finne et navn som alle kan juble av, spurte Hansen, nevnte problemstillingen med «hvorfor to universiteter når vi bare har én opera» og besvarte sitt eget spørsmål:

— Nei, sa han og fortsatte:

— Ikke dersom vi snakker om her og nå. Over tid er det absolutt mulig.

Tore Hansen nevnte blant annet Aker Universitet og at høgskolen har vært i dialog med Aker-konsernet.

— De er ikke negative og ønsket å bli holdt løpende orientert, sa han.

Han fortsatte med å si at det er viktig å legge arbeidet nå som et grunnlag, og kanskje kna litt på det, men ikke rykke tilbake til start og gjennomføre noen ny prosess.

— Kan hende kommer det noe fantastisk nytt å vurdere, og til slutt er det uansett kong Harald i statsråd som bestemmer, sa han.

Profesjon et tidsriktig begrep?

Rektor Curt Rice viste til at «profesjon» som en del av navnet ikke nødvendigvis kommer til å bli populært i sektoren, og at han hadde hatt flere henvendelser fra rektorkolleger som mente at «profesjonsuniversitet» er et navn de ikke burde ta. 

— Men samtidig så driver vi med forskning på profesjonstemaet, og det gir oss en ekstra legitimitet til det navnet, sa han, men gjorde samtidig styret oppmerksom på at rektor Gunnar Bovim ved NTNU nå mener at etter fusjonen med tre høgskoler så er det NTNU som er landet største profesjonsutdanning.

 Anton Havnes repliserte dermed at nettopp derfor kan det kan tyde på at «profesjon» som begrep kan være nyttig å ha med seg. 

— Men vi trenger ikke nødvendigvis ha det i navnet, men i en spisset profil er det viktig, sa han. 

Oslo Metropolitan University? 

— Så, hvem vil ha Oslo Metropolitan University, spurte Rice spøkefullt og avsluttet seminardelen av dagens styremøte i Kunnskapsbyen på Kjeller. Rice flagget tidlig at dette var hans favorittnavn, men det har også vært ute av navneprosessen en stund. 

Les også: Ikke enkelt å finne universitetsnavn

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS