Professorene Jessica Cantlon (t.v.) og Celeste Kidd er to av de faglige ansatte som reagerer på det de mener er seksuell trakassering fra professor T.Florentin Jaeger ved Universitetet i Rochester i New York. Foto: Rachel Jerome Ferraro, The New York Times Foto: RACHEL JEROME FERRARO

Presset fram gransking av seksuell trakassering

Mens det anerkjente amerikanske universitetet Rochester har permittert en professor og satt igang full ekstern gransking av påstander om seksuell trakassering, har  Lunds universitet i Sverige nettopp betalt 100.000 kroner til en student etter anklager om seksuell trakassering, for å unngå rettssak.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det anerkjente amerikanske universitetet Rochester har permittert en professor og satt igang full ekstern gransking av påstander om seksuell trakassering, har  Lunds universitet i Sverige nettopp betalt 100.000 kroner til en student etter anklager om seksuell trakassering. Forutsetning er at de ikke godtar anklagene om at seksuell trakassering har funnet sted. Slik hindret de at saken kom opp for svenske domstoler.

Den svenske diskrimineringsombudsmannen saksøkte i 2015 Lunds universitet på vegne av en student som mente han var blitt utsatt for seksuell trakassering fra en av lærerne sine på Teaterhøgskolen, som er en del av universitetet. 

10.oktober, dagen før saken skulle opp for domstolene,  betalte universitetet 100.000 kroner til studenten, men nekter å vedgå at det skal ha forekommet seksuell trakassering på Teaterhøgskolen. 

Studenten er ifølge Sveriges Radio skuffet. 

– Jeg har kjørt saken for å få oppreisning ettersom Teaterhøgskolen og Lunds universitet hele tiden har bestridt min historie, selv om den etterhvert har blitt styrket av at ytterligere 10 studenter på ulikt vis har opplevd lærerens grenseløse oppførsel, sier studenten som anmeldte lærereren, til Kulturnyhetene på Sveriges Radio.

Penger uten verdi

Han mener at de 100.000 kronene ikke får noen verdi, så lenge universitetet ikke innrømmer at det har pågått trakassering. Universitetet har ved flere anledninger de siste to årene tilbudt studenten 100.000 kroner under forutsetning av at saken ikke gikk til domstolene, men studentene har hele tiden sagt nei - inntil 10.oktober i år. 

Universitetsdirektør Susanne Kristenson sier till Sveriges Radio att universitetet har utredet saken, men ikke kunnet komme fram til annet enn at ord står mot ord.

Læreren skal ha innrømmet at vedkommende har oppført seg upassende overfor studenten, men avviser at det handler om seksuell trakassering. 

Unviersitetsdirektøren sier de har brukt snart en million kroner på saken, og vurderte at en rettssak vill koste omlag like mye.

— Dette handler om våre skattebetaleres penger, sier hun og viser også til at studentene og lærerne ved skolen synes at saken har vært veldig ubehagelig.

Dersom saken hadde kommet opp for retten ville det har vært den første saken i Sverige som hadde omhandlet seksuell trakassering ved universiteter eller høgskoler i landet. 

Stor trakasseringsskandale på Rochester

I skyggen av Hollywoods skandale der den mektige filmprodusenten Harvey Weinstein (65) fikk sparken etter at en rekke framtredende skuespillere og andre står fram og forteller hvordan de har blitt seksuelt trakassert av mannen gjennom flere tiår, har også en større sak om seksuell trakassering i amerikansk akademia nådd nasjonale amerikanske medier.

Ledelsen ved Rochester Universitet i New York har omsider gitt etter for press fra ansatte og studenter og permittert en professor etter påstand om seksuell trakassering gjennom flere år. Både ansatte og studenter anklager ledelsen ved universitetet for å ha sviktet på alle punkter i saken. Nå blir det uavhengig gransking.

Trakassert i 10 år

Lingvistprofessor T.Florian Jaeger ved det prestisjefylte Universitetet i Rochester i New York, blir beskyldt for å ha drevet med seksuell trakassering, særlig mot studenter, de siste 10 årene.

Det var magasinet Mother Jones som først skrev om saken i begynnelsen av september i år, men flere medier, blant annet The New York Times og The Nature har også omtalt saken.

Saken nådde offentligheten etter at nåværende professor, og tidligere phd-stipendiat ved universitetet, Celeste Kidd, ble intervjuet i Mother Jones, der hun fortalte at hun hadde blitt trakassert av professoren helt siden hun søkte om opptak på et doktorgradsprogam på instituttet i 2006.

Allerede under opptaksintervjuet som Jaeger foretok viste det seg at han var mer interessert i å ha henne med på fest enn å høre om hennes faglige kvalifikasjoner. Han fortalte at det var mange gode fester ved instituttet som innebar mye nakenhet.

