VID-rektor Bård Mæland og kona Leni har flyttet til Hardanger.

Sokneprest Leni Mæland foran det som nå er blitt hennes og VID-rektor Bård Mælands nye hjem på Lofthus i Sørfjorden i Hardanger.

«En drøm har gått i oppfyllelse»

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som barn tilbragte Bård Mæland (52) flere sommerferier på farens fødested Bømlo i vakre Sunnhordland. VID-rektoren er født og oppvokst i Oslo, men båndene til Vestlandet har alltid vært sterke.

De siste 15 årene er det også i vest han har bodd, nærmere bestemt i Stavanger, sammen med konen Leni (50) og deres tre barn.

— Det er dette som er hjemme nå

Etter noen år som professor ved Misjonshøgskolen ved Stavanger, ble Mæland rektor i 2010, og deltok fra slutten av 2013 av i arbeidet med å slå seg sammen med Haraldsplass diakonale høgskole i Bergen, Høgskolen Betanien i Bergen og Diakonhjemmet Høgskole i Oslo og Sandnes.

Tre år senere var sammenslåingen realisert, og Mæland ble prorektor for forskning ved det vi i dag kjenner som VID vitenskapelige høgskole.

Høsten 2019 tok han ett steg opp, og nå er det rektor Bård Mæland som har tatt med seg flyttelasset fra Stavanger til Hardanger, nærmere bestemt den vesle bygden Lofthus i Ullensvang kommune.

— Det er dette som er hjemme for Leni og meg nå. Selv om vi fortsatt har huset i Stavanger, så er det her vi bor, understreker Mæland overfor Khrono.

Bård og Leni Mæland er glad i å være ute i naturen.

Søkte eter at søknadsfristen var gått ut

Det var i vinter at drøm skulle bli til virkelighet, for ekteparet Mæland. Bård forteller at konen Leni, som for øvrig har flere år bak seg som studentprest ved Universitetet i Stavanger, alltid har hatt en drøm om å være prest i en bygd på Vestlandet.

— Det har dukket opp med jevne mellomrom, men slike ideer og drømmer tar gjerne litt tid å realisere. Til slutt må man bare bestemme seg, sier Mæland.

Fakta

Lofthus

  • En bygd i Ullensvang kommune i Indre Hardanger, på østsiden av Sørfjorden, som er en fjordarm fra Haradangerfjorden.
  • 568 innbyggere i 2020.
  • På Lofthus finner vi blant annet Ullensvang kyrkje og Hardanger tingrett.
  • Lofthus er en av de største fruktbygdene i Norge. Det dyrkes særlig mye moreller. Under Morellfestivalen på Lofthus blir det hvert år arrangert NM i morellsteinspytting.
  • Avstand ved bilkjøring: Voss (1 time), Bergen (2,5 timer), Stavanger (4 timer), Oslo (6 timer)

    Kilde: Wikipedia

Hvordan det hele etter hvert gikk seg til, skal vi ikke dykke så dypt i, men det er på det rene at Leni Mæland faktisk ventet til etter at søknadsfristen var gått ut med å søke stillingen som ny sokneprest i Ullensvang kyrkje.

Like før jul ble hun ansatt, og prosessen med å flytte fra by til bygd kunne starte. Den svært tradisjonsrike presteboligen på Lofthus ble i fjor sommer pusset opp for 8 millioner kroner, nettopp med formål om å lokke til seg en ny prest til bygden.

Det skulle altså vise seg å lykkes.

— En drøm har gått i oppfyllelse, sier Bård Mæland.

Mentalhygiene

I påsken flyttet bygdens nye sokneprest og Bård Mæland inn i et nyoppusset praktbygg fra 1866, og derfra skal sistnevnte styre spakene til VID vitenskapelige høgskole de neste årene.

Vel, nøyaktig slik blir det ikke.

— Selv om det er her jeg skal bo, blir det selvsagt en del reising. Når jeg skal til Oslo, vil toget fra Voss være et veldig fint alternativ. Til Stavanger er det snaut fire timer i bil, mens det til Bergen tar litt over to timer, sier Mæland, som understreker at han ikke ser mørkt på at han nok kommer til å bruke litt mer tid på reising fremover enn det som tidligere har vært tilfelle.

— Det er faktisk noe jeg ser frem til. Det å ha litt bedre tid når man reiser kan være god mentalhygiene.

— En attraktiv plass å flytte til

Mæland-ekteparets to eldste barn har «forlatt redet» og flyttet hjemmefra. Deres yngste datter bor fortsatt i Stavanger for å avslutte videregående, og Mæland vil derfor være en del der fremover.

— Vi kan vel si det slik at vi akkurat har nådd et tidspunkt i livet der det er mulig å gjøre det vi nå gjør. Det å gjøre en slik endring sammen i en slik fase av livet, tror vi er uhørt positivt. Det blir en prosess der man føler at man får anledning til å utforske mye nytt sammen, og det tror jeg er veldig givende, reflekterer VID-rektoren.

Han forteller videre at møtet med Lofthus-bygden så langt har vært over all forventning.

— Menneskene her er utrolig hyggelige og vennlige, Det merket vi allerede da vi var på besøk her i fjor. For oss fremstod det som en attraktiv plass å flytte til, sier Mæland, som så vidt har rukket å sette seg inn i lokalhistorien til Lofthus.

— Det er veldig mye historie knyttet til dette stedet. Her har det bodd prester som samtidig har vært vitenskapsfolk og pionerer innenfor blant annet meteorologi og landmåling. Da grunnloven skulle vedtas i 1814, var også presten fra Lofthus til stede på Eidsvoll. Det er mange artige historier knyttet til både vitenskap og politikk i denne bygden, sier Mæland.

Hardanger er ofte forbundet med frukt og bær, noe Bård Mæland og konen Leni vet å sette pris på. I bakgrunnen ser vi Ullensvang kyrkje.

Skal plukke plommer i Hardanger

Det er ingen hemmelighet at Hardangerfjorden er et aldri så lite mekka når det kommer til frukthager, og da særlig moreller, epler og plommer. Mæland forteller at han allerede har prøvd seg på både beskjæring av frukttrær og busker og annet utendørs vedlikehold.

— Jeg liker veldig godt å arbeide i hagen, og ser frem til å lære mer om fruktdyrking i årene som kommer. Her satser jeg på å få litt hjelp fra lokalbefolkningen, sier Mæland håpefullt.

— Blir dere boende her resten av livet?

— He he! Jeg skal være forsiktig med å uttale meg så mye om det. Vi får se litt hvordan det blir, svarer VID-rektor Bård Mæland.

Powered by Labrador CMS