Smittevern

Sit gjør som i Oslo: Tilbyr selvtesting av studenter

Tirsdag åpnet Studentsamskipnaden i Ålesund, Gjøvik og Trondheim (Sit) hurtigteststasjon ved Moholt Studentby.

Leder av bomiljø og renhold i Samskipnaden i Ålesund, Gjøvik og Trondheim (Sit), Eva Hundvik (til v.) og bomiljøkoordinator i Sit, Inger Lise Kastås, viser fram de nye selvtestposene.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Trondheim/Oslo: Fra og med tirsdag 13. april kan studenter som bor på Moholt studentby få utført hurtigtest for covid-19-viruset. Trondheim kommune og Studentsamskipnaden i Ålesund, Gjøvik og Trondheim (Sit) har gått sammen for å utvikle tjenesten. De har brukt SiO Helse sitt pilotprosjekt som utgangspunkt i utforming av prosjektet på Moholt. Pilotprosjektet er det første i trondheimsområdet, og vil vare i en måned.

— Den gode erfaringen fra et lignende prosjekt ved Kringsjå studentby er lovende, forteller Eva Hundvik til Khrono.

Hun er leder for bomiljø og renhold i Sit, og er glad for å endelig kunne gi trondheimsstudentene et lignende tilbud.

Lav terskel

— Studentene opplever at terskelen er lav for å teste seg, og erfaringer fra Kringsjå viser at de er pliktoppfyllende og følger opp de positive svarene. Vi vil fortsatt ha dialog med oslomiljøet med tanke på evaluering av ordningen, sier hun.

Kommuneoverlege i Trondheim kommune, Tove Røsstad, er også positiv til den nye selvtestordningen. Ordningen bygger mye på selvrapportering og tillit, og Røsstad mener at god informasjon er viktig for at denne opprettholdes.

— For at tilliten skal opprettholdes er det viktig med god informasjon i alle deler av prosjektet, herunder at informasjonen er lett å forstå og at den er med på å senke terskelen for å gi beskjed om man skulle teste positivt, sier Røsstad.

- Slipper frykten for å unngå campus

— Jeg tror at dette er et tilbud studentene verdsetter. Det gir oss større trygghet under pandemien.

Det sier internasjonale studier-studenten Peder Nyeggen. Sammen med medstudentene Ola Lindh og Ellen Vrålstad har han nettopp tatt en hurtigtest på Blindern i Oslo.

Testen er enkel. Studentene går inn i et avlukke, finner fram en vattpinne, vrir den rundt i begge neseborene i ti sekunder og plasserer den i et reagensrør med væske og skriver på navnet sitt. Alt på egen hånd og gjort på to minutter. Svartiden er på 15-20 minutter.

Student Ellen Vrålstad putter en vattpinne opp i nesa for å teste seg for korona.

— Jeg syns det er betryggende at man har muligheten, og det mange rundt oss som er glade. Stengte campus er en påkjenning, selv om det går fint å lese hjemme for min del. Å vite at du har et annet sted å dra til er den største avlastningen, sier Lindh.

— Man slipper å gå rundt og frykte at det er et problem å komme til campus, sier Vrålstad om hurtigtestingen.

Testet siden mars

SiO Helse har siden starten av mars tilbudt studenter og ansatte en slik hurtigtest for friske. Tilbudet har ikke vært uten kontroverser.

Flere ansatte var bekymret for om prosjektet fulgte god forskningsetikk og holdt god nok kvalitet «når man ber friske frivillige delta i massetesting».

Studenter i Internasjonale studier ved Universitetet i Oslo Ola Lindh, Peder Nyeggen og Ellen Vrålstad.

Så langt har 6000 personer blitt hurtigtestet og Uniforum skriver tirsdag ettermiddag at det er ikke avlagt noen falske positive testsvar.

Nå kan prøveprosjektet bli en viktig del av målet om å holde campus mest mulig åpent for studenter landet rundt. Arbeidsutvalget som fikk i oppgave av Kunnskapsdepartementet å se på hvilke tiltak som kan opprettholde studieprogresjonen til landets studenter mente at åpne campus for dem som trenger det er det viktigste tiltaket.

For UiO-student Nyeggen er tilbudet svært viktig.

— Det er ekstremt viktig at de holder det åpent selv om det krever litt ekstra ressurser. Jeg kan ikke lese hjemme. Jeg bor med to gutter som driver med andre ting og det er mye bråk. Jeg har ikke en skikkelig studieplass og trenger å komme på campus, sier Nyeggen.

(Endringslogg: I en tidligere versjon av denne saken kom vi i skade for å skrive at det er NTNU som står bak hurtigtestingen, det stemmer ikke. Det er Studentsamskipnaden i Ålesund, Gjøvik og Trondheim (Sit). Saken er korrigert kl 20.12 den 13.april 2021. Khrono beklager misforståelsen. )

Powered by Labrador CMS