Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har valgt å utsette kravet om at søkere til PPU må ha en mastergrad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Utsetter masterkrav for pedagogisk utdanning

Kravet om at man må ha mastergrad for å søke praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) utsettes i to år, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at det ble klart at regjeringen ville innføre en femårig lærermaster, dukket også kravet opp om at man må ha en mastergrad for å kunne søke seg inn på praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) allerede fra denne høsten. 

Praktisk-pedagogisk utdanning er et påbygningsstudium på 60 studiepoeng, som gjør at man blir kvalifisert til å jobbe som lærer i ungdomsskolen, videregående skole eller voksenopplæring. For å komme inn på studiet idag er det krav om at man har enten en bachelor- eller mastergrad. Tidligere har Røe Isaksen sagt at fra neste år vil det bli krav om at alle som ønsker å ta PPU, må ta en mastergrad først. Nå blir masterkravet utsatt, og overgangsperioden lengre. 

Endringer i arbeidsmarkedet

I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet går det nå fram at regjeringen velger å utsette innføringen av kravet med to år, og at kravet om mastergrad først innføres ved begynnelsen av skoleåret 2018-2019. Det begrunner departementet blant annet med at det er store endringer i det norske arbeidsmarkedet om dagen. 

— I forbindelse med at lærerutdannelsen nå blir en femårig mastergrad er det naturlig at det også stilles krav om mastergrad for å ta PPU. Vi ser imidlertid at overgangsperioden kan bli knapp, spesielt i en periode med store omstillinger i arbeidslivet. Vi vil derfor utsette innføringen av kravet om mastergrad med to år, til 2019, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i pressemeldingen. 

Vi ser at overgangs-perioden kan bli knapp, spesielt i en periode med store omstillinger i arbeidslivet.

Torbjørn Røe Isaksen

— Beslutningen om å forlenge overgangsordningen er tatt etter en samlet vurdering, men det har vært særlig viktig at vi er i en periode med store omstillinger i arbeidslivet hvor flere vil ønske å utdanne seg til andre yrker. Regjeringen og samarbeidspartiene har økt antallet plasser i PPU nettopp for å gi flere muligheten til å omskolere seg, sier Røe Isaksen.

Stor søkning 

I år var i utgangspunktet siste året hvor også de med kun en bachelorgrad kunne søke seg inn på PPU. Ifølge NRK har Universitetet i Bergen (UiB) opplevd en kraftig økning i antallet søkere til utdanningen, som følge av det nye kravet. Så langt i år har studiet 509 søkere, mot fjorårets 186 søkere, ifølge tall UiB har oppgitt til NRK. UiB har plass til rundt 225 studenter på studiet. 

— Søkerne er hovedsaklig arbeidstakere som ønsker omskolering eller ansatte i skoleverket som ønsker en formalisering av kompetansen sin, sier viserektor for utdanning på UiB, Oddrun Samdal, til NRK

Fra tidligere er det bestemt at idretts- og kunstutdanninger skal være unntatt det nye masterkravet. Det vil fremdeles gjelde, også etter 2018, ifølge pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet.

 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS