toppjobber

Sju skal på jakt etter ny rektor

Rektorjobbene ved sju statlige universiteter og høgskoler kommer i spill neste år.

Rektorstillingen ved Nord universitet er en av de som blir ledige fra sommeren 2023. Dagens rektor Hanne Solheim Hansen har hatt harde tak ikke minst i forbindelse med Nesna-saken. Hun vil vente til stillingen lyses ut med å fortelle om hun går for fire nye år i stillingen.
Rektorstillingen ved Nord universitet er en av de som blir ledige fra sommeren 2023. Dagens rektor Hanne Solheim Hansen har hatt harde tak ikke minst i forbindelse med Nesna-saken. Hun vil vente til stillingen lyses ut med å fortelle om hun går for fire nye år i stillingen.
Publisert

Seks universiteter og høgskoler skal ha ny rektor fra 1. august 2023. Disse er: Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Nord universitet, Høgskulen i Volda, Høgskolen i Molde og Samisk høgskole.

I tillegg skal Universitetet i Sørøst-Norge ha ny rektor fra 1. januar 2024.

Ved Universitetet i Stavanger har rektor Klaus Mohn allerede sagt at han ønsker fire nye år i jobben.

— Med mindre noe uforutsett skjer, så søker jeg en ny periode, sa han til Khrono i juni, men han la til at han ennå har noen måneder til tenke over saken.

UiA-rektor tar stilling senere

Sunniva Whittaker er valgt rektor ved Universitetet i Agder og blir ferdig med sin første rektorperiode neste sommer. 14. september skal styret ved UiA avgjøre om universitetets rektor for perioden 2023-2027 skal velges, som ordningen er i dag, eller om rektor skal ansettes.

— Nå ser jeg frem til neste ukes grundige styrebehandling av spørsmålet om styringsform. Jeg vil ta stilling til eget kandidatur senere, sier Whittaker i en sms.

I en høring ved UiA i vår var det en ganske unison holdning for å beholde ordningen med valgt rektor. Alle fakulteter unntatt Fakultet for teknologi og realfag anbefalte i sine høringssvar å fortsette med dagens modell. Det samme gjorde fagforeningene som leverte høringssvar, Forskerforbundet og Parat, og også Studentorganisasjonen i Agder (STA).

Vars har lyst til å fortsette

Laila Susanne Vars, rektor Samisk høgskole
Laila Susanne Vars, rektor Samisk høgskole

Også Samisk høgskole skal drøfte og gjøre vedtak om toppledermodell på styremøte neste uke. Da avgjøres det om høgskolen skal gå fra valgt til ansatt rektor fra 2023.

Laila Susanne Vars er dagens valgte rektor.

— Jeg har ikke tatt den endelige beslutningen om jeg stiller til valg for en ny periode. Men jeg trives godt i jobben og har lyst til å fortsette, sier hun til Khrono.

Solheim Hansen venter

Rektor Hanne Solheim Hansen har stått i stormen som rektor ved Nord universitet. Om et knapt år er hennes rektorperiode over, men hun vil ikke svare på om hun vil søke en ny periode i stillingen.

— Det er nesten et år til åremålet går ut. Dette får vi komme tilbake til i forbindelse med utlysning, skriver hun til Khrono.

Har vært rektor siden 2007

Universitetet i Sørøst-Norge skal ha ny rektor fra 1. januar 2024. Dagens rektor, Petter Aasen, fyller 70 år nå i høst, og sier til Khrono at han ikke er aktuell for en ny periode.

Aasen har væPrt rektor siden 2007 ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) eller ved høgskolene som senere ble fusjonert og ble til universitet.

Han var rektor ved Høgskolen i Vestfold fra 2007 og senere ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold. I 2016 ble han rektor ved Høgskolen i Sørøst-Norge, og da høgskolen fikk universitetsstatus i mai 2018, fortsatte han i stillingen. Aasen ble ansatt i et nytt fireårig åremål som rektor fra 1. januar 2020.

Har ikke satt i gang prosessen

Ved Høgskolen i Molde ble Steinar Kristoffersen valgt til rektor for perioden 2019-2023.

Tenker du å stille for en ny periode?

— Det er litt tidlig å svare på. Vi har ikke satt i gang prosessen fram mot neste rektorvalg ennå, sier Kristoffersen.

I 2018 vedtok styret ved høgskolen å fortsette med valgt rektor, og spørsmålet om ledelsesmodell er ikke på agendaen nå, opplyser rektoren.

Roppen ikke valgbar

Høgskolen i Volda får en ny rektor fra 1. august 2023, og neste rektor skal fortsatt velges, vedtok styret ved høgskolen i juni.

Dagens rektor Johann Roppen har sittet i to perioder og er dermed ikke valgbar. Hadde styret bestemt seg for å endre modell, kunne han ha søkt, men Roppen sa fra før styremøtet at det ikke var aktuelt.

OsloMet skulle også hatt ny rektor fra 2023, men fordi tidligere rektor Curt Rice trakk seg midt i perioden, ble hans etterfølger Christen Krogh ansatt for en periode fra 1. mars 2022 til 31. juli 2027.

Powered by Labrador CMS