Frode Eika Sandnes, prorektor for forskning, utvikling og internasjonalisering, vil bli rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Åpenhet og studenter i forskning

Mer åpenhet, universitetsstatus, og moderne og internasjonalt campus. Dette er noen av Frode Eika Sandnes’ ambisjoner dersom han skulle bli rektor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frode Eika Sandnes er prorektor for forskning, utvikling og internasjonalisering på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og professor i informatikk.

Prorektoren, som egentlig er for valgt rektor og todelt ledelse, har nå søkt stillingen som rektor ved HiOA.

Les også:

— Hvorfor bør akkurat du bli rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og hvilke av dine egenskaper vil høgskolen ha spesiell nytte av?

— Som rektor vil jeg kunne ta vare på vår faglige egenart på en god måte, ikke bare aspekter som går på ledelse og omkringliggende faktorer. Jeg kjenner HiOA godt og vil kunne gå rett inn fra dag én, sier Sandnes.

Etterlyser åpenhet

Sandnes mener han kan bidra på et område han finner spesielt viktig, nemlig åpenhet i prosesser på høgskolen.

— Jeg har erfart at pågående prosesser blir lukket og rett og slett holdt skjult. Om det er fordi man er redd for å gjøre feil vet jeg ikke, men det skal det uansett være rom for. Og det blir mer legitimt å ta upopulære avgjørelser dersom man har åpne prosesser og debatter rundt dem både i forkant og underveis. Da vil folk stole på at de valgene er tatt på riktig grunnlag, sier han og fortsetter:

— Her har Khrono tvunget fram mye bra.

Sandnes trekker fram det relativt nye intranettet for tilsatte som et dårlig eksempel.

— Man har samlet mye informasjon som ikke er hemmelig bak et passord. Det er vanskelig og tar tid å utvikle en god kultur for åpenhet, og dette er et skritt i feil retning.

— Hva mener du er de største utfordringene for Høgskolen i Oslo og Akershus de nærmeste fire årene?

— Det viktigste for oss framover er å rendyrke profilen. Mye ligger allerede i Strategi 2020 og ikke minst i begrepet «Ny viten, ny praksis», men vi har et stykke å gå for å få til helheten. Vi må ivareta både forskning og praksis. Og vi må få kontroll over retningen, da det per nå også eksisterer en forskyvning mot å bli et tradisjonelt universitet. Vi må tilfredsstille internasjonale krav til et universitet, uten at vi nødvendigvis trenger å bli det. Alt henger sammen, HiOA skal legge til rette for at både studenter og tilsatte lærer sammen, sier han.

Studentvennlig

— Hvis du blir rektor hva tror du at du kommer til å  se tilbake på som de viktigste seirene etter fire års virke som rektor?

— At vi har blitt universitet. Ikke bare som et NOKUT-vedtak, men med solid kvalitet og en tydelig faglig profil. Mer rettet mot studentene håper jeg at vi har fått et mer internasjonalt campus med flere bachelorutdanninger på engelsk og at ikke auditoriumsforelesninger lenger er standarden, sier han.

Sandnes trekker fram eksempelet om eksamener i programmering på papir og mener at høgskolen heller må benytte undervisningsmetoder som er mer hensiktsmessige og profesjonsnære.

Selv om HiOA fortsatt har et stykke å gå før kvaliteten er der Sandnes mener den bør være, ligger det også et vesenspoeng i å ha utgangspunkt som en høgskole:

— Condoleezza Rice sa da hun var USAs utenriksminister at for å hevde seg måtte hun være dobbelt så flink som alle andre, fordi hun var farget og kvinne i amerikansk politikk. Vi er litt der som høgskole, vi må være mye bedre enn andre for å hevde oss, sier han.

På en utdanningsinstitusjon som fokuserer store ressurser mot å bygge opp forskningsmiljøer og øke publiseringen vil Sandnes ambisiøst til verks:

— Vi bør bli en foregangsinstitusjon på studentinvolvering i forskning.

— Hvordan vil studentene på HiOA ellers merke at du blir rektor?

— De vil nok ikke merke det umiddelbart, men jeg håper vi vil se på Studiebarometeret at studentene er mer fornøyd. Ikke at det er et mål i seg selv, de skal jo ha det litt hardt underveis også. Men at HiOA sørger for at de møter arbeidslivet med en nysgjerrighet og entusiasme for faget, er engasjerte og lærende profesjonsutøvere som evner å tilpasse seg endringer i både profesjon og samfunnet ellers, sier prorektoren.

Frode Eika Sandnes meldte sitt kandidatur til Khrono allerede i starten av desember.

Les også: Sandnes vil bli HiOA-rektor

— Dersom du ikke blir rektor, søker du igjen som prorektor?

— Det er jeg ikke sikker på. Man blir jo et team som skal jobbe tett sammen, og mye avhenger av hvem som da blir rektor. Så jeg avventer. Ny rektor vil jo også få noe å si i hvem som blir prorektorer og dekaner - og det er bra, avslutter Sandnes.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS