fadderuken 2020

Slik tror rusforebyggeren at fadderuken 2020 blir

Amputert russetid kan gi et økt behov for å «ta den helt ut» i fadderuken, tror rusforebygger Maren Kronlund. Men å bannlyse alkohol, har ikke noe for seg, understreker den nasjonale rådgiveren.

Prosjektleder Maren Kronlund er opptatt av at alle som skal starte på høyere utdanning til høsten, får en fin første tid som student. Det innebærer å ta hensyn til andre, men også seg selv. Fadderuken 2020 blir nok annerledes enn det vi er vant til, tror Kronlund.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det enkleste man kan gjøre for å bli kjent er å sette en kasse pils på bordet, sier Maren Kronlund.

Hun er snar med å legge til at utsagnet gjerne kan virke litt «flåsete», men at det likevel ligger et visst poeng der.

— Alkohol spiller en sentral rolle

Kronlund er ansatt som nasjonal pådriver, rådgiver og prosjektleder innenfor rusforebygging i Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit). De siste fire årene har organisasjonen fokusert ekstra mye på forebyggende rusarbeid, og frem mot den kommende høsten, vil dette blir ytterligere viktig, mener Kronlund.

Maren Kronlund fokuserer på å reduserer de negative konsekvensene av mye alkohol og festing.

— For å fortsette litt der jeg slapp, så vil jeg ikke sitte her og si at alkohol ikke er et viktig element i fadderuken. Vi vet at det spiller en sentral rolle for veldig mange, og at det kan ha en positiv effekt når det gjelder å bli kjent med nye mennesker. Det er et faktum at veldig mange synes det er gøy å drikke på fest, men det er ikke det i seg selv i vi er opptatte av. Det vi må fokusere på er å redusere de negative konsekvensene, poengterer Kronlund.

Det hender studenter nærmest kommer direkte fra avrusing til studiestart og fadderuken.

Maren Kronlund, rådgiver og prosjektleder innenfor rusforebygging, Sit

I begynnelsen av mai uttalte russepresident i Oslo og Viken, Johann Rief, at russen har store forhåpninger til årets fadderuke, særlig med tanke på at selve russetiden har blitt kraftig amputert av den pågående koronapandemien.

— Fadderuken kan bli det nærmeste vi får en russetid. Det blir fyll og fanteri på en annen måte, sa Rief til Khrono.

Rett skal være rett. Presidenten sa også at selve «fylledelen» ikke er så viktig for ham selv, men at det å kunne sosialisere seg med andre mennesker – og for eksempel bli integrert i studentmiljøet – er noe han ser veldig frem til.

Fakta

Prosjektet «Lykkepromille»

 • Lykkepromille er et alkoholforebyggende prosjekt med studenter som målgruppe. Målet er å redusere de negative konsekvensene av alkohol i studentmiljøet.
 • I juli 2016 tok Studentsamskipnaden i Trondheim over rollen som nasjonal pådriver.
 • Den nasjonale pådriverrollen er en 50 prosent stilling, som er opprettet av Helsedirektoratet.
 • Arbeidet til den nasjonale pådriveren består av å bistå og hjelpe til å igangsette prosesser og prosjekter rettet mot studenter og rus.
 • Nasjonal pådriver arrangerer også to årlige nasjonale konferanser: Lykkepromillekonferansen og et nasjonalt fadderseminar.
 • Lykkepromille bistår med materiell som plakater og kort, fadderkurs, foredrag og seminar, erfaringsutveksling, utvikling av ruspolicy for studentforeninger, og kurs i den nødvendige samtalen for studentforeninger.

Kilde: www.lykkepromille.n

Rundt 27.000 avgangselever fra videregående skole har søkt seg til høyere utdanning til høsten. Kronlund gir full støtte til russepresident Rief når det kommer til det som har med integrering i studentmiljøet å gjøre.

Se Kronlunds fem råd til nye studenter og hvordan de bør gå fadderuken imøte nederst i artikkelen!

— Kan bli både farlig og dumt

— Det varmer hjertet mitt å se at russepresidenten understreker at det ikke er alkoholen som er viktigst, men fellesskapet, sier Kronlund, og fortsetter:

— Det blir gjerne litt spekulativt, men vi regner jo med at den manglende russetiden vil øke lysten til å ta den helt ut når fadderuken står på trammen i august. Sannsynligvis får man heller ikke lov til å arrangere store og samlende arrangementer, og da er det kanskje enklere å samles i mindre grupper for å feste og drikke. Hvis man tenker at man skal ta igjen det tapte fra russetiden, kan dette bli både farlig og dumt.

