universitetsrangering

Rangeringen av 21.000 universiteter er klar. Sjekk status for de norske her

Det er ikke de store endringene for de norske institusjonene på Center for World University Rankings. Men de rykker noen hakk ned.

Svein Stølen har bare noen få uker igjen som rektor ved Universitetet i Oslo. Han gleder seg over at UiO fortsatt er inne på topp 100 på CWURs store rangering.

— Det er stabilt per nå. Samtidig satses det hardt i andre deler av verden, for eksempel i Kina, India og Midtøsten, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO).

— Derfor må vi bruke ressursene våre godt, og både Norge og Europa må investere i forskning og universitetene, fortsetter rektoren.

FAKTA

Norske plasseringer blant de 2000 øverste institusjonene som er rangert i 2024

  • 87. Universitetet i Oslo
  • 182. NTNU
  • 303. Universitetet i Bergen
  • 538. UiT Norges arktiske universitet
  • 883. NMBU
  • 957. Norges Handelshøyskole
  • 1282. Universitetet i Stavanger
  • 1447. OsloMet
  • 1488. Høgskulen på Vestlandet
  • 1515. Universitetet i Agder
  • 1548. Universitetet i Sørøst-Norge
  • 1608. Handelshøyskolen BI
  • 1696. Norges idrettshøgskole

Kilde:  Center for World University Rankings (CWUR)

Årets versjon av Center for World University Rankings (CWUR) er klar, og i år er UiO plassert på 87. plass blant de 21.000 universitetene som er med i rangeringen.

— Kan gå den veien

Dette er noen få plasser ned fra fjorårets 83. plass, som også var status tilbake i 2023. I 2022 lå UiO på 78. plass, mens det året før var 77. plass som gjaldt.

— Frykter du at dere blir chippet ut av topp 100 etter hvert, Svein Stølen?

— Det kan fort gå den veien, ja, svarer den avtroppende rektoren.

CWUR-rangeringen lages på grunnlag av faktorer som blant annet utdanningskvalitet, ansettelsesevne, akademiske utmerkelser blant ansatte og forskningsresultater, og kriteriene ses i forhold til institusjonenes størrelse.

USA på topp

Rangeringen toppes av Harvard University, mens Massachusetts Institute of Technology og Stanford University innehar de to siste pallplassene.

Blant de ti beste universitetene er hele åtte fra USA — og de to andre er som man kanskje kunne gjette fra Storbritannia — nemlig University of Cambridge og University of Oxford på 4. plass og 5. plass.

Det kinesiske universitetet som ligger høyest er Tsinghua University, med en 37. plass. Kina har ellers åtte andre universiteter inne på topp 100.

Tomt kommentarfelt

Blant de norske er det NTNU og Universitetet i Bergen som viser best igjen hvis man ser bort fra UiO. De to er plassert på henholdsvis 182. plass og 303. plass, noe som er en liten nedgang for begge etter i fjor.

— Til syvende og sist handler det ikke om rangeringene i seg selv, men om kraften i universitetene for utviklingen av kunnskapssamfunnet, sier Svein Stølen til Khrono.

Da han la ut fjorårets rangering på Facebook, oppstod det en mer eller mindre klassisk diskusjon om universitetsrangeringene i kommentarfeltet; noen mente at man må ta slike rangeringer med en klype salt, mens andre uttrykte at de var imponert over UiOs plassering.

— Jeg er ingen pietist, og gleder meg når jeg gledes kan, meldte Stølen selv.

Også i år har han publisert rangeringen på Facebook, men denne gangen har ikke innlegget fått en eneste kommentar.

Selv skriver Stølen følgende:

— Tusen takk til dere alle som bidrar med energi, vilje og hjernekraft!

Powered by Labrador CMS