Krigen i ukraina

Slik markeres støtten til Ukraina landet rundt

Fredsmarkering i Tromsø og konsert i Stavanger. Slik markeres støtten til Ukraina fra norske universiteter og høgskoler.

Mange møtte opp til fredsmarkeringen til Universitetet i Tromsø onsdag ettermiddag.
Publisert Oppdatert

Land og organisasjoner har fordømt Russlands aggresjonskrig og brudd på folkeretten med sitt angrep på Ukraina. Det samme har Norske universiteter og høyskoler. Det har ført til en rekke markeringer landet rundt. I både byer og småkommuner landet rundt er det både fakkeltog, demonstrasjoner og innsamlingsaksjoner til støtte for Ukraina.

Her har vi samlet noen av markeringene mot krigen som både studenter, ansatte fra institusjonene og institusjonene selv har tatt initiativ til.

Fredsmarkering i Tromsø

Onsdag klokken 12 inviterte Universitetet i Tromsø til fredsmarkering. Markeringen ble også sendt direkte slik at de andre campusene kunne være med. Prorektor Camilla Brekke og leder for studentparlamentet Victor Zimmer, stilte opp med innlegg på arrangementet.

Lenger sør har studenter ved Universitetet i Stavanger (UiS) tatt initiativ til en støttekonsert for Ukraina.

På initiativ fra studentrådsleder Pernille Wiik har studenter ved Fakultet for utøvende kunstfag ved UiS satt opp et program til en to timer lang konsert torsdag 4. mars. Med seg har de også instrumentalister fra Stavanger Symfoni Orkester. Ukrainske studenter ved UiS er også med på arrangementet i Stavanger konserthus.

Oppfordres til å stille av rektor

Mange byer og kommuner har i disse dager egne markeringer til støtte for Ukraina. Rektor Sunniva Whittaker ved Universitetet i Agder har oppfordret ansatte, studenter og andre som ønske å vise støtte til det ukrainske folk om å delta på markeringer i region.

I samme melding på UiAs nettsider viser de videre til ulike arrangementer man kan stille på. Den ene er onsdag klokken 18.00 på Øvre Torv, Kristiansand.

Litt lenger nord derfra har Høyre-politiker og UiA-student Marius Dubland Andersen tatt initiativ til en støttemarkering. Der stiller også ukrainske Igor Goncharenko fra UiA for å holde en appell.

Tematiske arrangementer

I tillegg til en rekke markeringer landet rundt holder en rekke utdanningsinstitusjoner arrangementer knyttet til krigen i Ukraina. Onsdag kveld har Universitetet i Bergen en paneldebatt om krigen. Der er det varslet at ukrainske studenter vil være med.

Universitetet i Oslo (UiO) har også et tilsvarende arrangement de har kalt "Krig i Europa" som ble avholdt onsdag ettermiddag.

UiO har også markert sin avsky mot krigen med å heise det ukrainske flagget. NTNU har gjort tilsvarende med å lyse hovedbygget i blått og gult. UiA har skiftet farge på logoen sin.

Samler inn penger og klær

Flere studentorganisasjoner har også startet innsamlingsaksjoner for å støtte Ukraina. Rundt 60 norske medisin- og tannlegestudenter ved Universitetet i Krakow i Polen har blant annet tatt initiativ til en innsamling for å hjelpe lokalke ukrainere i Krakow og i Ukraina. Det skriver avisen Fjuken.

Studentersamfundet i Trondheim vedtok i helgen å bevilge 15 000 kroner til Røde Kors sitt hjelpearbeid i Ukraina. Det melder studentavisen Under Dusken. Flere andre studentorganisasjoner har også startet en inntektsaksjon med samme formål.

I Bergen har de ukrainske studentene selv en organisasjon som sammen med sine kontakter i Ukraina er med på å samle inn sko, klær, babyutstyr og campingutstyr til folk i Ukraina. På Facebook har de bedt om hjelp av bergenserne til nettopp dette.

(Oppdatert 03.03.2022 klokken 13.30 med en setning om UiA som har byttet farger på logoen sin.)

Powered by Labrador CMS