Sosiale medier
Se hvem som har mest innflytelse på Bluesky
Ingen norske blant de hundre mest inflytelsesrike forskerne på det «nye» sosiale mediet Bluesky.
Bluesky fikk for alvor vind i seilene etter at Elon Musk overtok Twitter og mange ville forlate den populære mikrobloggtjenesten. For mange forskere gikk veien videre til Bluesky, en plattform som minner om Twitter/X, der brukere kan dele tekst og video med hverandre.
Mike Young og Lasse Hjort Madsen har laget en oversikt over forskere på Bluesky og kartlagt hvem som har mest innflytelse, og hvordan forskergrupper samles i ulike fagfelt.
Samarbeidet deres har resultert i en oversikt over de 100 mest innflytelsesrike forskerne på Bluesky samt en 3D-modell av forskermiljøer på Bluesky.
— Hvis alle forskerkollegaene dine sier til deg at de er på Bluesky, så blir det en dominoeffekt. Særlig innenfor statsvitenskap har mange migrert til Bluesky og det ser man på den visuelle modellen, sier Young.
Khrono har tidligere skrevet om norske forskeres bruk av Bluesky. I november var det en lukket plattform der man måtte ha invitasjon for å komme inn. Nå har Bluesky åpnet opp så alle kan registrere seg.
Nylig rundet plattformen 5 millioner brukere, mot 2 millioner brukere i november.
10 på topp
Disse 10 er mest populære på Bluesky:
Allen Tien, helsegründer og forskningssjef, USA
Kris Inwood, historieprofessor ved University of Guelph, Canada
J. Stryker, ikke oppgitt institusjon eller tittel
Jihed Ncib, stipendiat ved University College Dublin
J. Chris Pires, professor ved Colorado State University, USA
Carl T. Bergstrom, professor ved University of Washington, USA
Brendan Nyhan, statsviter og professor ved Dartmouth College, USA
Jani Erola, professor i sosiologi ved University of Turku, Finland
Alisa Bokulich, professor i filosofi ved Boston University
Paul Musgrave, føresteamanuensis i statsvitenskap på University of Massachusetts Amherst, USA
Flest amerikanere
Listen med alle 100 kan ses i sin helhet på Madsens nettside.
Ikke alle på topp 100-listen oppgir universitet eller land, men et kjapt overslag viser at over en tredjedel av navnene på listen jobber ved amerikanske universiteter.
To forskere i Danmark har kommet med listen: Professor Micah G. Allen ved Aarhus Universitet, med fagfelt beregningsorientert nevrovitenskap og psykiatri, samt historikeren Torkil Sørensen.
Det er ingen på listen som har oppgitt at de jobber ved norske universitet, eller som ved første blikk har noen koblinger til Norge.
I en stor 3D-modell som viser et interaktivt nettverk kan man klikke på ulike opphopninger og se hvordan forskerne knyttes sammen på Bluesky. Du kan se på modellen her.
Sammensveiset gjeng
For å finne de mest innflytelsesrike forskerne, har Young og Madsen startet med en kjernegruppe forskere. Gjennom disse fant de flere andre forskere, som ble lagt til på listen. Deretter fjernet de forskerne som ikke følger og følges av mange andre forskere. De fortsatte prosessen med å finne og fjerne forskere helt til de satt igjen med nesten 9000 forskere. Blant disse finner man topp 100 mest innflytelsesrike forskere ved å bruke nettverksteori.
— Bluesky er et lite miljø, men forskerne ser ut til å være et sammensveiset fellesskap. Det er et momentum der, sier Young.
For Young har dette vært et hobbyprosjekt i flere år. Han står også bak TwiLi Index (Twitter-Linkedin Index), som består av de mest populære forskere på de sosiale mediene Twitter og Linkedin.
Tidligere har Young laget lister som kårer topp 100 for de skandinaviske landene. Der figurerte blant annet Sofie Haugestøl, Anine Kierulf og Arne Krokan.
Det er noen begrensninger i grensesnittene på Bluesky, og derfor er den første Bluesky-listen internasjonal. På sikt håper Young å lage en liste for hvert land i Skandinavia, slik han gjorde med TwiLi Index.
— Jeg har kjempelyst til å gjøre det, men jeg må finne en metode som ikke krever for mye manuelt arbeid. Kanskje til sommeren, sier han.
Nyeste artikler
UiT planla underskudd etter andre tertial. Gikk solid i pluss
Spurte regjeringen om satsing på forskning
Student ble beskyldt for 85 prosent «mistenkelig likhet»
Gjør din plikt, krev din rett
Sikkerhetsloven er ikke vår eneste rettesnor
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
Oppsagt forsker tapte rettssak mot UiO