Professor Jessica Cantlon (t.v.) og Celeste Kidd ved Rochester unviersitet i New York, står på Årets navn 2017-liste til Times som Silence Breakers etter å ha vært sentrale varslere i en omfattende sak om trakassering . (Foto: Rachel Jerome Ferraro/The New York Times/ NTB scanpix)

Rektor går av etter strid om håndtering av trakasseringssaker

#metoo. Rektor ved Rochester universitet i New York går av etter strid om håndtering av anklager om seksuell trakassering. 450 akademikere oppfordrer til boikott av universitetet og varslere går rettens vei etter at en granskingsrapport frikjenner ledelsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2017 ble et annus horribilis for Rochester universitet i New York etter at flere tidligere og nåværende ansatte og studenter varslet om at en professor skulle ha drevet med både seksuell- og annen trakassering over flere år, og kritiserte ledelsen for ikke å ta varslene på alvor.

Universitetet frikjent

In the present circum-stances, we cannot in good conscience encourage our students to pursue educational or employment oppor-tunities at the University of Rochester.

Fra opprop

2018 startet ikke stort bedre for universitetet etter at en ekstern granskingsrapport i januar konkluderte med at den anklagede professoren verken hadde gjort noe juridisk straffbart, og heller ikke hadde forbrutt seg mot universitetets daværende interne regler, selv om den anklagede linvistprofessoren Florian Jaeger, ifølge rapporten, skal ha oppført seg både upassende og uprofesjonelt. («Inappropriate, Unprofessional and Offensive », heter det i rapporten).

Mother Jones, var den første avisen som omtalte saken, men en rekke amerikanske medier har dekket saken siden.

Nåværende professor Celeste Kidd mener hun er blitt trakassert av professoren helt siden hun startet på doktorgradsstudiene ved Rochester i 2006.

Det er også kommet fram at professoren hadde seksuelle forhold til flere av studentene. Ifølge anklagene mot han gjorde han det også klart overfor studentene sine at han hadde full ryggdekning fra ledelsen ved universitetet når det gjaldt intime forhold til studentene.

Han skal ha sagt at man ikke kunne lykkes under hans veiledning hvis man kun hadde et profesjonelt forhold, han forventet også et personlig forhold til studentene sine.

Jaeger skal også ha truet Kidd til å leie et rom i leiligheten hans i et år, og forulempet henne der en rekke ganger. Han skal ha truet henne med dårlige karakterer dersom hun takket nei til tilbudet.

Rektor slutter

Rektor ved universitetet gjennom 13 år, Joel Siegelman sa opp stillingen sin kort tid etter at den siste granskingsrapporten var lagt fram, og fratrer stillingen sin 28.februar i år. Ifølge New York Times fordi han mener at unviersitetet vil være best tjent med ny ledelsen og en ny start.

Men historien er fortsatt ikke slutt.

Ni professorer har også varslet søksmål mot universitetet t, for å få en uhildet gjennomgang av saken. De har ikke blitt intervjuet i granskingsrapporten da de ikke stolte på uavhengigheten til kommisjonen som skulle granske.

De som går rettens vei hevder også at en av grunnene til at ledelsen ved unviersitetet vegret seg for å ta tak i anklagene om seksuell trakassering er at både rektor og andre faglige ledere, selv har hatt seksuelle forhold til underordnede, og derfor ikke reagert på at en professor hadde seksuelle forhold med studentene sine, skriver The Nature.

Endret retningslinjer

Universitetet skal nå, ifølge New York Times ha endret noen av de interne retningslinjene slik at det nå er forbudt for vitenskapelig ansatte å ha noen faglig innvirkning (academic authority ) over studenter de har hatt intime forhold til.

Den eksterne granskingskommisjonen oppfordrer universitetet til å gå lenger, og forby intime forhold mellom veileder/professor og student, på samme institutt.

I november i fjor skrev også over 450 akademikere under et opprop der de oppfordret til boikott av universitetet og frarådet studenter og ansatte om å søke seg dit. I oppropet heter det blant annet:

«The UR (University og Rochester. red.mrk. )has abrogated its ultimate responsibility to protect and advance the interests of its most important constituency – its students – by supporting the predator and intimidating the victims and advocates in this case. We strenuously object to the UR’s treatment of our respected colleagues.( ...) In the present circumstances, we cannot in good conscience encourage our students to pursue educational or employment opportunities at the University of Rochester.»

De to professorene som tok initiativet til å si fra om det de mente var trakassering, var Celeste Kidd og Jessica Cantlon. De var begge med på lista over Årets navn i Times i 2017, der varslerne - eller The Silence Breakers - som hadde varslet om seksuell trakassering i ulike bransjer, ble hedret.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS