Det nye barnehagelærerstudiet som startes opp fra høsten 2013 opplever sterk nedgang i søkertallene. Mye forklares med ekstremt høye søkertall i 2012, mener Mette Tollefsrud, instituttleder for Barnehagelærerutdanninga. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Det nye barnehagelærerstudiet som startes opp fra høsten 2013 opplever sterk nedgang i søkertallene. Mye forklares med ekstremt høye søkertall i 2012, mener Mette Tollefsrud, instituttleder for Barnehagelærerutdanninga. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Færre studenter vil bli barnehagelærere

Høgskolen i Oslo og Akershus har en ørliten nedgang i søkermassen i 2013. På landsbasis svikter søkerne barne­hage­lærer­utdanningen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samordna opptak har per april registrert rundt 31.250 søkere til Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det er ørliten nedgang fra 2012. Hovedtallene viser en økning på 1,2 prosent i søkertallene for høyere utdanning.

— Vi er fornøyd med at over 66.000 studenter har vår høgskole som første, andre eller tredje prioritet i sin søknad, sier Kari Toverud Jensen, rektor ved HiOA.

— Men det er en liten nedgang fra 2012, slik det var fra 2011-2012?

— Nedgangen er marginal. Det vi ser er at studentene etterspør de utdanningene samfunnet trenger, så som lærere, sykepleiere og ingeniører. På disse studiene har også vi vekst, svarer Toverud Jensen.

Dramatisk for barnehagelærere

Tallene fra Samordna opptak viser at for utdanningsområder og utdanningstyper med omkring 1000 studieplasser eller mer, er økningen størst for 5-årig integrert lærerutdanning (+15 prosent) og pedagogiske fag (+10 prosent).

Innen utdanningsområdet lærer har utdanningstypene grunnskolelærerutdanning 5-10. trinn en økning på 6 prosent, mens grunnskolelærerutdanning 1-7. trinn har en nedgang på 5 prosent.

Det er størst nedgang for barnehagelærerutdanningen (- 18 prosent). 

— Det nye barnehagelærerstudiet ser ikke ut til å ha slått an med en nedgang på 18 prosent?

— Det er et kraftig signal fra søkerne, som vi må se nærmere på, men det er viktig å nyansere bildet noe. Årets nedgang tilsvarer oppgangen vi hadde i fjor, sier Toverud Jensen.

Nyanserer søkertallene

Mette Tollefsrud er instituttleder for institutt for Barnehagelærerutdanning, som fikk sitt nye navn på styremøtet i HiOA 11. april. Hun har vært spent på om de nye studentene ville finne fram til barnehagelærertilbudene i sine søkeprosesser.

— Søkertallene for det nye barnehagelærerstudiet ser ikke så bra ut med 18 prosent nedgang på landsbasis fra 2012 til 2013?

— Det er viktig å nyansere bildet, svarer Tollefsrud.

— I 2012 hadde vi ekstraordinære høye søkertall. Tallene for 2013 er for HiOAs del tilbake omtrent på det nivået søkertallene for 2011 var, forklarer Tollefsrud.

— Så du tror ikke at det er det nye Barnehagelærerkonseptet som slår dårlig an hos nye studenter?

— Jeg tror nedgangen i søkertall skyldes mange ulike faktorer, der et viktig element altså er svært høye tall i 2012 som en konsekvens av lansering av kampanjen «verdens fineste stilling ledig», sier Tollefsrud.

Vil øke innsatsen

Utdanningsminister Kristin Halvorsen er bekymret for nedgangen i barnehagelærersøkningen. Hun trekker også fram at selv om søkningen til lærerutdanningen er god, så er det ikke fullt så høy til lærerutdanningen for de laveste trinnene.

— Vi må øke innsatsen for å få flere til å velge barnehagelærerutdanning og lærerutdanning retta mot de første klassetrinnene, sier Halvorsen i en pressemelding fra departementet.

— Å jobbe med de minste barna er en av de viktigste jobbene vi har i samfunnet. Sammen med partene i Skole-Norge vil jeg se på hva som kan gjøres for å øke interessen for disse yrkene, sier Halvorsen.

Økning for ingeniørene

Søkingen til økonomisk- administrative fag, 3-årig ingeniørutdanning og sivilingeniørutdanning har alle økt med 7 - 8 prosent på landsbasis, mens søkingen til sykepleierutdanning har økt med 6 prosent, det også på landsbasis.

Ved HiOA har søknaden til sykepleierstudiene økt med 12 prosent sammenliknet med 2012, det inkluderer både heltidsstudier og deltidsstudier.

Antall menn har økt med 16 prosent i forhold til 2012.

— Økningen til sykepleierstudiet er en del av en generell trend på helse- og sosialfagene. Det er en positiv utvikling med tanke på det store behovet for helsearbeidere i årene som kommer, sier rektor Kari Toverud Jensen i en pressemelding fra HiOA.

Høgskoletallene viser også at stadig flere søker seg til yrkesfaglærerutdanningen ved HiOA, og samlet sett har det vært en økning på 30 prosent sammenliknet med i fjor.

— Det er svært viktig med godt kvalifiserte lærere for å minske frafallet i de yrkesfaglige studieretningene. Det er gledelig med en markert økning på dette området, sier dekan Knut Patrick Hanevik i pressemeldingen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS