Ås feministiske studenter varslet demonstrasjon dersom Terje Søviknes skulle ha innledet på Energiseminaret. Foto: Petter Berntsen
Ås feministiske studenter varslet demonstrasjon dersom Terje Søviknes skulle ha innledet på Energiseminaret. Foto: Petter Berntsen

Søviknes meldte avbud på NMBU

#metoo. Ås feministiske studenter annonserte demonstrasjon mot at olje- og energiminister Terje Søviknes skulle innlede på Energiseminaret 2018. Dagen etter trakk han seg. Departementet sier det ikke har noen sammenheng.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden før jul har olje- og energiminister Terje Søviknes vært bekreftet som innleder til NMBU-studentenes Energiseminar 2018.

6. mars varslet Feministiske studenter at de ville demonstrere mot statsrådens deltakelse under innlegget. Dagen etter avlyste statsråden.

Styremedlem for Feministiske studenter i Ås, Maria Refsland, forteller at initiativet kom fra en frivillig ved Energiseminaret som ville trekke seg på grunn av at statsråd Søviknes skulle innlede.

— Vi varslet demonstrasjonen 6. mars, og dagen etter trakk han seg, forteller hun.

— Tror dere statsråden trakk seg på grunn av dette?

— Ja vi tror jo det. Vi varslet demonstrasjon på kvelden og morgenen etter trakk han seg, med bakgrunn i at han måtte stille på stortinget, men i stortingskalenderen hans var det ingenting satt opp, sier Refsland.

Olje- og energidepartementet avviser feministstudentenes påstand og viser til at to innstillinger fra energi- og miljøkomitéen er fremskyndet til tidligere fredag morgen, og dermed krasjer med innlegget på seminaret.

— Så det er helt tilfeldig at deltakelsen ble avlyst dagen etter at Feministiske studenter varslet demonstrasjon?

— Avlysningen har ikke sammenheng med de varslede demonstrasjonene. Deltagelsen på Ås ble avlyst når departementet ble kjent med det nye tidspunktet for møtet, sier kommunikasjonsrådgiver i departementet, Håkon Smith-Isaksen.

Endret tidspunkt

— Vi vil gjerne være et universitet som går foran, både som miljøuniversitet, men vi vil også som studenter som skal forme framtiden være god på andre ting. Da må vi si fra når overgripere blir invitert til å holde innledninger på universitetet. Det er vårt samfunnsansvar å være bevisst, sier Refsland.

Hun sikter til voldtektsanklagene mot Søviknes etter at han hadde sex med en 16 år gammel jente på FpU sitt landsmøte i 2000. Saken ble politianmeldt og henlagt som intet straffbart forhold.

Vi varslet demonstrasjon på kvelden og morgenen etter trakk han seg.

Maria Refsland

Tidlig i mars fortalte kvinnen om opplevelsen og livet etterpå i et intervju med Aftenposten. Siden da har flere krevd at han går av som statsråd.

Karin Tråer i Energiseminaret.
Karin Tråer i Energiseminaret.
Maria Refsland i Ås feministiske studenter mener det ikke er tilfeldig at Søviknes trakk seg fra seminaret. Foto: Petter Berntsen
Maria Refsland i Ås feministiske studenter mener det ikke er tilfeldig at Søviknes trakk seg fra seminaret. Foto: Petter Berntsen

Erstattet med Zero

Leder i Energiseminaret 2018, Karin Tråer, bekrefter at statsråden trakk seg fra innledningen 7. mars.

— Beskjeden vi fikk fra departementet var at han måtte være til stede i Stortinget likevel på grunn av forskyvning i tidsplanen der, sier hun.

Tråer forteller at de har fått erstattet Søviknes med Einar Wilhelmsen fra Zero, og at Søviknes har vært med i programmet siden det ble sluppet i desember 2017.

— Tror dere det er noen sammenheng mellom demonstrasjonen og at statsråden avlyste?

— Vi vet bare det vi har blitt fortalt fra departementet, sier Tråer.

Fakta

Energiseminaret 2018

Tar for seg teknologiske, samfunnsmessige, økonomiske, innovative og politiske aspekter innen energi, med vekt på fornybar energi.

Arrangeres årlig av studenter ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Har i år fokus på overgangen til et mer elektrisk samfunn og ser fremover mot smarte løsninger som kan effektivisere måten man skaper og bruker elektrisitet.

Årets tema er derfor «Fra Karbon til Elektron».

Energiseminaret 2018 arrangeres 16.-17. mars

Kilde: Energiseminaret

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS