Sommar i Khrono

— Ser ikke bra ut for instituttene

Den største utfordringen i året som kommer er knyttet til Forskningsrådets utlysninger og tildelinger, sier Anne Lycke i Forskningsinstituttenes fellesarena.

Hagearbeid er sommarhobby nummer 1 for Anne Lycke.
Hagearbeid er sommerhobby nummer én for Anne Lycke. Her står hun mellom rosene i hagen sin.

Dagens sommerprat er med Anne Lycke, nyvalgt leder i Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA.

Fakta

Anne Lycke

  • Anne Lycke er administrerende direktør i forskningssiftelsen Norsar.
  • Hun er også nyvalgt leder i Forskningsinstituttenes fellesarena, FFA.

— Hvordan vil du oppsummere arbeidsåret 2022-23?

— Året i Norsar har vært svært aktivt som vanlig — vi er et lite team og en liten ledergruppe, så alle må bidra på flere felt. Jeg er litt bekymret for fremtiden til forskningsinstituttene i Norge — det farger også arbeidet med strategien som vi har gjort i år. En veldig lovende sak er fremgangen på hendelsesdeteksjon med fiberteknologi. Særlig spennende med registrering av snøskred over vei som vi har gjort sammen med Norconsult og ASN for Troms og Finnmark Fylke.

— Hva blir den største utfordringen i året som kommer?

— Den største utfordringen i året som kommer er knyttet til Forskningsrådets utlysninger og tildelinger — det ser ikke bra ut for instituttene. Da er utfordringen å skape andre inntekter som kan bringe våre løsninger til nytte.

— Vi overvåker etterlevelse av prøvesprengingsavtalen for atomvåpen — det er veldig urolige tider og vi følger med Nord-Korea og Ukraina blant annet. Håper jo alltid at verden vil falle til ro!

— Hva er ditt forhold til selvplagiering? 

— Jeg har sett debatten og har vel egentlig ingen sterke synspunkter, men hvem gjentar ikke seg selv?

— Forslag til ferielektyre?

— Jeg har akkurat lest en bok om Ukraina — veldig interessant. Nå tenkte jeg å lese en bok om igjen: verdenshistorien av Terje Tvedt. Ellers leser jeg lite i ferien — det er nok papirer ellers i året.

— Hvem fortjener en rose, og hvem fortjener en kaktus? 

— En rose til alle Agnes Landstad som arbeider jevnt og trutt for at Norge skal ha en levende og aktiv instituttsektor som bidrar til omstilling og beredskap. Jeg er ganske god på å fortrenge fortredeligheter, så kaktusen kan spares.

— Hva (er det beste) håper du skal komme ut av den ekstreme oppussingen Ola Borten Moe har varslet for universitetene og høgskolene?

— Jeg syns det er bra med gjennomgang av denne store og viktige sektoren og med en engasjert minister. Så kan vi håpe på høyere grunnbevilgning til instituttene, sikker Retur-EU, at flere sektorer åpnes for flere forskningsmiljøer (helse, forsvar, samferdsel) og enklere søknadsprosess med bedre tilslagsandel der Forskningsrådet står for utlysningene.

Powered by Labrador CMS