(Professorene Jessica Cantlon (t.v.) og Celeste Kidd er to av de faglige ansatte som reagerer på det de mener er seksuell trakassering fra professor T.Florentin Jaeger ved Universitetet i Rochester i New York.  Foto:  Rachel Jerome Ferraro, The New York Times)

Det viste seg også at professoren hadde seksuelle forhold til flere av studentene. Ifølge anklagene mot han gjorde han det også klart overfor studentene sine at han hadde full ryggdekning fra ledelsen ved universitetet når det gjaldt intime forhold til studentene.

Han skal ha sagt at man ikke kunne lykkes under hans veiledning hvis man kun hadde et profesjonelt forhold, han forventet også et personlig forhold til studentene sine. 

Kidd  hadde store faglige ambisjoner og ønsket å jobbe sammen med en annen anerkjent professor ved universitetet. Så etter mye tvil takket hun ja til å opptak. Da hunskulle levere sitt første skriftlige arbeid sendte professor T.Florian Jaeger henne melding om at han ønsket at han kunne ligge lett henslengt på sofaen foran peisen mens hun vandret omkring og leste høyt for ham fra de mest opphissende delene av besvarelsen sin. 

Jaeger skal også ha truet Kidd til å leie et rom i leiligheten hans i et år, og forulempet henne der en rekke ganger. Han skal ha truet henne med dårlige karakterer dersom hun takket nei til tilbudet.

Ledelsen frikjente Jaeger

Universitetsledelsen har ved flere anledninger «frikjent» Jaeger for trakassering og kalt beskyldningene mot han for løse rykter. Mens en av de interne granskningene av ham pågikk fikk han også opprykk til professor.

Flere, både ansatte og studenter, skal ha prøvd å gå tjenestevei med saken for å løse den internt, men har møtt taushet og liten vilje fra universitetsledelsen til å høre på anklagene, skriver de amerikanske mediene.

Det har vært foretatt flere interne granskninger uten at alle involverte har blitt hørt, og uten at studenter og ansatte har hatt tillit til ledelsens konklusjoner som har frikjent Jaeger. 

111 sider med anklager

Saken toppet seg 30.august da to fremtredende professorer, med tilsammen 57 års ansiennitet ved universitetet, leverte en 111 siders rapport om forholdene ved universitetet og instituttet de har bygd opp: Department of Brain and Cognitive Sciences (BCS).  De to, Richard N. Aslin og  Elissa L. Newport, mener nå at instituttet deres, der også den omstridte professoren T.Florian Jaeger jobber, er blitt ødelagt av denne saken.

Aslin og Newport sendte rapporten og anklagene om lovbrudd og etikkbrudd til universitets styre, Board of Trustees.

På vegne av flere

De to legger fram den omfattende klagen på vegne av 11 studenter og 7 ansatte, og kan ikke med sin beste vilje se annet enn at ledelsen ved Rocherster universitet har sviktet på alle nivåer, skriver de i brevet som følger rapporten.

De viser til at en vitenskapelig ansatt allerede har sluttet og fire andre er på vei til å slutte på grunn av de interne forholdene på instituttet. De hevder også at de som har forsøkt å ta opp problemet med seksuell trakassering tjenestevei, har blitt møtt med hevnsanksjoner fra universitetsledelsen. Professorene krever en uavhengig gransking av forholdene ved universitetet. 

Og styret har kommet klagerne i møte. Nå blir det full gjennomgang av saken, av uavhengig juridisk ekspertise, ifølge nettsidene til universitetet

Mary Jo White, ved advokatfirmaet Debevoise & Plimpton, skal gjennomføre en full gransking av både påstandene om seksuell trakassering og om ledelsens håndtering av saken. Hun skal også gå gjennom alle rutiner, eller mangel på slike, ved alvorlige hendelser som varsling om seksuell trakassering. 

Universitetets styre forsikrer også at advokat Whites uavhengige rapport skal sendes universitetsstyret og så offentliggjøres uredigert samme dag som styret mottar rapporten. 

 Avisen D&C  har laget en kronologisk oversikt over saken. 

Hollywood-skandalen har også blant annet resultert i #meetoo-kampanjen i sosiale medier som er tenkt å vise omfanget av seksuell trakassering, og har spredt seg til flere land i verden. 

Frankrike har fått sin versjon av kampanjen: #balancetonporc – «avslør grisen din» og sosiale medier flommer over av historier om seksuell trakassering og angrep. I Sverige har en rekke kvinner lagt ut sine historier der også flere har navngitt mennene som har rekruttert dem. 

Søndag kveld var det markering utenfor Stortinget der flere historier ble fortalt, om enn ikke fra universiteter og høgskoler. 

Standupartist og tidligere student ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Sofie Føysaa, (bildet) var en av appellantene.

 
 
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS