Ny rektor i Hedmark

Her er den nye rektoren ved Høgskolen i Hedmark. Nå kan det bli snakk om Universitetet Innlandet igjen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Høgskolen i Hedmark) 

Denne uka ansatte styret ved Høgskolen i Hedmark (HiH) Anna Linnea Ottosen (60) fra Elverum som ny rektor. Etter to forsøk på å bli valgt rektor, lyktes hun nå endelig etter at høgskolen har vedtatt ny organisasjonsmodell og ansatt rektor. Ottosen er nå prorektor ved Høgskolen i Hedmark med særlig ansvar for studieutvikling og studiekvalitet, og har vært ansatt ved høgskolen siden 1989.

Den påtroppende rektoren vil være på plass i rektorstolen 1.august, og hun ser ikke bort ifra at tanken om et innlandsuniversitet blir aktuell igjen. 

— Så langt har jo regjeringen satt foten ned for flere universiteter. Blir det et frislipp, er det vanskelig å se at vi skal fortsette som høgskole dersom resten av landet får regionale universiteter, sier hun til Østlendingen. 

Blir det et frislipp, er det vanskelig å se at vi skal fortsette som høgskole dersom resten av landet får regionale
universiteter.

Anna Linnea Ottosen

Enklere å samarbeide nå

Hun tror at det at Høgskolen i Gjøvik har vedtatt å fusjonere med NTNU i Trondheim, vil kunne gjøre det lettere for Høgskolen i Hedmark  og Høgskolen i Lillehammer å samarbeide.

Eidsivasjef Ola Mørkved Rinnan har sagt at nye fjes i rektorstolene på de to aktuelle høgskolene kan åpne nye dører. I april vil Høgskolen i Lillehammer også ansette ny rektor.

— Når det gjelder samarbeidet i Innlandet om universitet, har ikke det handlet om enkeltpersoner, sier Ottosen til Østlendingen:  

— Det har mer handlet om motivasjonen ved den enkelte høgskole. Men det er klart at nye mennesker i nye posisjoner har noe å si. Derfor blir det spennende å se både hvem som blir ny rektor og ny styreleder ved Høgskolen i Lillehammer, sier Ottosen til avisen. Til Hamar Arbeiderblad lørdag sier hun at hun vil samarbeide tett med Høgskolen i Oslo og Akershus også. 

Spent på ny styreleder

Hun er også spent på hvem som blir ny styreleder ved Høgskolen i Hedmark. I dag er den valgte rektoren styreleder. I den nye modellen er den ansatte rektoren både faglig og administrativ leder, mens et eksternt styremedlem blir styreleder. 

Ottosen har 26 års høgskoleerfaring fra Hedmark. Hun ble ansatt ved Elverum lærerhøgskole som høgskolelektor i 1989. Elverum lærerhøgskole ble innlemmet i Høgskolen i Hedmark, da den ble etablert i 1994. Der har Ottosen gått gradene. 

I 2007 ble hun prorektor, noe hun har vært til dags dato. 

Lærerutdanning

Hun er fast tilsatt som førsteamanuensis ved Avdeling for lærerutdanninger og naturvitenskap på Campus Hamar. Ottosen har doktorgrad i pedagogikk fra Universitetet i Oslo og har i hovedsak jobbet med allmennlærerutdanning.

Ifølge høgskolens hjemmesider er styrets beslutning i tråd med anbefalingen fra et enstemmig innstillingsutvalg, som vurderer Ottosen som en meget godt kvalifisert kandidat til rektorstillingen. 

Hun er ansatt i en åremålsstilling for perioden fra 1. august 2011 til 31. juli 2015 og tar over etter nåværende rektor Lise Iversen Kulbrandstad 1. august i år.

Innstillingsutvalgets leder, Maren Kyllingstad, begrunner innstillingsutvalgets anbefaling med at Ottosen på en god og overbevisende måte oppfyller kvalifikasjonskravene til stillingen.

Sterk faglig og personlig

– Ottosen har framstått som en sterk og god kandidat til stillingen gjennom hele intervju-prosessen. Vårt inntrykk av henne ble ytterligere forsterket av Delphi Consultings rapport som i siste fase av ansettelsesprosessen har bidratt med testing og analyser, dybdeintervju og referanseinnhentning. Rapporten beskriver en rekke sterke faglige og personlige sider ved Ottosen, og konkluderer som innstillingsutvalget, med å anbefale henne som en meget godt kvalifisert kandidat, sier Kyllingstad.

Ottosen er allerede nå en del av høgskolens strategiske ledergruppe i egenskap av å være prorektor.

– Høgskolestyret er godt fornøyd med innstillingsutvalgets arbeid. Styret er enstemmig i sin beslutning og vi er sikre på at Høgskolen i Hedmark vil få en godt kvalifisert og dyktig rektor ved å ansette Anna Ottosen i stillingen, sier styreleder og avtroppende rektor Lise Iversen Kulbrandstad.

Ottosen har stilt opp i rektorvalg to ganger tidligere uten å nå opp. I 1997 tapte hun mot Arne Amlien, og i 2003 var det Yngve Haugstveit som vant valget. Høgskolen i Hedmark gikk fra ordningen med valgt rektor og til ansatt i år. 

Fem søkere ble til tre

Det var fem søkere til stillingen. Rekrutteringsprosessen har ikke vært gjennomført uten noe dramatikk. 

En søker trakk seg fordi hun ikke ville ha navnet sitt offentliggjort, og en annen intern kandidat, Peer Jacob Svenkerud trakk sin søknad etter at han hadde vært på jobbintervju hos tilsettingsutvalget. 

I tillegg til disse to og Ottosen, var søkerne Svend Otto Remøe og Hermundur Sigmundsson. 

Les også: 

Høgskolen i Hedmark er en av de som ennå ikke har funnet noen fusjonspartner og som satser på videre alenegang. Direktøren ved høgskolen sa imidlertid i et intervju med Østlendingen en tid tilbake at han ikke utelukket at det kunne bli en fusjon mellom Høgskolen i Lillehammer og Hedmark bare de to hadde fått tilsatt nye rektorer. Lillehammer skal ansette rektor på sitt styremøte i april 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS