kirken

Professoren ble først ikke nominert som biskopkandidat. Så skjedde det et mirakel

Over hundre kirkemedlemmer mobiliserte for å få inn teologiprofessor Hallgeir Elstad på nominasjonslisten til biskopstillingen i Sør-Hålogaland.

I fjor høst reagerte teologiprofessor Hallgeir Elstad da Khrono skrev at det var langt fra uvanlig at professorer ble ansatt som biskoper. Nå er han selv nominert som biskopkandidat, og humret godt da Khrono brakte debattinnlegget hans på banen i dette intervjuet.
Publisert Oppdatert

Hallgeir Elstad er professor i teologi ved Universitetet i Oslo (UiO).

Enn så lenge. I september kan 58-åringen nemlig bli ansatt som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme.

— Jeg forskutterer ingenting, men vil tro jeg har en fair sjanse til i hvert fall å være blant de tre kandidatene som går videre til den neste runden, sier Hallgeir Elstad til Khrono.

Den neste runden starter 18. august. Fra dags dato til og med 17. august konkurrerer Elstad med fem andre kandidater om å være en av tre som går videre til den avsluttende prosessen.

Mobilisering

8. mai nominerte Sør-Hålogaland bispedømmeråd fem biskopkandidater som skal konkurrere om å ta over etter Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, som går av med pensjon.

Hallgeir Elstad var ikke blant de fem nominerte, men etter en kraftig mobilisering i dagene som fulgte, ble teologiprofessoren nominert gjennom en såkalt supplerende nominasjon.

Vi tillater oss å kalle det hele for et aldri så lite mirakel. Å bli nominert på denne måten er nemlig noe som krever minst hundre stemmer fra minst tre forskjellige prostier.

At Elstad er nominert på denne måten, er ifølge ham selv et tegn på at han kan ha gode sjanser i den videre prosessen.

— Jeg har allerede fått bred støtte, men det er selvsagt ingenting som er avgjort ennå, understreker teologiprofessoren.

Lang prosess

Når seks kandidater har blitt til tre i midten av august, skal de sittende biskopene rundt omkring i landet uttale seg om hvem de ønsker som ny biskop i Sør-Hålogaland bispedømme. Deretter er det opp til Kirkerådet å foreta en endelig beslutning. Dette skjer i Bodø 21. og 22. september.

Dersom Elstad lykkes, går det mot et foreløpig og sannsynligvis for alltid takk og farvel til Universitetet i Oslo.

— Jeg antar at jeg må si opp stillingen min ved UiO dersom jeg blir biskop. Skal jeg være ærlig så vil en biskopstilling trolig bety slutten på den akademiske yrkeskarrieren min, sier Elstad.

På spørsmål om hvilken type biskop han blir dersom han skulle nå helt til topps i ansettelsesprosessen, svarer Elstad at han vil være opptatt av å være til stede for menneskene i bispedømme.

— Det aller første jeg vil gjøre er å reise rundt i alle prostiene og lytte til folk. Vi har ellers en rekrutteringsutfordring både i Sør-Hålogaland og landet for øvrig, og dette vil nok stå øverst på listen min over ting å ta tak i. Jeg vil også slå et slag for at kirkelige ansatte skal få muligheten til å utvikle seg faglig, sier Elstad.

Var uenig med Khrono

I november 2022 skrev Khrono om VID-professor Stephanie Dietrich, som var blant de fem nominerte til å bli ny biskop i Bjørgvin. I artikkelen kunne man lese at det er langt fra uvanlig at professorer og andre med høye akademiske stillinger, primært innen teologi, blir biskoper.

I kjølvannet av artikkelen sendte biskopnominerte Hallgeir Elstad et debattinnlegg til Khrono der han sa seg uenig i påstanden.

— Jo, det er faktisk ganske sjelden, skrev han, og viste til at forrige gang en norsk professor ble ansatt som biskop var tilbake i 1998, var professor ved Menighetsfakultetet, Ernst Baasland, ble utnevnt til biskop i Stavanger og professor i praktisk teologi, Olav Skjevesland, ble utnevnt til biskop i Agder.

— Med dette i minnet må vi nesten spørre deg om du visste at du kom til å bli nominert som biskop et halvt år senere når du skrev innlegget?

Elstad humrer godt av spørsmålet, før han etter hvert kommer med et svar.

— Jeg visste jo egentlig ikke det. Men jeg har vært involvert i slike prosesser tidligere, så på en måte var det ikke helt ukjent for meg heller.

Blant de fem andre kandidatene er 56 år gamle Tom Sverre Bredal-Tomren, som er førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole, prest og teolog. Bredal-Tomren var sentral i oppbyggingen av Miljøpartiet De Grønne på Vestlandet på begynnelsen av 2010-tallet, men gikk senere over til Kristelig Folkeparti.

De fire andre kandidatene er prest og sørlending Olav Rune Ertzeid (63), luthersk teolog og prost i Lofoten prosti, Kristine Sandmæl (53), stiftsdirektør ved Nord-Hålogaland bispedømmeråd, Anne Bergljot Skoglund (60) og 57 år gamle Svein Valle, som i dag er domprost i Bodø domprosti.

Kandidatene vil bli dybdeintervjuet og presentert gjennom et arrangement i Bodø domkirke tirsdag 30. mai.

— Er det en slags valgkamp dere skal i gang med?

— Jeg vil ikke kalle det valgkamp akkurat. Vi skal presenteres, og så er det opp til kirkemedlemmene å bruke stemmene sine i tiden som kommer, avslutter Hallgeir Elstad.

Powered by Labrador CMS