Sosiale medier

Se hvem som har mest innflytelse på Bluesky

Ingen norske blant de hundre mest inflytelsesrike forskerne på det «nye» sosiale mediet Bluesky. 

Fra venstre: Lasse Hjort Madsen og Mike Young har kartlagt forskergrupper og popularitet på det sosiale mediet Bluesky.
Publisert Oppdatert

Bluesky fikk for alvor vind i seilene etter at Elon Musk overtok Twitter og mange ville forlate den populære mikrobloggtjenesten. For mange forskere gikk veien videre til Bluesky, en plattform som minner om Twitter/X, der brukere kan dele tekst og video med hverandre. 

Mike Young og Lasse Hjort Madsen har laget en oversikt over forskere på Bluesky og kartlagt hvem som har mest innflytelse, og hvordan forskergrupper samles i ulike fagfelt.

Fakta

Forskere på Bluesky

  •  Bluesky er en mikroblogg-plattform som har lignende funksjonalitet som X/Twitter. Man kan poste, kommentere og dele andres poster.
  • For å finne forskere til å putte i den interaktive plattformen og Topp 100-listen sin, har Young og Madsen brukt en iterativ algoritme til å danne et forskernettverk.
  • Først brukte de en håndplukket liste med forskere. Derfra har de lagt til forskere som de finner via dem, og tatt vekk de som ikke ble fulgt av en vesentlig mengde andre forskere i nettverket. 
  • Etterpå brukte de et nøkkelordsøk for å sjekke bio (profiltekst) på brukerne for å se at de var knyttet til forskermiljøet. Hele prosessen ble repetert til ikke det ble lagt til noen stor mengde nye forskere. 
  • Til slutt satt Madsen og Young igjen med 8949 forskere på listen sin, som er med på den interaktive 3d-modellen. 
  • For topp 100-listen har forskere blitt rangert på hvor sentrale de er i nettverket. Et par av teknologiene som har blitt brukt er Betweenness centrality og PageRank.

Kilde: Mike Young Academy

Samarbeidet deres har resultert i en oversikt over de 100 mest innflytelsesrike forskerne på Bluesky samt en 3D-modell av forskermiljøer på Bluesky. 

— Hvis alle forskerkollegaene dine sier til deg at de er på Bluesky, så blir det en dominoeffekt. Særlig innenfor statsvitenskap har mange migrert til Bluesky og det ser man på den visuelle modellen, sier Young. 

Khrono har tidligere skrevet om norske forskeres bruk av Bluesky. I november var det en lukket plattform der man måtte ha invitasjon for å komme inn. Nå har Bluesky åpnet opp så alle kan registrere seg. 

Nylig rundet plattformen 5 millioner brukere, mot 2 millioner brukere i november. 

10 på topp

Disse 10 er mest populære på Bluesky:

  1. Allen Tien, helsegründer og forskningssjef, USA

  2. Kris Inwood, historieprofessor ved University of Guelph, Canada

  3. J. Stryker, ikke oppgitt institusjon eller tittel

  4. Jihed Ncib, stipendiat ved University College Dublin

  5. J. Chris Pires, professor ved Colorado State University, USA

  6. Carl T. Bergstrom, professor ved University of Washington, USA

  7. Brendan Nyhan, statsviter og professor ved Dartmouth College, USA

  8. Jani Erola, professor i sosiologi ved University of Turku, Finland

  9. Alisa Bokulich, professor i filosofi ved Boston University 

  10. Paul Musgrave, føresteamanuensis i statsvitenskap på University of Massachusetts Amherst, USA

Flest amerikanere

Listen med alle 100 kan ses i sin helhet på Madsens nettside.

Ikke alle på topp 100-listen oppgir universitet eller land, men et kjapt overslag viser at over en tredjedel av navnene på listen jobber ved amerikanske universiteter. 

Fakta

Influential Researchers on Bluesky

  • Bluesky, an emerging platform similar to Twitter/X, has seen a surge in users, particularly among scholars, with a current user base of 5 million. Researchers Mike Young and Lasse Hjort Madsen have mapped out the most influential scientists on Bluesky, creating a list of the top 100 and a 3D model of academic networks.
  • The platform, which was invitation-only in November, is now open to all. The top 10 Scientist influencers come from diverse fields and institutions, with over a third from American universities. The interactive 3D model showcases the tight-knit community of researchers on Bluesky, highlighting the platform's growing momentum within the academic world.

This summary is generated by Labrador AI, and read through by a journalist. 

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

To forskere i Danmark har kommet med listen: Professor Micah G. Allen ved Aarhus Universitet, med fagfelt beregningsorientert nevrovitenskap og psykiatri, samt historikeren Torkil Sørensen. 

Det er ingen på listen som har oppgitt at de jobber ved norske universitet, eller som ved første blikk har noen koblinger til Norge. 

I en stor 3D-modell som viser et interaktivt nettverk kan man klikke på ulike opphopninger og se hvordan forskerne knyttes sammen på Bluesky. Du kan se på modellen her.

Man kan klikke og zoome på 3d-modellen. Blant fargene finner man klynger med statsvitenskap, psykologi, biologi, historie, og juss, for å nevne noen.

Sammensveiset gjeng

For å finne de mest innflytelsesrike forskerne, har Young og Madsen startet med en kjernegruppe forskere. Gjennom disse fant de flere andre forskere, som ble lagt til på listen. Deretter fjernet de forskerne som ikke følger og følges av mange andre forskere. De fortsatte prosessen med å finne og fjerne forskere helt til de satt igjen med nesten 9000 forskere. Blant disse finner man topp 100 mest innflytelsesrike forskere ved å bruke nettverksteori. 

— Bluesky er et lite miljø, men forskerne ser ut til å være et sammensveiset fellesskap. Det er et momentum der, sier Young. 

For Young har dette vært et hobbyprosjekt i flere år. Han står også bak TwiLi Index (Twitter-Linkedin Index), som består av de mest populære forskere på de sosiale mediene Twitter og Linkedin.

Tidligere har Young laget lister som kårer topp 100 for de skandinaviske landene. Der figurerte blant annet Sofie Haugestøl, Anine Kierulf og Arne Krokan. 

Det er noen begrensninger i grensesnittene på Bluesky, og derfor er den første Bluesky-listen internasjonal. På sikt håper Young å lage en liste for hvert land i Skandinavia, slik han gjorde med TwiLi Index. 

— Jeg har kjempelyst til å gjøre det, men jeg må finne en metode som ikke krever for mye manuelt arbeid. Kanskje til sommeren, sier han. 

Powered by Labrador CMS