På utdanningen for journalister på Høgskolen i Oslo og Akershus har de diskutert individet i journalistikken. Det har det blitt bok av og den lanseres fredag 22. januar.

Ny bok om individ-journalistikken

Individet i journalistikken har stått på dagsorden. Nå har debatten endt opp mellom to permer. Fredag lanseres den på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom et par år har en gruppe forskere og lærere ved utdanningen for journalister på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) møttes og diskutert slike spørsmål som:

  • Hvordan har individets plass i journalistikken endret seg over tid?
  • Hva betyr det for samfunnsdebatten?
  • Hvilke endringstendenser i kulturen og samfunnet er framstillingen av individer i journalistikken uttrykk for?

Resultatet har blitt boka Individet i journalistikken

Forflatende, men også demokratisk

Forfatterne, Harald Hornmoen (bildet under), Thore Roksvold og Jørgen Alnæs skriver i sitt forord at de i boka undersøker journalistikkens framstilling av individet både historisk og i samtiden: 

«Individeksponering i journalistikken er utskjelt og kan være forflatende. Men den kan også være demokratisk og frigjørende. Den speiler en samfunnsutvikling, og den rører ved kjernen i hva som er journalistikk», heter det.

Boka skal rette blikket mot ulike journalistiske sjangre, ulike historiske perioder og ulike former for journalistikk, og beskriver framstillingen av individer i norsk journalistikk.

De tre hovedforfatterne har også med seg en rekke bidragsytere fra journalistikkutdanningen på HiOA.

Boka drøfter også hvilke konsekvenser en slik individeksponering kan få. Individet i journalistikken henvender seg til forskere, studenter, lærere, fagforfattere og andre medieinteresserte lesere.

Lansering fredag

Fredag ettermiddag blir boken lansert på Høgskolen i Oslo og Akershus. Og tre meget kjente stemmer fra media-Norge er på plass for å kommentere boka:

  • Anders Giæver, kommentator i VG
  • Geir Ramnefjell, kulturredaktør i Dagbladet
  • Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund.

Hovedforfatterne selv skriver:

«Vårt håp er at boka kan stimulere til en diskusjon om hvordan ulike utviklingstrekk i samfunnet fører til en sterkere eksponering av individet i journalistikken, og om hvordan journalistikken framstiller av individet på sin side er med på å påvirke samfunnsutviklingen.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS