Tidligere statståd for forskning og høyere utdanninge Iselin Nybø hadde planer om å ta med seg universitets- og høgskolesektoren til India. Hennes etterfølger, Henrik Asheim vil ikke reise. Foto: Ketil Blom Haugstulen.
Tidligere statståd for forskning og høyere utdanninge Iselin Nybø hadde planer om å ta med seg universitets- og høgskolesektoren til India. Hennes etterfølger, Henrik Asheim vil ikke reise. Foto: Ketil Blom Haugstulen.

Statsråd Asheim reiser ikke til India

Reise. Mens Iselin Nybø planla å reise til India med en delegasjon fra kunnskapssektoren, velger nyslått forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim å bli hjemme.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg skulle gjerne ha vært med på denne lenge planlagte turen, men det er dessverre krevende å dra på en så omfattende og lang reise så kort tid etter at jeg tok over som statsråd. En utsettelse ville heller ikke vært heldig. Jeg har derfor bestemt at opplegget i India gjennomføres som planlagt, men uten min deltagelse.

Det skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i en e-post via kommunikasjonsavdelingen i Kunnskapsdepartementet.

Dermed blir den lenge planlagte India-turen for kunnskapssektoren uten statsråd.

50 personer på reise

Mens en delegasjon på hele 222 ansatte i kunnskapssektoren reiste til Kina med tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø våren 2018, varslet flere rektorer tidlig i januar at de ikke ville prioritere India-turen som finner sted om bare noen dager.

Ifølge en orientering som ble gitt til universitets- og høgskolerådets styre før jul, ble India-delegasjonen stipulert til 60-70 personer. Nå opplyser departementet at 50 personer vil inngå i delegasjonen som reiser til India — altså under en fjerdedel av antallet som reiste til Kina.

Kun to rektorer valgte å melde seg på turen. De to var rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik, og rektor ved MF Vitenskapelige høgskole, Vidar Haanes.

Haanes reiser ikke. Han skriver til Khrono at han hadde meldt sin interesse, men at han allerede hadde takket nei da Khrono skrev den første saken om at det var liten interesse for turen.

Krumsvik bekrefter at han fortsatt er med på tur, tross i at Asheim dropper den.

— Jeg ser fram til å følge delegasjonens leder på hennes møter som inngår i det politiske programmet. Det er også svært interessante initiativ innen bærekraft som presenteres i det faglige programmet. Kristiania lanserer en bachelor i bærekraft og sirkulærøkonomi denne høsten, derfor er dette svært relevant for meg. Vi ser også interessante muligheter for å utvikle samarbeid med indiske partnere, særlig innenfor teknologi og helsevitenskap, svarer Krumsvik på en SMS fra Khrono.

Ekspedisjonssjef blir reiseleder

Kunnskapsdepartementet opplyser at delegasjonen på 50 nå skal ledes av ekspedisjonssjef for forskning, høyere utdanning og internasjonalt arbeid, Anne Line Wold.

De skriver også at Diku, Forskningsrådet, Kompetanse Norge, Universitets- og høgskolerådet, rektorer og prorektorer vil delta på turen.

Programmet i India starter 4. februar med faglig program i New Dehli, og deretter i Chennai de to påfølgende dagene.

— Potensialet for forsknings- og utdanningssamarbeid mellom India og Norge er stort. Vi trenger mer internasjonalt samarbeid for greie å oppfylle blant annet bærekraftsmålene og løse de store samfunnsutfordringene, skriver Asheim i e-posten fra departementets kommunikasjonsavdeling.

(Saken er oppdatert 29.01 klokken 13.36 med kommentar fra Vidar Haanes)

Powered by Labrador CMS