Kronlund minner om at hovedmålet med fadderuken er at nye studenter skal bli kjent med hverandre. Som hun har vært inne på er alkohol en naturlig del av denne prosessen, men hun er også klar på at dette kan – og kommer til – å skape en god del utfordringer.

— Konsekvensene kan bli mange viss man tar det ett eller flere steg for langt. Ulykker kan skje, det kan gå utover søvn og både mental og fysisk helse, det er dyrt og et svært høyt alkoholforbruk kan også føre til at man faller utenfor, sier rusforebyggeren.

Fokuserer på mulighetene

I forbindelse med koronasituasjonen, erfarer hun nå at fadderlederne rundt omkring i landet fokuserer ekstra på å samarbeide med studiestedene når det gjelder planleggingen av årets fadderuke.

— Inntrykket mitt er at fadderlederne har som mål å redusere drikkepresset ved å poengtere overfor nye studenter at det er i orden å velge alkoholfritt. Gjennom våre veiledningskurs prøver vi også å fokusere på hvilke muligheter koronasituasjonen kan gi oss, heller enn begrensningene. Det at man sannsynligvis må samles i mindre grupper, kan gjøre det tryggere for mange og også føre til at terskelen for å delta blir lavere. Det finnes mange muligheter til å gjøre morsomme ting sammen uten alkohol, fastslår Kronlund.

Skillene mellom studietid og fritid viskes ut, og det er jo ikke så farlig å være fyllesyk når man uansett ikke skal møte opp fysisk på forelesning, tenker nok mange.

Maren Kronlund, rådgiver og prosjektleder innenfor rusforebygging, Sit

I høst blir det ekstra viktig å ta vare på de som skal innta den høyere utdanningsverdenen med det man Kronlund kaller «ekstra bagasje».

— Det har vært en spesiell tid, og tiden fremover kommer også til å bli spesiell. Det hender studenter nærmest kommer direkte fra avrusing til studiestart og fadderuken. Noen kommer kanskje også fra et alkoholisert hjem. Disse studenten blir det ekstra viktig å identifisere og ta vare på til høsten, sier prosjektlederen.

— Faderuken er utrolig viktig

Utenom å forberede sektoren på studiestart og fadderuke gjennom for eksempel å avholde kurs og foredrag for fadderledere, jobber rusforebyggerne i Studentsamskipnaden for tiden med å følge med på hvordan koronasituasjonen kan bli krevende for mange. Med hjemmeundervisning og digitale forelesninger, er det for mange blitt enklere å sprette en øl litt tidligere på dagen enn hva man ellers ville gjort.

— Skillene mellom studietid og fritid viskes ut, og det er jo ikke så farlig å være fyllesyk når man uansett ikke skal møte opp fysisk på forelesning, tenker nok mange. Vi er redde for at flere sitter hjemme alene og drikker nå enn tidligere, sier Kronlund, som mot slutten av intervjuet ønsker å understreke at også de som jobber med rusforebygging ønsker at fadderuken skal bli en festlig og morsom til for alle som deltar.

Fadderuken 2020 blir nok annerledes enn det vi er vant med.

Maren Kronlund, rådgiver og prosjektleder innenfor rusforebygging, Sit

— Fadderuken er utrolig viktig, og kan for mange danne grunnlaget for hvordan resten av studietiden blir. Det aller viktigste de nye studentene må huske på, er at de må delta på fadderuken. De må faktisk dukke opp på arrangementene for å få noe ut av dem. Her har alle et stort ansvar.

— Fadderuken 2020 blir nok annerledes enn det vi er vant med. Det blir mindre store arrangementer, men det bli like fullt moro. Det er jeg helt sikker på Det finnes så mange muligheter til å ha det kjekt sammen og så lenge det er fellesskapet – og ikke selve alkoholen – som står i fokus, blir dette en veldig fin tid for de aller fleste, slutter Kronlund.

Fakta

Fem råd og tips til nye studenter som gleder seg til fadderuken 2020

Skrevet av: Maren Kronlund, nasjonal pådriver innenfor rusofrebyggende arbeid, SIt

 • Bli med! Fadderne dine vil at du skal få en bra opplevelse, og gjør det de kan for at du skal ha det bra det bra, men du er selv ansvarlig for å møte opp.
 • Du har mer enn nok tid – og du trenger ikke drikke for tre år på én uke.
 • Fadderuken skaper masse morsomme minner – det er verdt å huske dem.
 • Du bestemmer! Det er helt greit ikke å drikke alkohol en dag (eller alle dager), og det er helt greit å gå tidlig hjem en dag (eller alle dager).
 • Vær kul (PS! drikkepress er ukult).
Powered by Labrador CMS