UiT Norges arktiske universitet. Foto: UiT

Student tapte sak mot UiT

Studenter i retten. En student ved UiT Norges arktiske universitet gikk til sak for å få opphevet vedtak om at han var uskikket. Han tapte saken i tingretten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som saksøkte UiT Norges arktiske universitet ved Kunnskapsdepartementet fordi han ikke fikk lov til å fortsette på sykepleierstudiet, tapte i tingretten. Kjennelsen kom fredag 18. januar, melder iTromsø.

Fakta

Utestenging og bortvisning

Universitets- og høyskoleloven paragraf 4, om studentenes rettigheter og plikter, regulerer vilkår for utestenging og bortvisning av studenter.

Paragraf 4-8, punkt 2, spesifiserer: «En student som grovt klanderverdig har opptrådt på en slik måte at det er skapt fare for liv eller helse for pasienter, brukere, barnehagebarn, elever eller andre som studenten har å gjøre med som del i klinisk undervisning eller praksisstudier, eller som gjør seg skyldig i grove brudd på taushetsplikt eller i grovt usømmelig opptreden overfor disse, kan etter vedtak av styret selv eller institusjonens klagenemnd, jf. § 5-1, utestenges fra studier med klinisk undervisning og praksisstudier og fratas retten til å gå opp til eksamen i disse studiene ved institusjoner under denne lov i inntil tre år.»

Skikkethetsvurdering, fusk, falske vitnemål, straffbare forhold på politiattest eller «grovt forstyrrende opptreden» kan også være grunnlag for bortvisning/utestenging, etter loven.

Etter 5. juni i år, da en ny paragraf i uh-loven ble vedtatt i Stortinget, kan studenter som bryter forbud mot ansiktsdekkende plagg i undervisningssituasjon også bortvises og i ytterste konsekvens utestenges i ett år.

Avgjørelsen fra Felles klagenemnd viser at studenten ble utestengt fra å delta i praksis i sykepleieutdanningen, med bakgrunn i merknader på politiattesten. Studenten har to tidligere anmerkninger på sin politiattest for handlinger som rammes av straffelovens §291 første ledd a og c, for seksuallovbrudd, fra hhv 2003 og 2011.

Les også: Utestengte sykepleiestudenter trekker to universiteter for retten

Universitetet frifunnet

I Felles klagenemnds avgjørelse beskrives lovbruddene som at mannen i ett tilfelle har vist fram kjønnsorganet sitt under en videosamtale med en mindreårig, og i et annet tilfelle har blottet seg/onanert i en bil på offentlig sted.

Studenten godtok den gang straffen, med bøter på 5000 kroner for hvert av lovbruddene.

I kjennelsen, som falt før helgen, heter det at vedtaket om utestengelse fra sykepleiestudiet bygger på en riktig rettsanvendelse og er gyldig.

— Staten ved Kunnskapsdepartementet blir etter dette å frifinne, konkluderte tingrettsdommer Bjørn André Holmen, skriver iTromsø.

I utvisningssaker som dette, er det utdanningsinstitusjonene som betaler alle saksomkostninger ved prøving i første rettsinstans, også honorar til studentenes advokater.

OsloMet-student vant

Som Khrono omtalte tidligere i høst, ble en student ved en sykepleieutdanning ved OsloMet utestengt fra studier med klinisk undervisning og praksis, og fratatt retten til å gå opp til eksamen i disse studiene i tre år.

Den omtalte saken gjelder en student på videreutdanning innen sykepleie ved OsloMet, ikke bachelorstudiet i sykepleie, og det er ikke en skikkethetssak.

Studenten gikk til rettssak, formelt mot staten/Kunnskapsdepartementet, og vant fram: Vedtaket om utestengelse er kjent ugyldig i Oslo tingrett i desember 2018.

Det var Universitetsavisa som først omtalte den ferske dommen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS