Cocktail

Skål! Nå har akademia fått egne cocktail-oppskrifter

Hva drikker du for å feire at du ble professor? Eller for å drukne sorgene over at du ikke ble det? Philipp Stelzel har drinker for akademiske anledninger.

Philipp Stelzel begynte å lage drinker for akademia under pandemien.

Kan det friste med en «Professor's Punch» i varmen. Eller hva med en «Annual Self-Evaluation», en «Reply All Email», eller kanskje en «Classmate Who Hasn't Read but Talks Anyway».

Nei, dette er ikke leserinnlegg fra en engelsk utgave av Khrono, det er navn på drinker, eller cocktails, om du vil.

Navnene er hentet fra boka «The Faculty Lounge», en samling oppskrifter på drinker spesiallaget for akademikere, skrevet og mikset av den tyske historikeren Philipp Stelzel, førsteamanuensis ved Duquesne University i Pittsburgh, USA.

En Quarantini, takk

Planen var aldri at det skulle bli en bok.

— Det bare mer eller mindre skjedde, som Stelzel sier det til Khrono.

Det hele startet en sen ettermiddag i starten av koronapandemien, i mars 2020. Campus var stengt. Undervisningen var flyttet til nettet, Stelzel skulle blande seg en drink var i humør til noe annet en favoritten Rye Manhattan. Han fant fram det han tilfeldigvis hadde stående hjemme — bourbon, syrlig tranebærjuice og grenadine — og blandet det sammen. Fornøyd med resultatet ga han drinken navnet «The Social Distancer», tok et bilde og delte det på sosiale medier. 

Dagen etter gikk han for en Dry Martini, la til en klunk absint og vips hadde han laget en «Quarantini».

— Vitsen var at du hadde den for deg selv, alle andre var «absint». 

Stelzel fikk foten. Han forteller Khrono om hvordan han laget stadig nye drinker, som han ga navn etter hvordan pandemien påvirket universitetslivet, som «Remote Instructor», «Self-Isolation Productivity Angst», «Canceled Conference» og «Cogito Ergo Zoom».

Det ballet på seg.

På slutten av semesteret hadde han 30 drinker på samvittigheten og delte både oppskrifter og bilder på Twitter. Men han stanset ikke der, historikeren fortsatte å komponere drinker, til ulike anledninger i universitetslivet. Nå er oppskriftene samlet mellom to permer, alle med en forklaring på hvordan drinkene skal blandes og nytes. En «Cogito Ergo Zoom» skal for eksempel nytes med kamera avskrudd. 

Holder det enkelt

Stelzel sier han har forsøkt å holde det enkelt. 

— Mange cocktailbøker har veldig kompliserte oppskrifter. Ofte er det en ingrediens du ikke trenger til noe annet, du kjøper det, har det stående hjemme og det tjener ingen hensikt.

Selv bruker han en base med brennvin, gin, bourbon, vodka, rom eller hva som helst, i kombinasjon med en syrlig fruktjuice.

— Fordi det akademiske livet gjerne er en syrlig opplevelse, som han sier.

Så bruker han en enkel sirup om han synes det funker, samt en bitter.

Noe er også variasjoner av klassiske cocktailer, som Sidecar, der konjakken er erstattet av whisky i Stelzelz akademierversjon «Forty-Minute Conference Paper».

Drink for feiring

En drink for enhver akademisk anledning, altså. Så la oss teste. Alle oppskriftene under er hentet fra boka. 

— Jeg er nettopp blitt forfremmet til professor, hva drikker jeg for å feire?

— Om du nettopp er forfremmet til professor er du sikkert også belønnet med ferie. Det er en cocktail i boka som heter «Sabbatical», jeg vil anbefale den.

The Sabbatical

1/2 oz Cointreau

1/2 oz fresh lemon juice

Champagne to taste

Combine Cointreau and Lemon juice in i mixing glass with ice. Stir, strain, and then add champagne.

You may enjoy this cocktail once every seven years, unless you get somebody else to buy the champagne.

Og for å drukne sorger

— Så hva om jeg ikke ble forfremmet og må drukne sorgene?

— Vel, du har jo «Desolate Department Chair». Ellers fungerer  alltid «Presidential Platitude», vi er alle vant til å høre ting fra ledelsen som høres veldig bra ut og til syvende og sist gir lite mening, det er en cocktail for alle anledninger. 

The Presidential Platitude

2 oz gin

1 oz fresh orange juice

1 oz pomegrate juice

Splash of grenadine

Several dashes of orange bitters

Orange twist

Combine gin, orange juice, pomegranate juice, grenadine, and orange bitters in a mixing glass with ice. Stir and serve up with an orange twist.

Enjoy, and please know how much I appreciate your willingness to go that extra mile on behalf of our university family during these trying times.

Publiseringsjagdrink

— Hva drikker jeg om jeg må publisere eller forsvinne?

— Det må åpenbart bli Reader No. 2

The Reader No. 2

The author has proposed to make this a gin-based (2 oz) cocktail.

Yet as I have argued elsewhere (work with which the author has failed to engage), in this context, bourbon is the methodologically superior choice. Please provide the correct citation as well.

The author's argument for tart cranberry juice (2 oz) lacks sufficient empirical evidence; concord grape juice (2 oz) is the logical alternative.

The proposition of adding fresh lemon juice (1 oz) has been debunked by recent literature on the subject; hence, the author should consider fresh lime juice (1 oz).

While I appreciate the idea of adding grenadine to the existing scholarship, simple syrup is the theoretically more sophisticated choice.

To reach a broader audience, serve on ice, not up.

Once the cocktail has been modified accordingly, I would be willing to try it again.

Kommer til høsten

Så hvordan fagfellevurderes en samling cocktailoppskrifter? 

Stelzel forteller at vurderingene har vært åpne, han har hatt en gruppe akademiske venner som har lest gjennom og kommentert manuskriptet, noen av dem med en cocktail eller to på veien. Noe forsvant fra boka under fagfelleprosessen, deriblant drinken «Dead Grandma No. 4», som ifølge Stelzel fikk navn etter en spøk blant lærere, om studenter som forklarte manglende innleveringer med døde bestemødre, ikke en gang, men flere.

Boka er ikke kommet enda, den kommer først på Indiana University Press i september. 

Stelzel forbereder seg på å stille opp på akademiske konferanser for å blande drinker. Han har allerede fått noen invitasjoner, forteller han, ikke nødvendigvis som bartender, i et tilfelle er boka et eksempel på hvordan akademikere svarte på den nedstengte pandemihverdagen.

Powered by Labrador CMS