gratisparkering

Professorer i parkeringskrangel

Mulig avvikling av gratisparkeringen ved Universitetet i Oslo har skapt professoral furore.

I Oslo er det svært få gratis parkeringsplasser igjen. Universitetet har imidlertid mange av dem.
I Oslo er det svært få gratis parkeringsplasser igjen. Universitetet har imidlertid mange av dem.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som Khrono fortalte 10. november har Universitetet i Oslo 1556 gratis parkeringsplasser til ansatte og studenter, samtidig som T-bane, trikk og busser suser forbi på alle kanter av campus.

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen sa til Khrono at gratisparkeringen vurderes avviklet.

— Nå er ikke planen ferdig behandlet. Vi skal ha en omfattende behandling av den på universitetet, men vi jobber med tanke på at det skal innføres betalingsløsninger i ulike varianter, sa han.

Professor-protest

Nils Henrik Mørch von der Fehr vil gjerne ha parkeringsplass.
Nils Henrik Mørch von der Fehr vil gjerne ha parkeringsplass.

Økonomiprofessor og tidligere dekan, Nils Henrik von der Fehr og filosofiprofessor Jens Saugstad går hardt ut mot å avvikle gratisparkeringen ved universitetet.

— Det er en symbolsk handling som skal vise hvor miljøbevisst UiO er, men uten særlig bidrag til miljøvern, sier Saugstad til Uniforum.

Og von der Fehr sier blant annet til samme avis:

— Mitt utgangspunkt er at arbeidsgiver bør legge til rette for at ansatte kan komme seg til og fra arbeidet på en hensiktsmessig måte sett fra arbeidstagerens synspunkt, herunder hører et sted å sette sykkel, bil eller hva man nå anser som egnet transportmiddel.

Møter motbør

Nå møter de to professorene motbør fra professor i idéhistorie, Reidar Aasgaard ved universitetet.

—UiO er et av landets fremste kunnskapsmiljøer. Skal vi være troverdige, er vi nødt til å feie for egen dør. Parkeringsordningen dreier seg ikke, som Saugstad hevder, bare om «symbolsk» handling» fra UiOs side, skriver han i et innlegg i Uniforum.

Aasgaard påpeker at UiO har et kollektivtilbud som man andre steder i landet bare kan drømme om.

«Urettferdig tiltak»

Jens Saugstad mener at avvikling av gratisparkering er et urettferdig tiltak, som vil ramme dem som bor lenger vekk hardere enn dem som bor i nærmiljøet rundt Blindern.

Von der Fehr tror avvikling av gratisparkering kan slå negativt ut for UiO og at kostbar parkering vil utgjøre en ulempe som de kan komme til å kreve kompensert med høyere lønn.

Aasgaard påpeker på sin side at dette nok vil gjelde et svært lite antall.

— Lønnen for professorer ved UiO ligger i et høyt sjikt sammenliknet med andre, også andre universitetsansatte. Vi lider ingen nød og har et viktig og meningsfylt arbeid. Er ikke lønnen bra nok, får man vel heller satse annetsteds, skriver han i innlegget.

«Kan ramme noen ansattgrupper»

Leder i Norsk tjenestemannslag (NTL) ved UiO, Natalia Zubillaga, har overfor Uniforum understreket at det kan slå uheldig ut for noen ansattgrupper om UiO fjerner ordningen med gratis parkeringsplasser. Hun viser til at det er vesentlige forskjeller i inntekten og reiseavstanden til jobb blant de 7000 ansatte på universitetet.

— Samtidig er det viktig at man også ser nøye på hvordan disse tiltakene slår ut. De kan slå ut skjevt ved at noen ikke har så stor fleksibilitet i arbeidstiden, bor langt unna eller kan trenge tilrettelegging. Det kan for eksempel gjelde ansatte som er lavtlønnede eller har lang reisevei, uttalte hun.

Powered by Labrador CMS