statsrådsavgangen

Ola Borten Moe får god attest fra sine nærmeste 

Dyktig, uredd og handlekraftig er ord statsminister og finansminister bruker om avtroppende Ola Borten Moe. De lover å fortsette arbeidet som han har satt i gang.

Både finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre hadde rosende ord og ga en god attest til Ola Borten Moe og på alt han hadde fått til som om forsknings- og høyere utdanningsminister før han måtte gå etter habilitesbrudd og ureglementert aksjehandel.
Publisert Oppdatert

— Jeg beklager at Ola Borten Moe går ut av regjeringen. Han har gjort et meget dyktig arbeid på sitt fagfelt. Høyere utdanning og forskning er et viktig fagfelt for regjeringen og vi kommer til å fortsette arbeidet som er satt i gang, sa statsminister Jonas Gahr Støre under et møte med pressen sent fredag kveld. 

Temaet var Ola Borten Moes avgang som forsknings- og høyere utdanningsminister. Det tilhører sjeldenhetene at statsminister Støre snakker om forskning og høyere utdanning, men fredag kveld var han klar: 

— Norge skal være en ledende utdannings- og forskningsnasjon. Ola har lagt fram Utsynsmeldingen som sier noe om kompetansen i samfunnet og hva vi trenger der. Der er det modig betraktninger som kommer fram, sa statsministeren. Han viste også til den påbegynte profesjonsmeldingen som en viktig sak. 

Ros for opprydning i Forskningsrådet

— Så vil jeg framheve noe som Ola (Borten Moe red.mrk) og jeg har jobbet mye med sammen, og som finansministeren har vært involvert i: å få ned kostnadene på store byggeprosjekter, som Livsvitenskapsbygget ved Universitetet i Oslo, Vikingtidsmuseet og NTNUs campus i Trondheim, sa Støre. 

Og han la til: 

— Og så, for nasjonen: Ola har tatt avgjørende grep for å rydde opp i Forskningsrådet. Der lå det store svakheter etter den forrige regjeringen og som Ola og vi andre sammen med det nye styret i Forskningsrådet var med på å få på stø kurs. Han har tatt viktige grep for å bruke mindre ressurser på byråkrati og mer på forskning og høyere utdanning, sa Jonas Gahr Støre.

Ros fra finansministeren

Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mister også en av sine to nestledere når Ola Borten Moe også har varslet at han trekker seg fra dette vervet. 

— Borten Moe har vært en dyktig og uredd statsråd. Grepene han tok både med Forskningsrådet og de store byggeprosjektene, blant annet med NTNU i hans egen hjemby, krever politisk handlekraft. Og han har fått med flere, blant annet på Livsvitenskapsbygget til å vise større måtehold enn det den forrige regjeringen gjorde, sa han. 

— Ola er uredd, han tør å stå i tøffe debatter. Han er reflektert og har turt å stille spørsmål også innad i regjeringen. Dette har gjort at han har blitt oppfattet som kontroversiell. Å stille spørsmål der andre tier, en av styrkene til Borten Moe, sa Senterpartilederen og finansministeren mens han også understreket at han støttet beslutningen om at Ola Borten Moe måtte gå av som statsråd etter brudd på habilitetsreglene og aksjehandel med blant annet aksjer i norsk våpenindustri. 

Powered by Labrador CMS