Rektor på Høgskolen i Sørøst-Norge, Petter Aasen, har kalt inn fagforeningene til møte om hvor de skal feire høgskolens kommende status som universitet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Tillitsvalgt i Sørøst fraråder rektor å holde fest i omstridt senter

Feiring. Tillitsvalgt ved Høgskolen i Sørøst-Norge vil anbefale ledelsen å holde universitetsfesten et annet sted enn på konferansesenteret til Brunstad Christian Church, også kjent som Smiths Venner.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Øyvind Reidar Bakke er hovedtillitsvalgt for Norsk tjenestemannslag (NTL) på Høgskolen i Sørøst-Norge. Han sier NTL ikke har diskutert saken i fellesskap.

— Jeg som tillitsvalgt vil anbefale at festen holdes et annet sted, sier Bakke.

Høgskolen i Sørøst-Norge har søkt om universitetsstatus, og fått et «ja» fra sakkyndigkomiteen. Dermed skal NOKUT(Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) godkjenne og gi en anbefaling til Kongen i statsråd, som tar den endelige beslutningen.

At de ansatte får en feiring er vel fortjent. Derfor er det dumt at det ble slik støy rundt festen, men det kunne man kanskje ha forutsett.

Øyvind Reidar Bakke

I forrige uke skrev Khrono om at ansatte protesterte mot feiringen av den nye universitetsstatusen. Den er nemlig planlagt med en fest for alle de 1.600 ansatte med overnatting på Oslofjord Convention Centre (OCC). Senteret er eid av Oslofjord Holding, som igjen eies av Brunstadstiftelsen, bedre kjent som Smiths venner.

«Problematisk sted»

Bakke er også ansattrepresentant for teknisk/administrativt ansatte i styret ved høgskolen.

— Ut fra alt som har skjedd, når festen har kommet skeivt ut fra start, så bør man se etter andre alternativer.

— Har du noen forslag til alternativer?

— Det er jo problematisk å finne noe annet hvis man skal ha overnatting for alle. Men, etter det jeg har forstått på både LO og NHO, så opplever jeg at måten OCC drives på, ikke sørger for anstendige arbeidsvilkår. Personlig synes jeg det er veldig problematisk, men jeg vil selvsagt høre på hvilke vurderinger som ligger bak.

Protesten kom blant annet fra Heidi Biseth, førsteamanuensis på Institutt for kultur, religion og samfunnsfag. Hun oppfordret til å boikotte festen og heller møte ansatte på campus, og mente OCC drev med sosial dumping og negativ sosial kontroll.

Berit Hustad Nilsen, pressekontakt i Brunstad Christian Church, reagerer på de karakteristikkene, og kaller det «drøye påstander». Hun bruker deres påskecamp som eksempel, og sier de er avhengige av frivillighet for å få det til å gå opp.

Daglig leder ved Oslofjord Convention Center, Tore Jørgensen, har også sagt at påstandene om sosial dumping ikke stemmer: «Oslofjord er et kommersielt selskap som selvfølgelig overholder lover og regler, inkludert arbeidsmiljøloven,» sa han til Khrono i forrige uke.

Dugnadsarbeid

Dagens Næringsliv skrev i 2015 reportasjen Milliardjakt blant Smiths Venner. De skriver om giverkulturen, og blant annet om at ungdommer ned i 16-års-alderen må «jobbe inn» beløp de ønsker å donere. Avisen skriver også at de har sett en kontrakt hvor det står at de forplikter seg til å få tilsendt faktura på beløpet de ikke greier å jobbe inn.

En del av dugnadsarbeider har ifølge DN gått ut på å ferdigstille hus fra ferdighusleverandøren IEC-Hus.

Til DN skrev Nilsen den gang at «Mange av medlemmene våre leverer bidragsplaner i sin lokalmenighet, der de selv oppgir hva de ønsker å bidra med for en gitt tidsperiode. Det ligger imidlertid ingen forpliktelse i denne, og det er ingen kontrakt.»

Nilsen skriver videre at de er glade for at ungdommene ønsker å gjøre dugnadsarbeid.

«Forøvrig ser BCC det som utelukkende positivt at det finnes ungdom som ønsker å jobbe dugnad for å skape verdier for sin egen fremtid,» skriver hun til DN.

Skal møte rektor

Da OsloMet fikk universitetsstatus ble det feiret med boller og kakao til ansatte og studenter som møtte opp på markeringene, men ikke noen stor fest slik HSN har planlagt.

Øyvind Reidar Bakke. Foto: LO

— Kunne dere vært fornøyde med en kort markering på dagtid?

— Personlig synes jeg det er uproblematisk, men jeg har vært tillitsvalgt også på den gamle Høgskolen i Buskerud og Telemark, og jeg har sett hvilket arbeid de ansatte har lagt ned, sier Bakke, og fortsetter:

— At de ansatte får en feiring er vel fortjent. Derfor er det dumt at det ble slik støy rundt festen, men det kunne man kanskje ha forutsett.

Fagforeningene er invitert til å møte rektor Petter Aasen for å drøfte saken 10. april.

— Vi vil drøfte saken og gå inn i møtet med åpne øyne, men jeg vil anbefale at vi skal være et annet sted. Jeg synes de ansatte fortjener en feiring uansett.

Verken hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet på høgskolen, Berit Bratholm, eller hovedtillitsvalgt for Parat, Tonje Harbek Brokke ønsker å kommentere saken før møtet med rektor.

Rektor selv, Petter Aasen, har tidligere sagt til Khrono at han ikke ønsker å uttale seg før etter møtet med fagforeningene.

Fakta

Oslofjord Convention Center

Eid av Oslofjord Holding, som er eid av Brunstadstiftelsen.

Den største salen kan ha 6.800 sitteplasser.

Ble ombygget i 2002-2004.

Kilde: Oslofjord.com

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS